Quantcast
Channel: Cazuri – Fundatia Mereu Aproape
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

REBECA ELENA NAE sufera de hemangiom facial si are nevoie de tratament intr-o clinica din Genova!

$
0
0

Nu sunt o fatalista, dar cred in intamplare sau, mai degraba, in sincronicitate! Deseori le spun apropiatilor mei „momentul ne gaseste pe noi, nu invers”.

Filmam cateva secvente din videoclipul campaniei „IMPREUNA PENTRU CEI MICI” (strangem bani pentru renovarea si redotarea sectiei de chirurgie a acestui Spital cu istorie mare!), la etajul doi al Spitalului Marie Curie, din Bucuresti. Nici nu stiti cat de obositoare este o zi de filmare! Spre sfarsitul zilei, nici macar nu te mai poti concentra, esti literalmente, sleit de puteri! Ei, bine, la un moment dat, Codrut Keghes (Catalin Dezbracatu – Cronica Carcotasilor), un om exceptional (ii multumesc pentru Sufletul lui cat „Casa Poporului” in dimensiunea spiritului), respectand scenariul, trebuia sa schimbe pampers-ul unui bebelus si s-a nimerit ca bebelusul nostru sa fie chiar Rebeca! Copiii internati in aceasta sectie ne-au fost parteneri si personaje reale, la filmarea videoclipului cu BERE GRATIS!

 

Ei, bine, are Rebeca noastra o frumusete care iti imbata inima cu iubire pentru ea, cu bucalasenia si ochisorii aceia mari si rotunzi ai ei, chezasie teribila de inocenta si neconditionare! Ne-am indragostit toti, iremediabil, de ea! Initial, nu ne-am dat seama de ce sufera micuta noastra si ne-a mirat prezenta ei acolo, printre copiii bolnavi (ti se rupe sufletul, dar bine ca nu era sectia de oncologie!)! Avea 3 luni! Era insotita de mamica ei, tanara, frumoasa, dar si trista si speriata! Oooo si foarte, foarte obosita! Umerii ei atingeau podeaua, pricina fiind teama si grija pentru puiutul ei! Stia ce are, dar nu stia ce presupune boala bebelusului ei si ce evolutie va avea!

Catalin a venit la mine si m-a intrebat, incet, ce are Rebeca! Ii observasem dimensiunea obrazului drept si in prima faza am crezut ca e o tumora de tesut moale si i-am spus ce banuiesc! Mai ca nu ma podidise plansul!

-         Cum pot sa o ajut?

L-am privit traznita! Nu m-a intrebat „cum putem sa o ajutam”, cum fac, in general, persoanele cu care interactionez si care stiu ce face Fundatia Mereu Aproape pentru copii, impreuna cu voi, oameni dragi noua, ci cum poate el, efectiv, sa o ajute! Are copii acasa, unul mititel, mititel, este tatic, dar, mai ales, este SUFLET! Mai ca l-as fi imbratisat pentru candoarea si preocuparea cu care a pus intrebarea! Cum sa nu te emotionezi cand vezi compasiune autentica pe chipul unui om!

Pana la finalul filmarii, am decis impreuna, ca o vom lua pe Rebeca in campanie VREAU SA AJUT, stiind foarte bine ce costuri presupun anumite investigatii, tratamentul sau eventualele operatii, in clinicile din afara tarii!

Si au trait fericiti pana la adanci batraneti … .

Rebeca este rodul unei IUBIRI, iubirea autentica a parintilor sai! Si-au dorit foarte mult un copil! N-au spus, tineri fiind, „sa mai asteptam, sa ne traim viata”, nu s-au speriat de responsabilitati! Si la doar trei luni dupa casatorie, a venit vestea ca, peste cateva luni, o farama draga de om va veni pe lume!

A fost o sarcina frumoasa, fara probleme: fara greturi matinale, fara arsuri, fara retentie de apa, fara dureri de cap, fara emotionalitate exacerbata, fara pofte s.a.m.d. . Nasterea, in schimb … .

A stat in travaliu, cu dureri teribile, dar fara dilatatie, 26 ore. Din pricina lichidului amniotic compromis, medicul a decis efectuarea unei cezariene de urgenta.

-         Am fost atat de fericita cand mi-am vazut copilul prima oara! Tremuram, plangeam si radeam de fericire! Am trait multe stari in momentele acelea speciale! Eram mamica!

Dupa cateva ore petrecute la terapie intensiva, si-a tinut pentru prima data fetita in brate!

-         Nu i-am spus nimic. M-am uitat la ea si era exact cum vroiam sa fie (incepe sa planga)!

Primele doua luni petrecute in familie, au fost de acomodare! Rebeca era (si este!) extrem de activa: si-a tinut capul la o saptamana dupa nastere, se rostogolea voluntar la nici doua saptamani de viata, tipa sau plangea deseori, din pricini cunoscute (colici) sau nu (proteste!).

O adormeau in brate, cu schimbul!

-         Cu doua saptamani inainte sa faca doua luni, era vineri dupa-amiaza, si sotul tocmai o adormise, ca de obicei, in brate! O tinea astfel incat i se vedea foarte bine partea dreapta a fetei. Am observat ca intr-o parte era un pic mai umflata.

Ingrijorati, au mers, in aceeasi seara, la Urgenta, la Spitalul Marie Curie.

Medicii de la Urgenta, au banuit existenta unui inceput de oreion.

-         Ne-au dat un tratament cu antibiotic si o trimitere la Spitalul „Victor Babes”. N-am inceput in seara aceea tratamentul cu antibiotic, dar a doua zi ne-am dus la „Victor Babes”.

Dupa primele investigatii, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase, au conchis ca nu este oreion. Au stat internati 3 zile. Finalitatea a fost aceea ca trebuie sa se intoarca tot la Spitalul de Copii si sa continuie investigatiile.

-         Cei de la Budimex, ne-au trimis sa facem un RMN. Ne-au spus ca inca nu stiu despre ce este vorba in zona inflamata. Abia dupa ce vor studia RMN-ul vor putea concluziona. In doar trei zile, umflatura se dublase si a acoperit toata zona de la ureche la laringe.

(…)

-         Am trait o saptamana de cosmar, pentru ca incertitudinea este cumplita! Nimeni nu stia ce are! Ne-am gandit la ce e mai rau! Nici nu stiam ce sa credem!

(…)

-         Rebeca a plans foarte mult in spital! Mai ales cand i se recolta sange! Plangea pana se ineca si plangeam si eu cu ea! Ma durea inima de durerea ei! Nici macar nu puteam sa o privesc, de mila!

Medicii pediatri au balansat intre doua diagnostice: hemangiom sau limfagiom.

RMN-ul a definitivat diagnosticul: hemangiom facial drept. Tumora benigna vasculara, relativ des intalnita la copii. Pun probleme cand sunt localizate in structuri cu rol vital, cum este si cel manifestat la Rebeca, zona faciala extinsa, reprezentand un factor de risc semnificativ.

In general, tratamentul (nici unul dintre tratamente nu este aprobat de  US „Food and Drug Administration”, de exemplu), include, printre altele, laserterapie si terapie chirurgicala.

-         Rebeca a primit tratament cu „propanolol”, o doza anume, stabilita in functie de greutate. Este monitorizata cardiac, pentru ca tratamentul asta este pentru inima, pentru reglarea tensiunii. Pana acum, dupa aproape doua luni de tratament, s-a comportat bine. Umflatura nu s-a retras, dar nu mai este asa de tare! Medicii ne spun ca medicamentul asta nu-i poate face rau, desi prospectul are o lista lunga de efecte adverse. Am auzit, ca in afara tarii, exista sirop propanolol, special pentru copii!

Deocamdata, medicii romani au exclus interventia chirurgicala de rezectie a tumorii.

-         Toti ne-au spus ca este prea mica, iar operatia ar fi o interventie destul de periculoasa, dat fiind faptul ca este tumora vasculara si din cauza faptului ca este localizata la jugulara si pe nervii fetei! Risca sa ramana paralizata pe partea respectiva! Nimeni nu ar indrazni sa o opereze!

Rebeca are acum 4 luni. Este inca un bebelus si orice tratament oral implica riscuri, adica efecte adverse. Medicii nostri romani, de regula, minimalizeaza cat pot aceste riscuri, din obisnuinta de a nu stresa in plus parintele. Personal, am cunoscut acum o parte a echipei de medici pediatri de la Budimex si sunt mandra, sincer, ca avem astfel de profesionisti, atat de bine pregatiti si atat de mult OAMENI!

Insa, din punct de vedere al dotarii tehnice, al farmacologiei pediatrice autohtone (medicamente existente pe piata strict recomandate copiilor!), suntem inca departe! Incep sa recupereze clinicile private, care vin, insa, cu preturi similare celor din Occident!

La Genova, la Institutul Giannina Gaslini, am gasit o echipa de medici specializati pe tratamentul infantil al hemangioamelor! La sfarsitul lunii ianuarie, Rebeca este asteptata pentru investigatii si pentru un plan de tratament asociat. Costurile pe termen scrut si mediu, nu vor depasi, anticipam noi, 10.000 de euro. In clinica aceasta am tratat cu succes copii romani cu malformatii cardiace, dar si cu forme rare de cancer!

Acet tip de tumora este proliferativa si nu trebuie „lasata in pace”, iar medicii romani au decis ca se impune tratamentul cu „propanolol” si foarte bine au facut! Singura problema este concentratia de substanta activa administrata pe termen lung. Daca exista si alte cai de tratare a acestei afectiuni, trebuie sa le accesam, pentru binele Rebecai!

Pana la urma, nimic nu este intamplator! Daca Viata, adica Dumnezeu, a deschis o usa, intram dincolo de ea si ne bucuram de beneficii, de oportunitate! Dumnezeu a decis ca Rebeca trebuie ajutata, pentru a preintampina complicatii inutile ale bolii! Altfel, n-am fi trait sincronicitatea intalnirii noastre! E filosofie, dar am invatat sa nu ignor aceste aspecte ale existentei noastre perene, bazate pe intuitie / fler, pe rezolvari neasteptate de probleme, pe intalniri „intamplatoare”, dar miraculoase! Noi suntem MOS CRACIUNUL Rebecai!

-         Tot ce-mi doresc, este sa se faca bine, sa fie sanatoasa, sa nu mai aiba parte de internari! Imi doresc atat de mult sa uitam cosmarul asta! Nu ne dorim altceva, decat sa ne bucuram de copilul nostru, sa creasca mare si sa fie sanatoasa!

Ceea ce iti doreste mama ta, iti dorim si noi micuta Rebeca!

In fapt:

Salvam un copil! Atat.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Lui Codrut Keghes, pentru ca a intalnit-o pe Rebeca, pentru ca tinut-o in brate cu dragoste de parinte, pentru ca i-a schimbat pamapers-ul si pentru ca i-a oferit ocrotire si iubire, fara conditii.

-         Lui Razvan Dumitrescu – Antena 3, Ingerul Rebecai in campania VREAU SA AJUT.

-         Cristinei Dragos, voluntar Associazione Bubulina, Italia, pentru modul exceptional in care reuseste sa ajute copiii romani grav bolnavi, aflati la tratament in aceasta tara! Esti un INGER! Stii asta, nu ? Noi te iubim!

-         Echipei de medici chirurgi (Chirurgie I) de la Spitalul Marie Curie, pentru ca sunt profesionisti desavarsiti ! Cu putin, fac mult! Va multumim ca existati!

2 euro, 10 lei. Atat. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache

dana.dumitrache@antenagroup.ro  (va rog, nu donati prin paypal folosind adresa aceasta; va multumesc)

Rebeca va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta),

De asemenea, puteti dona (Rebeca va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Accesati butonul « PAYPAL » din stanga paginii.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Nae Rebeca Elena”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU


ANA MARIA IASARIE. Viata cu o inima inchegata din faramite.

$
0
0

„Va rog sa ma ajutati! Vreau sa salvez viata copilului meu! Ea este mai mult decat sufletul meu, mai mult decat viata mea! Daca as putea sa-i dau zile din zilele mele, n-as ezita nici o clipa! Puiutul meu de om! Puiutul meu de om puternic si curajos” (mama, octombrie 2012).

Nici nu stiu cum sa incep povestea aceasta. Cum sa descriu imaginile din mintea mea si emotiile care le anima?

Am intalnit trei oameni, intr-un octombrie 2012, ploios si friguros. Trei oameni, o casuta batraneasca si mica, o fantana, un caine impresionant si un … tap, langa o capita, tot impresionanta, de coceni.

Cei doi parinti sunt impreuna de 15 ani. Au crescut, practic, impreuna. Rar imi este dat sa vad asemenea profunzime si asemenea inocenta la doi oameni care au ales sa-si cladeasca o viata unul langa celalalt, la bine sau la mai putin bine. Dupa terminarea facultatii, au abandonat viata de oras pentru existenta simpla si modesta de la tara. Si-au varuit si vopsit o casa batraneasca, din chirpici, au construit o fantana frumoasa, care a secat din nepriceperea mesterului fantanar, au pus la loc de cinste, in curtea casei, un caine negru, cat un vitel, dar bland ca o oita, si au salvat de la pierzanie un tap, facandu-l animal de curte si prieten de-o seama cu cainele.

-         Si ce-o sa faceti cu tapul, i-am intrebat?

-         Nimic, il tinem, l-am salvat de la moarte!

Ana (si Maria) a implinit destinul parintilor ei poposind in viata aceasta intr-o zi sfanta de duminica, dupa 13 ani de casnicie.

-         Acest copil l-am dorit din tot sufletul si a venit atunci cand trebuia sa vina! (tata, interviu video, octombrie 2012).

(…)

-         Am banuit inca de cand era in  burtica ca ceva nu este in regula cu ea, pentru ca nu crestea, nu lua in greutate. Pana la sapte luni, pe unde am fost mi s-a spus ca e in grafic: e in grafic, e in grafic! La opt luni, la ultimul eco, au observat ca greutatea nu-i buna. La masuratori a reiesit ca avea, totusi, 3 kilograme. Nu-i nimic, mi-am zis, nu-i nici mult, nici putin, fiind fetita.

In ziua aceea de duminica si de octombrie 2011, Ana isi propusese, probabil, sa mai intarzie salutul lumii asteia fizice. Stia ea ce stia.

-         Nu se angaja deloc, iar durerile erau cumplite. In toiul acestor dureri auzeam dangatul unor clopote de biserica. Parca vestea Dumnezeu venirea ei. Doctorita, foarte nelinistita, vroia sa-mi faca cezariana. Cand am nascut-o era cianotica si nu schita nimic, nu scotea nici un sunet. Pana la urma, a tipat un pic, dar slab, cand au aspirat-o. Cand am auzit pe cineva spunand in sala ca are 2400 de grame, mi-am dat seama ca sigur, ceva e … ceva nu e in regula cu fetita mea.

Primul dar primit de Ana (si Maria) a fost o iconita din lemn, cu Maica Domnului. Astfel, parintii au decis sa-i puna si prenumele Maria.

Au urmat multe zile de incertitudini si de vesti pe care refuzi sa le auzi, tu, ca proaspat parinte.

A doua zi, dupa nastere, mama este interpelata de medicul neonatolog:

-         Mamica draga, fetita are un picior stramb, dupa cum a stat in burtica, dar sa nu va faceti griji.

-         Ei, nu-i nimica, si-a spus in sinea sa, mamica. Oasele se mai repara. Bine ca nu e altceva mai grav.

In a treia zi medicul neonatolog investigheaza o „umflatura descoperita la cap” .

-         Mamica, sa nu ne grabim sa plecam acasa, sa vedem ce are copilul! Sa vedem de unde a inceput retardul asta al ei!

 

Si au intrat amandoua, bebelus si mamica, in vria investigatiilor: eco transfrontanelara, RMN, CT, analize de sange (de doua ori complexul „Torch”, cu rezultate negative). Spital, cabinete private, iar spital. Iarasi CT cerebral, iarasi RMN cerebral: substanta cerebrala prezenta modificari. Fara concluzie medicala finala.

Mama afla si un alt „detaliu”, aparent fara insemnatate in panoplia de simptomatologii: clavicula rupta. Medicii descopera si un suflu sistolic si  recomanda efectuarea unei ecografii cardiace.

Medicul cardiolog  si imagist exploreaza cordul mai bine de 90 de minute, dictand parametrii unei asistente, parametri de neinteles pentru mama.

-         Simteam ca ceva nu este in regula. Tremuram. Ma tineam de pereti, eram …(plange). Mi-a spus, intr-un final, ca are sase boli la inima. Si sa vin la control peste o luna. Nu i-a dat tratament nimica. Am intrebat: bun, si ce este de facut? Nu avem nimica de facut. Asteptam.

(…)

-         Am ajuns acasa, dupa doua luni de spitalizare. M-am uitat pe internet sa vad ce inseamna sept, ce inseamna PCA!De unde Dumnezeu sa stiu eu ce inseamna PCA si DSV (plange).

Au urmat controalele periodice: acelasi indemn la… asteptare. Fara tratament.

Au trecut Sarbatorile de iarna. Ingrijorarea parintilor se amplifica de la o zi la alta.

-         Nu va spun ce facea, ca nu putea respira! Nu-mi dadeam seama ce se intampla!

3 ianuarie 2012. Ana Maria face convulsii.

-         Mi-a facut la 4 dimineata. Toata noaptea mi-a fost agitata! Asa fusese timp de doua saptamani! Plangeam cu ea prin casa, nu stiam ce sa-i mai fac! Stiam ca nu aveam voie sa o las sa se agite! Am luat-o in patura, asa cum era, si am plecat catre spital!

Este internata la Terapie Intensiva. Conectata la aparatul de oxigen. Au trecut, cu multa tensiune si stres, doua luni. O perioada grea, cat de grea poate sa fie pentru un parinte care stie ca viata fetitei lui atarna de un fir de par!

Medicul cardiolog curant al Anei i-a spus mamei ca starea fetitei este foarte grava, atat de grava incat si o operatie ar putea fi riscanta, desi ramane singura solutie viabila.

Medicii chirurgi cardiologi de la Targu-Mures au conchis ca nu vor putea interveni chirurgical fara risc vital maxim! Au indemnat parintii sa-i  faca copilului un cateterism, intr-o clinica privata din Bucuresti. N-au avut cei 3000 de euro cat ar fi costat investigatia. Traiau din te miri ce. Indemnizatia nu-i fusese platita de trei luni.

-         Fara cateterism nu o putem opera!

-         Chiar nu se poate face nimica?

-         Nu. Exista riscul sa moara pe masa de operatie!

Stia de acest risc. Asistase la multe „pierderi”. Sectia de cardiologie si chirurgie cardiovasculara pediatrica este front de linia intai. Traumatizant.

Mamica s-a luptat ca o leoaica sa primeasca raport medical favorabil obtinerii formularului S2!

-         M-am luat la cearta pe acolo, pe holurile spitalului! Ce era la gura mea! Nu stiam ce sa mai zic, ce sa mai fac! Eram inspaimantata! Sa-mi pierd copilul… nu, nu pot (plange!)!

Medicii nu stiau ce sa-i mai faca, sa o linisteasca!
Veniti si vedeti ca mamica asta se decompenseaza de-acum si dansa!

(…)

- Ce credeti, mamica, ca noua nu ne pare rau pentru copiii astia?!

19 iunie 2012. Ana suporta prima operatie pe cord deschis, efectuata de domnul doctor Eugen Sandica, in clinica germana pe care o conduce!

- Au incercat sa-i acopere PCA-ul si DSV-urile prin cateterism. Nu s-a putut si au deschis-o.

Operatia a durat patru ore si jumatate! Inainte, semnase un document medical de accept al conditiilor intraoperatorii, care prezenta si o scala de risc, numerotata de la 1 la 14. Numarul bifat de medicii chirurgi  pentru Ana era  „10”.

-         Domnul doctor Sandica mi-a spus, inainte de operatie, ca nu pot sa  puna un petic pe DSV-uri. Are septul ventricular ca un svaiter. Nu o sa-i reziste ventriculul drept si ca o sa-i legam doar persistenta de canal si o sa-i faca banding pulmonar, pe artera pulmonara, ca sa fie protejata. Dupa sase luni, un an, vor vedea daca tensiunea pulmonara va scadea, in asa fel incat sa poata sa o opereze din nou.

La doua ore dupa operatie, mamica si-a vazut ghemotocul inconjurat de monitoare si furtunase. I s-a spus ca a fost foarte agitata. Isi misca manutele si piciorusele. Era inconjurata de pachete cu gel inghetat. Facuse febra.  Cateva ore mai tarziu, in acea dupa-amiaza s-a umflat si s-a invinetit. Asistentele au linistit-o: in cateva ore, tegumentul isi va recapata culoarea normala; valorile sangelui erau bune. Peste noapte a facut, din nou, convulsii.

Dupa trei saptamani, s-au intors acasa. Sunt zile bune si zile mai putin bune. Lunar, este evaluata de domnul doctor Alin Nicolescu, de la Spitalul „Marie Curie”.

Peste doua luni, se vor intoarce in Germania, pentru investigatii, iar in luna iulie va face un cateterism.

Este un drum lung catre vindecare, pe care Ana va pasi catinel, pas cu pas, cu dureri stiute si nestiute. Printre zambete si lacrimi, in inima si mintea ei vor fi prezenti, probabil, cativa oameni: doi medici care isi pun la bataie maiestria si experienta pentru a o salva, doua chipuri dragi, parintii ei, si o prezenta risipita in tot si in toate: Dumnezeu. Ingeri stiuti sau nevazuti ii vor mai sta alaturi, sa o sprijine, cand va obosi sau va fi speriata.

In timpul interviului, s-a tot oprit lumina pentru ca reteaua electrica instalata in casa nu putea sustine si consumul unui reflector. Asa e si viata Anei de pana acum. Este de mirare ca are puterea sa zambeasca, sa gangureasca.

M-am intrebat deunazi, cum, oare, unii copii bolnavi au puterea sa UITE traumele suferintelor teribile indurate pe un pat de spital!? Medicina, in Romania si nu numai, are limitele sale: terapia presupune durere, chin, rau prelungit, chiar agonie. In anticamera unei sectii de terapie intensiva din Romania, poti sa auzi tipetele continuie ale unui copil, 2, 3 zile la rand dupa o interventie chirurgicala. Langa o sala de punctie medulara sau lombara, urletele sunt omniprezente. Asistentele ies transpirate din incaperea aceea de tortura. Disperarea si spaima din vocea copilului iti inunda urechile si te zguduie, patrunzandu-ti pana cel mai indepartat coltisor din inima sau din minte! Te bantuie!

Si totusi, uita, si totusi, rad! O vreme, vor dezvolta simptomatologia posttraumatica, pentru ca mai apoi, simptomatologia asta specifica,vicleana, sa ramana ascunsa sub faldurile cine stie carui mecanism de aparare. Un factor banal ar putea declansa anxietatea, depresia, atacurile de panica, undeva, pe traseul vietii adultului.

Ieri seara, am vorbit un pic cu mama Anei Maria, la telefon. Va redau din memorie discutia:

-         Cum sunteti?

-         Mai bine. Ieri, am vorbit cu domnul doctor Sandica la telefon si mi-a spus ca ne asteapta in martie, la control.

-         Ce face puiul?

-         Nu stiu, nu manaca deloc in ultima vreme. Sunt putin ingrijorata!

-         Este o etapa, isi va reveni. A mai facut convulsii?

-         Nu, Slava Domnului!

-         Stiti, doamna Dana, ca pana la cinci luni, nu i-am facut niciodata baita? A stat cu masca de oxigen, intinsa pe niste paturi! Imi puneam niste apa intr-un pahar de inghetata si o stergeam usor cu putina vata! N-am putut nici macar sa o iau in brate (plange!)! O mangaiam un pic pe manuta!

-         Doamna Berbece, au existat momente cand ati crezut ca o pierdeti?

-         Oooo, daaaa (plange).

-         Cum le-ati depasit?

-         M-am rugat!

-         Cum v-ati rugat?

-         Nici eu nu mai stiu cum!

-         Cand a fost prima data cand ati crezut ca se va intampla ceva rau cu ea?

-         La Iasi. De trei ori s-a intamplat! Imi amintesc ca, intr-o noapte, a intrat in insuficienta cardiaca! Ma uitam la monitorul ala si vedeam ca inima ei avea 250 de batai pe minut, iar saturatia de oxigen era 30%.

-         Si ce-ati facut?

-         M-am asezat in genunchi si de la ora doua, pana tarziu dimineata, m-am rugat! Noaptea aia a fost critica! Critica! M-am rugat in nestire! Plangeam si ma rugam! Ma rugam sa nu mi-o ia! La un moment dat, m-am ridicat in picioare si in momentul ala, de pe etajera de deasupra patului fetitei, a cazut, exact peste dansa, o iconita micuta, usoara, din carton, cu Maica Domnului. Va spun sincer, ca am stiut sau am simtit, in momentul ala, ca fetita mea va scapa! Puicuta mea va fi bine! Apoi, in Germania, la fel, m-am speriat foarte tare, cand am vazut-o vanata! ( Plange in hohote)

-          Maica Domnului v-a dat de stire ca nu sunteti singura, la capataiul ei! Doamna Berbece, sa nu va suparati pe mine, inchid convorbirea, ca nu mai pot! M-ati tulburat! Sa nu va suparati, va rog! Va imbratisez cu mult drag! Vorbim maine.

Intodeauna exista speranta. Speranta face posibila constientizarea miracolului. Este premergatoare miracolului. Mintea omului este deseori prea sceptica ca sa inteleaga ca, de nenumarate ori, intr-o viata, este protagonistul sau martorul multor miracole. Si daca tot v-am vorbit despre miracole, va invit sa vizionati emisiunea cu acelasi nume de pe CBS Reality, in fiecare week-end de la 12:00 la 14:00. O sa va aduca aminte ca, in credinta, totul este posibil. Ca si in necredinta. Dumnezeu este la fel pentru toti!

Iar Dumnezeu lucreaza si prin OAMENI! Sunt oamenii-Ingeri care n-au nevoie de aripi ca sa traiasca in Inalt, acolo unde salastuieste COMPASIUNEA si IUBIREA.

Diagnostic, Isarie Ana Maria:

-         Hipertensiune pulmonara severa;

-         Multiplu defect septal ventricular muscular apical cu shunt bidirectional;

-         Canal arterial persistent cu shunt bidirectional;

-         Canal septal atrial tip ostium secundum mic;

-         Fistula coronariana;

-         Anomalie de origine pe artera coronara dreapta;

-         Aspect noncompact al ventricului stang;

-         Insuficienta mitrala gr.II;

-         Encefalopatie hipoxic ischemica;

-         Ventriculomegalie;

-         Hemangiom plan;

-         Anemie hemolitica.

 

Salvam un copil! Atat.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Domnilor doctori Eugen Sandica, Alin Nicolescu si Constantin Iordache pentru ca sunt CONSTIINTE luminate si medici cu har. Pentru ca, zi de zi, cu voia Vietii si cu putinta priceperii domniilor lor, copiii juruiti eternitatii, continua sa ramana langa parintii lor.

-         Oanei Stancu (Antena 3), Ingerul Anei-Maria in campania VREAU SA AJUT si al multor alti copii sin campania aceasta.

2 euro, 10 lei. Atat. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache

dana.dumitrache@antenagroup.ro

Telefon: 021 20 30 246

Ana Maria va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta),

De asemenea, puteti dona (Ana Maria va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Isarie Ana-Maria”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

ALEXANDRU MIHAI PLUGARIU. 9 ani incarcati de suferinta. Viata cu „boala oaselor de sticla”!

$
0
0

L-am asteptat 30 de minute pe o straduta din sectorul 3, in fata scolii. Imi imaginam ca ma voi intalni cu un baietel in varsta de 9 ani, imobilizat intr-un scaun cu rotile.

In fata mea, a aparut un ghemotoc de om, cu o fizionomie de Inger, suficient de micut cat sa incapa intr-un carut pentru copii. Chiar statea intr-un carut de copii – mici. Am dat mana, mi-a zambit. Stiam, da, stiam, ce tip de experienta presupune boala lui. Dureroasa, incurabila, grea!

A fost un copil asteptat. In timpul sarcinii, mama a respectat cu scrupulozitate indicatiile medicului ginecolog.

-         La un moment dat, pe la 7 luni, ceva s-a intamplat! La ecograf, nu reuseau sa-i masoare lungimea femurului. Am repetat investigatia, fara succes.

Si a venit si ziua in care cerul … se deschide si lasa culorile curcubeului sa atinga inima de mama, ziua in care mamica si-a tinut puiul la piept. Micutul plangea fara oprire. Nu schita nici un gest cu piciorusele. N-ar fi putut: erau fracturate in… 9 locuri. Fracturi intrauterine. Cateva zile mai tarziu, medicii i-au descoperit si clavicula, rupta in 3 locuri.

 

 

Medicii pediatri de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, i-au pus diagnosticul de „osteogeneza imperfecta-sindrom Lobstein”, o afectiune cunoscuta si ca „boala oaselor de sticla” sau „boala oaselor lungi”. O afectiune incurabila, rara, congenitala („defect congenital de elaborare a fibrelor colagenice si a tesutului conjunctiv”). Oasele sunt deosebit de fragile!

Pare simplu. Suna, oarecum, linistitor. Nu este cancer! Nu se moare din asta! Suna cinic. Din pacate, boala aceasta cuprinde in simptomatologie  o realitate si mai cruda! Pentru ca este TORTURA! Scapata, parca, din beciurile intunecate ale EVULUI MEDIU, cand zdrobirea oaselor era rutina!

Parintii au intrat in valtoarea unor experiente in care cuvantul de baza a fost (si este inca!) „DURERE”. Alex, omuletul acela abia poposit in lume, urla zi si noapte! Parintii plangeau pe langa el, neputinciosi! Ar fi vrut sa stie ca il pot „manevra” fara sa-i provoace dureri neinchipuite de o minte omeneasca echilibrata.

-         Facea fracturi spontane, chiar si la schimbatul unui pampers, cand zvacnea, ca orice bebelus, din picioruse! Se rupeau pur si simplu. Asa cum se rupe un stics. Se auzea exact astfel, cand se rupea, ca si cum s-ar rupe un sticks!

(…)

-         A plans continuu pana la 8 luni! Zi si noapte. Ieseam in fiecare noapte afara si il plimbam prin fata blocului. Numai asa se mai linistea. Cel putin de doua ori pe saptamana eram la Urgente, nestiind ce sa-i mai facem!

(…)

-         Pana la 2 luni, Alex nu si-a miscat picioarele, cauza fiind, bineinteles, facturile multiple.

Avea patru luni cand micutul nostru a purtat primii pantalonasi de bebe. Pana atunci, fusese infasat strans in jurul picioarelor.

-         Mi-am dorit mult acest copil si nu stiu, nu stiu de ce s-a intamplat asa (mamica sopteste vorbele, aproape pentru sine).

Sa traiesti acest cosmar zilnic, sa banuiesti/simti ce simte bucatica aceea firava si divina de om, careia i-ai dat viata, sa o auzi cum isi striga suferinta este… suferinta suprema pentru orice parinte! Este o imagine pe care, personal, refuz sa o pastrez in minte mai mult de o secunda!

Sunt multe detalii pe care inclin sa nu le enunt aici. Acum, Alex e mare si calculatorul este prietenul sau loial si bun.

A stat imobilizat la pat aproape trei sferturi din viata!

-         Imobilizarea, pentru noi, era un colac in jurul burtii! Faptul ca stam in fundulet, acum, pentru noi e fericirea pe pamant! E o imobilizare usoara. Cand imobilizarea ii prindea si mijlocul, statea numai la orizontala, saptamani la rand, pana cand incepea osul sa se vindece, cat de cat, si gips-ul sa se largeasca. In final, ne ridicam incetisor vertical, tinandu-ne de scaun.

Au urmat operatiile: sapte la numar. Prima a fost o hernie inghinala, in urma cu… 9 ani. La cateva saptamani, dupa nastere. Apoi, din 2006 in prezent, au urmat interventiile chirurgicale reparatorii de femur si antebrat. Nu se mai pune la socoteala scoaterea tijelor, la fiecare 6 luni, un an, de la introducerea lor.

-         Dupa operatii, intram in circuitul acela pe care il urmam pana la vindecare: spasme (nu doarme noptile de durere), ne refacem; dupa aia, trebuie sa lucram un pic cu psihicul, sa prindem iara curaj. Trebuie sa ne refacem musculatura si dupa aproape sase luni de zile, sa incercam sa facem primii pasi! Cand prindem gustul de mers, suntem, sa zicem, fericiti. Din pacate, fericirea asta dureaza putin: pana cand apare o alta fractura. Dupa fiecare fractura, pentru noi este un an inapoi, cu totul.

Si-au fost… 30 de fracturi! Pana acum. Ultima, la inceputul lunii octombrie. A alunecat de pe scaun, la scoala. Si-a prin piciorul sub el si s-a rupt. Urletul de durere s-a propagat pana departe, pe holurile scolii.

Copiii il protejeaza, ii sunt prieteni! Il sustin! Il iubesc! Este elev in clasa a II-a, la Scoala Generala nr. 88 .

Mama? Mama si-a inchis lacrimile intr-un sertar al vointei si a aruncat cheia! Nu-si permite sa planga! Nu-si permite sa lesine, sa tipe, sa urle de frustrare, suparare sau neputinta! Vrea sa fie puternica! “Alex trebuie sa fie puternic! Sa nu cedeze!” Tatal trebuie sa fie puternic, sa nu se mai lase impresionat de durerea unicului sau copil! Nimeni nu-si permite sa planga. Este suficienta o lacrima si zidul pe care scrie „putere” s-ar darma intr-o clipa! Lacrimile copilului si parintilor deopotriva ar seca si Niagara!

-         Si totusi,  din cand in cand, trebuie, este nevoie sa plangeti! Este nevoie de aceasta descarcare emotionala! Este nevoie sa fiti si vulnerabili. Consumul energetic, vital, ar fi mai mic!

-         Mi s-a intamplat de curand, dupa ce am vorbit cu domnul doctor Ulici. Este greu.

-         Este ! Foarte greu! Inteleg atat de bine! Uneori, plansul, emotia, ne fac mai puternici!

Puterea vine si din capacitatea noastra de a ne recunoaste suferinta, impasul sau infrangerea! Apoi, o luam de la capat, cu forte noi!

O data pe saptamana, Alex inoata. Miscarea in apa ii intareste muschii. Tind sa cred ca este mai mult decat atat! Este si o evadare. O evadare din durere, din nevoia de control a situatiilor frustrante si/sau dureroase. Este un medicament pentru psihic.

Si, totusi, daca ati fi prietenul lui Alex, asa cum este Edi, ati aprecia anume calitatea sa de lider, dar si de om, de prieten!  Pentru ca, Alex, si-a asumat o libertate nepretuita: spiritul! Amestec de constiinta inalta si de inteligenta sclipitoare!

-         Ce-o sa facem mai departe, doamna Plugariu?

-         Ne asteapta alte patru operatii. Domnul doctor Ulici ne-a explicat ca alinarea durerilor lui Alex si evitarea accidentelor ar putea veni prin implantarea de tije telescopice, care se dezvolta o data cu piciorul! Nu o sa mai fie necesar sa intervenim chirurgical. Costa 4000 de euro, o tija! Avem nevoie de patru! Foarte, foarte multi bani! Pe de alta parte, tijele acestea sunt foarte importante pentru noi pentru ca ne ajuta sa sustinem deformarea osoasa, specifica acestei boli, sustine osul si, astfel, vom reusi sa mergem! Sa fim independenti! Este visul nostru! Cel mai frumos vis! Deocamdata, tijele nu sunt incluse in Programul National de Boli rare, pentru a fi decontate!

(…)

-         Are un inceput de scolioza, alt specific al bolii. Daca nu avem oasele lungi drepte, automat asta va afecta si mai mult coloana! Scolioza este o problema foarte grava la el, pentru ca nu se poate interveni chirurgical! Operatia pe coloana, in cazul lui, nu se poate face pentru ca nu avem de ce prinde! Oasele sunt foarte, foarte moi, ca o branza uscata si nu putem prinde tija de coloana! Tijele astea ne scutesc de alte fracturi, de alte urlete si tipete de durere!

(…)

-         La un moment dat, cand mergeam cu Alex in parc si ma uitam la ceilalti copii, cum alearga si se joaca in voie… nici macar nu pot descrie sentimentul! Ma gandeam ca el nu poate sa faca ce fac ceilalti copii, ma intrebam „de ce?”. Cautam raspunsuri ! Dar am incetat sa le mai caut! Pentru mine, in momentul de fata, este important sa rezolv ceva ce se poate rezolva!

-         Sunteti obosita?

-         Foarte obosita! La un moment dat, ii spuneam sotului meu, ca mi-as dori sa am o ora, o jumatate de ora numai a mea! Dar nu pot sa-mi permit sa am acele minute doar pentru mine! Si cand sunt un pic departe de el, ma gandesc daca e bine, daca nu a patit ceva! Ma gandesc la ce se poate intampla cand nu sunt eu acolo, langa el! Orele mele sunt ale lui.

(…)

-         Un parinte ar trebui sa se gandeasca la durerea lui cand face fractura! Atunci, urletul acela, tipatul ala strident de suferinta e…! Impactul pe care il are cu durerea! Aia este cea mai crunta durere! Nu, nu cred ca va uita vreodata durerile! Fiecare fractura e o durere in plus, fiecare spasm e o alta durere si o alta noapte nedormita! Toate durerile astea sunt asimilate undeva, acolo, in mintea si sufletul lui! Speranta in Dumnezeu nu ne-am pierdut-o! Sa ne dea Dumnezeu, in continuare, putere, sa le putem duce!

Este atata candoare in privirea si sufletul acestui copil! Priviti-l! Doar priviti-l! Exista, am constatat, in interviul filmat si o constientizare senina a ceea ce traieste! Un fel de discernamant care transcede varsta biologica! Anume pentru final, un final de capitol si un alt inceput de poveste, spicuiti din interviul filmat cu Alex!

Il redau in intregime! Interviul acesta l-am dorit si l-am gandit a fi si ca un travaliu al durerii, un pas spre vindecare emotionala. De-a lungul interviului, cu greu mi-am abtinut imboldul de a-l imbratisa! N-am putut decat sa adopt o atitudine materna, securizanta. Este cu adevarat un copil cu totul si cu totul special.

-         Alex, de ce crezi tu ca esti bolnav?

-         Pentru ca am fost nascut cu o boala si am avut…, am avut doua fracturi la picior si aicea (arata umarul).

-         Crezi ca te-au durut (unii copii au memoria unor evenimente timpurii)?

-         Nu-mi mai amintesc! Eram mic! Acum sunt mare si am uitat!

-         Acum, ca esti mare, cum sunt durerile, cand suferi o fractura?

-         Foarte grave!

-         Ce faci cand te doare?

-         Pai, ma ia mami si dupa aia suna la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” si zice care este problema.

-         Si cand te doare cel mai tare, cand iti rupi osul sau dupa ce te opereaza?

-         Pai, la orice! Oricum, cand ma opereaza, ma anesteziaza! Si dupa aia, imi scoate tija!

-         Si nu te doare?

-         Nu, ca ma hipnotizeaza!

N-am comentat. Creierul unui copil este capabil sa dezvolte mecanisme de „anulare” ale durerilor mai mici, suportabile. Cine stie ?!

-         Ce ai tu voie sa faci si ce nu ai voie sa faci?

-         Eu am voie sa merg cu bicicleta si nu am voie sa merg singur pe strada!

-         Ce se intampla daca mergi singur pe strada!?

-         Pai, daca merg, bine, dar daca merg asa … (tace).

-         Ce se intampla daca te lovesti?

-         Pai, daca cad pe mana, imi rup o mana, daca cad pe un picior, imi rup un picior!

-         Cum e viata cu durerile astea?

-         Foarte rele (se gandeste la durere, nu la viata)!

Se mai gandeste un pic si ma ia prin surprindere cu remarca urmatoare!

-         E o viata prea grea!

Astept sa continuie.

-         Eu sunt ajutat de niste doctori pe care ii cunosc! Sunt ajutat de doamna Carasava si de un doctor care o sa-mi scoata tija!

-         Ti-ai dorit sa nu fi avut problemele astea?

-         Chiar foarte mult am vrut sa nu am problemele astea!

-         Si, totusi, le ai.

-         Da.

-         Cat mai poti indura, cat mai poti rezista cu problemele astea?

-         Pana termin cu „boala oaselor de sticla”!

-         Cand o sa termini cu „boala oaselor de sticla”?

-         Cand o sa ajung om mare, ca… voi!

-         Dar, nu stiu, sincer, cum faci, totusi, sa rezisti la durerile astea cumplite de oase?

-         Pai, mami ma pune intr-o pozitie in care nu ma doare si…, si…, si suna mami la spital.

-         Iti place la scoala?

-         Imi place foarte „bine”!

-         Inteleg. Dintre mami si tati, pe cine ai alege primul, sa te insoteasca, daca ai pleca pe o insula?

-         Pe amandoi. Ii iubesc foarte mult! Pentru ca m-au ajutat sa scap si de niste fracturi. Ii iubesc foarte mult ca m-au ajutat sa merg, sa invat, sa invat cat face zece si cu zece (e emotionat!).

-         I-ai vazut vreodata plangand pe mami si pe tati?

-         Nu. Niciodata!

-         Si crezi ca nu plang?

-         Nu plang.

-         Nici cand te doare pe tine?

-         Nu.

-         Dar tu plangi cand te doare?

-         Nu! Tip! Cand ma doare foarte tare, urlu si tip! Nu mai pot de durere!

-         Inteleg. Crezi in ingeri?

-         Eu cred foarte mult in Ingeri!

-         Da? Ma bucur! Le si vorbesti?

-         Cand nu-i vad, aaa…. .

-         Ai vazut Ingeri?!

-         Niciodata nu i-am vazut!

-         Dar ti-ai dori sa-i vezi?

-         Da, mi-as dori foarte mult sa-i vad!

-         Nici in vis nu ai vazut Ingeri?

-         Nu.

-         Si atunci, de ce crezi in Ingeri, daca nu i-ai vazut?

-         Pai, atunci, eu cred ca sunt adevarati! Cand voi muri o sa vad daca este adevarat, ca exista Ingeri!

-         Cand vei muri?!

-         Da. Cand voi muri o sa vad Ingeri. Si-o sa stiu atunci ca-i adevarat! Ca Ingerii exista!

-         Ce e moartea, Alex?

-         Moartea? Cand esti prea batran, atunci mori!

-         Si te sperie moartea?

-         Nu ma sperie moartea! Atunci cand mori, ajungi sus, la Rai.

-         Si e frumos acolo?

-         Da.

-         Si sunt dureri acolo?

-         Nu! Cand mor, acolo ma invie Dumnezeu!

-         Inteleg. Alex, cat de mult suferi ca nu  poti juca fotbal cu ceilalti copii, de-o seama?

-         Cum sa spun asta?

Ma intreaba soptit, abia inteleg ce spune! Dar isi duce pana la capat raspunsul!

-         Pai, sufar foarte mult! Mi-am dorit sa ma joc fotbal, sa alerg, sa ma joc cu copiii aceia care se urca pe…, pe…, pe tobogan si se urca pe chestia aia albastra, pe care urca toti copiii, pe tobogan!

-         Si tu nu poti.

-         Nu pot.

-         Si te doare.

-         Ma doare sufletul! Ca nu pot sa ma joc!

-         Inteleg ca te doare. Ai plans vreodata?

-         Cand eram bebelus si mi-am rupt… am plans. Si cand sunt mare, eu nu plang, urlu!

-         Viata asta e frumoasa, totusi, Alex?

-         Viata mea este foarte urata! Ca mi-am dorit sa fiu…, sa fiu si eu copil normal! Viata mea e foarte urata! Trebuie sa am tije telescopice la ambele picioare si la ambele maini ca sa pot sa fac orice!

-         Care este visul tau, Alex?

-         Nu! N-am niciodata un vis!

-         Inteleg. Ce-ti place cel mai mult la scoala?

-         Matematica. Pentru ca invat sa calculez, sa fac probleme.

-       Ma bucur ca-ti place matematica. De ce crezi tu ca te-ai nascut cu „boala oaselor de sticla”?

-         Cand m-a nascut mami, n-am stiut ca aveam „boala oaselor de sticla”.  Nu stiu cum m-am nascut cu boala asta!

-         Crezi ca te iubeste Dumnezeu?

-         Ma iubeste foarte mult Dumnezeu!

-         De ce?

-         Pentru ca sunt dragut si pentru ca sunt bolnav.

-         Si Doamne-Doamne ii iubeste pe cei care sunt draguti si bolnavi.

-         Da! Ii iubeste foarte mult!

-         Ai dreptate. Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

-         O sa fiu politist care o sa aflu care sunt criminalii.

-         De ce?

-         Pai, pentru ca este foarte tare, cum te lupti, cum ii arestezi.

-         Si in afara de politist ti-ai mai dori sa te faci…

-         Agent secret! Dar el trebuie sa se ascunda. Mai bine politist sa ma fac!

-         Vrei sa fii un erou?

-         Da.

-         Frumos! O sa urmeze si alte operatii dureroase.

-         N-o sa sufar asa mult, ca imi scoate tija.

-         Crezi ca parintii tai sufera?

-         Da, cred ca sufera.

-         Poti sa-mi mai spui odata asta?

-         Cred ca parintii mai sufera… ca eu sufar! Vreau sa fiu foarte, foarte, foarte sanatos! Sa fiu bogat si sa am foarte multa sanatate! Sa termin cu „boala oaselor de sticla”! Sa infrang boala!

-         Vei infrange boala! Dar, de ce vrei sa fii bogat?

-         Pai, daca o sa fiu bogat, o sa am toate colectiile de…  G ….(nu cunosc jocul; inteleg ca sunt figurine si … lego). Toata colectia de C … (?) lui F (?).

-         A! Inteleg, ma gandeam ca ai si un alt motiv ca sa-ti doresti sa fii bogat!

-         Nu.

-         Pe cine mai iubesti tu?

-         O iubesc foarte mult pe doamna invatatoare! Pentru ca ne invata foarte bine! Si nu ne cearta ca facem prea multa galagie! O cheama doamna Ispas Mioara! O iubesc foarte mult! Si ea ma iubeste!

-         Si colegii tai?

-         Colegii mei ma apara, ma apara de lucrurile rele! Cand cad, ei imi spun ca o sa fiu foarte bine!

-         Te incurajeaza.

-         Da.

-         Ce note ai?

-         Am putine note proaste…

-         Ce note proaste ?

-         De „Foarte bine”

-         „Foarte bine” nu e un calificativ bun pentru tine?

-         Nu.

-         Cui i-ai multumi acum?

-         Lui Edi, prietenul meu cel mai bun! Si Cosminei, si lui Marian. Lui mami, lui tati! Le multumesc tututor! Din sufletelul meu!

Eu iti multumesc tie, Alex, EROULE, Alex, CURAJOSULE, Alex, COPILULE!  Iti mai multumesc pentru ca ai dragalasenia si iubirea unui Inger, dar si forta unui Arhanghel!

Poti sa plangi, cateodata, poti sa plangi oricand vei simti ca TREBUIE sa plangi! Sa razi, insa, ori de cate ori ai ocazia! Sa ai atat de multe ocazii in care sa razi in hohote!!! Sa traiesti bucuria cu aceeasi putere cu care iti stapanesti durerea! Si plansul si rasul isi au aceeasi origine: inima! Inima ta, calauzita de Suflet! Spiritul tau de Erou, de Luptator! Asa cum ai zis! Sa termini odata cu boala! Sa o infrangi! Te antrenezi acum. O infrangi mai curand. Nu trebuie sa astepti pana cand vei fi mare.

20.000 de euro. Atat mai ai de asteptat pana cand o sa castigi o alta batalie importanta!

Despre Alex, puteti citi si aici; puteti dona direct in contul lui: www.plugariualexandru.wordpress.com

Salvam un copil! Atat.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Mariei Coman (ANTENA3), Ingerul Lui Alex in campania VREAU SA AJUT si al multor alti copii din campania aceasta.

-         Doamnei doctor  pediatru Laura Carasava pentru ca este Ingerul lui Alex, pentru ca, dincolo de profesie, este OM, un om cu o mare compasiune si o mare IUBIRE pentru copiii de care are grija de multi ani incoace ! O gasiti la spitalul «Grigore Alexandrescu», din Bucuresti.

-      Doamnei doctor Daniela Ciotlos, chirurg ortoped si  domnului doctor chirurg ortoped, Alexandru Ulici, pentru ca de 9 ani il «repara» pe Alex si pentru ca il vor «repara» in continuare, cu grija si profesionalism (Chirurgie Ortopedica – Spitalul “Grigore Alexandrescu”.

2 euro, 10 lei. Atat. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache

dana.dumitrache@antenagroup.ro

Telefon: 021 20 30 246

Alex  va este recunoscator pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta),

De asemenea, puteti dona (Alex  va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Plugariu Alexandru-Mihai”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

IANIS ANDREI NEAGOE. INOCENTA SI CANCER.

$
0
0

“Se spune ca Dumnezeu nu da mai mult decat poti duce! Adica, putem duce! Nu stiu de ce nu mie, ci lui! Am zis: Doamne, eu mi-am trait viata! Mi-am vazut mama, mi-am vazut copilul, mi-am vazut sotul, mi-am trait viata! Am 30 de ani! Nu-mi mai trebuie! Imi dadea mie si, stiti, eu o duceam mai altfel!  Stiam ca ramane el! Are o viata de trait! Abia s-a nascut ! Daca as putea sa fac un targ cu Dumnezeu, i-as spune: dar, Doamne, da-mi mie ce e mai groaznic, sa duc durerile cele mai groaznice de pe pamantul asta! Numai el sa fie bine! Dar nu se poate! Nu facem un targ cu Dumnezeu! “ (Plange)

Mama lui Ianis, decembrie 2012

 

Imi este foarte greu sa scriu aceasta poveste. Daca as putea alege, as lasa sa se scurga 1000 de cuvinte care pot alcatui istoria de viata de pana acum a acestui pui de om, a acestei minuni, si as inalta in Univers, 1000 de cuvinte vindecatoare: de speranta, de incredere, de iubire, de sanatate, de bucurie, intr-un cuvant de bine, pentru el! Si am si facut asta si o sa o tot fac, pana cand Universul imi va raspunde!

Dar trebuie sa si scriu, pentru voi, Romani cu inima cat Cerul, povestea lui Ianis, cel nascut din Iubire.

 

Ieri, am redactat reportajele pentru Observator si am plans, asa cum am plans si cand am vizionat materialul, ca sa-mi scot time-cod-urile. Am plans si cand Vlad, producatorul Promo, monta, in prezenta mea,  spotul de prezentare a cazului. Si voi ati plange, va asigur, daca ati privi – zabovind – in interiorul vietii acestor oameni si ati vedea dimensiunea dramei pe care o traiesc de ceva vreme incoace. Mi-as dori, insa, sa priviti cu credinta si nu cu spaima. Este suficient de multa spaima in sufletul acestor doi parinti!

L-am cunoscut pe Ianis intr-o dimineata de inceput de decembrie, devreme, cand inca nici nu mijisera zorile. Era deja treaz si misuna prin camera incalzita cu lemne. Mi s-a parut ca am intalnit cel mai frumos copil de pe Pamant! Radia asa o bucurie, asa o liniste, ca parca el lumina intreaga camera! Daca stau si ma gandesc bine, doua energii planau in camera aceea micuta: cea de bucurie mirabila a copilului si cea de tensiune si infinita tristete a parintilor.

Timp de o ora, am incercat sa obtin de la tatic o poveste coerenta. N-am reusit. Undeva, in interiorul lui de parinte, blocase orice continut despre boala, orice data relevanta despre ceea ce traia si traieste copilul lui. In cele din urma, am inteles ca asa poate sa faca el fata experientei asteia traumatizante.

Intr-un patut, Ianis se straduia cu perseverenta sa se ridice in picioare, sprijinind-se in tablia de lemn. Gangurea cine stie ce imbold de reusita.

Apoi, a venit in fata camerei, mamica. Sunt doi parinti tineri, prea tineri pentru ceea ce traiesc in acest moment al vietii lor.

Da. M-am hotarat. Povestea aceasta va fi scrisa de mamica aceasta extraordinara! Voi lasa vorbele ei sa se aseze in spatiul acesta virtual, pur si simplu.

Manifest pentru VIATA.

Mama lui Ianis.

Numele meu este Neagoe Georgeta Alina. Sunt mama baietelului Neagoe Ianis Andrei, baiatel care acum… a fost diagnosticat cu o boala cumplita: retinoblastom bilateral.

Sarcina a fost destul de usoara, fara complicatii. Am vrut sa fac tot ce era necasr sa fac, sa fie un copil sanatos! Am mers luna de luna la medic. Am facut toate analizele recomandate de medici.

S-a nascut prin operatie de cezariana, care a decurs destul de bine. Copilasul nostru a luat nota zece la nastere! Fix 3,650 gr greutate. Era 7 septembrie 2011, o zi foarte fericita pentru mine, pentru tatic, pentru fratiorul lui, Cosmin, pentru intreaga noastra familie!

Am venit cu Ianis acasa (isi sterge lacrimile). I-am multumit Domnului ca mi-a dat un copil sanatos! Am avut grija de el, eram topita de dragoste pentru el! In prima luna, chiar, imi aduc aminte, a luat un kilogram in greutate, in a doua luna, 1,700 gr. Se mirau si medicii cand mergeam cu el la control, cat de bine arata si cat de bine era!

Si am mers bine pana in luna iunie, cand…

Chiar pe 27 iunie, inaintea Sfintilor Petru si Pavel, ne pregateam sa-i serbam ziua sotului, ziua de nume. In ziua aceea, ne-am internat in spital, la Pitesti. Cateva zile la rand, Ianis avusese o stare de agitatie, combinata cu, nu stiu, cred ca erau lesinuri, dar eu am crezut ca este somnolenta. Nu am inteles prea bine ce se intampla cu el, fiind atat de mic, la 8 luni, nu stie sa-ti spuna ce are, ce-l doare. Si vomita. Si, dintr-o data, adormea, iar se trezea si tipa. Ne-am speriat! Asa ca ne-am luat copilul si ne-am dus la Pitesti, la Urgenta–Pediatrie. Ne-au internat. I-au administrat antibiotice inca din prima seara. Mi s-a spus ca, temporar, nu am voie sa-l mai hranesc cu lapte matern, ci sa-i dau doar mucilagiu de orez.

-         Are ceva la stomac! Pana nu stim sigur ce are, nu-i mai dati san.

In dimineata urmatoare, ochisorul drept era umflat, asa ca am fost trimisi la oftalmologie. In urma unui control foarte rapid, copilul nu a stat prea bine, la aparat, medicul mi-a comunicat ca Ianis are conjunctivita. Am capatat o reteta cu un unguent. Am aflat mai tarziu, ca acel unguent era contraindicat in afectiunea lui maligna.

In trei zile, ochisorul drept i s-a umplut cu puroi si globul ocular se opacizase. Era alb. Era vineri.

Intrebam disperata medicii:

-         Dar ce are? De ce, in urma tratamentului, ochiul se umfla si mai tare?

Pana duminica am tot intrebat ce se intampla cu ochiul copilasului meu! Cred ca disperarea mea a determinat medicii de garda sa cheme de acasa, un  medic oftalmolog.

-         A, da, copilul, draga, are ce are pentru ca n-ai avut grija de el! S-a lovit cu branula in ochi!

-         Domnule doctor, copilul asta sta numai cu mine! Eu nu am cum sa-l las singur, nici daca ma duc la toaleta! N-am fost atenta o secunda! Of, Doamne!

Am crezut ce a zis medicul! Eram, oricum, speriata!

-         N-avem ce face aici! Mergeti cu el, la Urgenta, la Spitalul de Oftalmologie, din Bucuresti! Este mai bine! O sa rezolvati acolo!

M-am bucurat ca ne-a trimis la Bucuresti. Vom fi, ma gandeam, in siguranta!

Nu mi-a trecut nici o clipa prin minte ce-ar putea sa urmeze! Era duminica seara.

De garda, era domnul doctor Marian Burcea! Un om si un medic extraordinar! Ne-a ajutat foarte mult! Cu toate ca mi-a dat cea mai groaznica veste din lume! (PLANGE!). Dar a fost un domn, un om cu suflet, inainte de a fi medic!

L-a consultat pe Ianis cu atentie! In cele din urma, ne-a luat pe amandoi si ne-a condus in cabinetul doamnei doctor Monica Pop.

-         Mda, nu stiu… deci, nu stiu. E urat ochiul lui, nu stiu ce sa spun: parca n-ar fi conjunctivita!

Vorbeau asa, intre ei.

Mi-am zis in gand: bine, hai ca este altceva!

I-au administrat perfuzii si au aruncat tratamentul cu care am venit de la Pitesti.

-         Arunca prostiile astea, ca nu se pune asa ceva la un copil cu afectiunea asta la ochi!

A venit si dimineata de luni. Noaptea de duminica trecuse foarte greu. Eram foarte emotionata si foarte stresata! Nu vroiam decat sa i se administreze tratamentul si ochiul lui sa se faca bine! O doamna asistenta mi-a spus sa nu-i dau sa manance, ca urmeaza un control, un fund de ochi, care se face sub anestezie.

L-au luat pe Ianis si l-au dus in sala de operatie! Ma rugam:

-         Doamne, sa fie bine, Doamne, te rog! Te rog, Doamne!

Dupa nici cinci minute, doamna asistenta a iesit cu el si mi l-a pus in brate! Era asa, lesinat, sub efectul anesteziei! Medicii erau agitati! Dar nimeni nu-mi spunea nimic! Cum as putea vreodata sa uit momentul acela?

Domnul doctor mi-a spus sa-l urmez:

-         Vino cu el! Hai, vino cu el, vino cu el, am zis!

M-am speriat si mai tare! Dar, oricum, in toata sperietura aceea, nu m-am gandit ca ar putea fi ceva rau!

-         Hai, vino cu el, ca trebuie sa-i mai facem o radiografie !

Nu stiu cum am coborat scarile si am ajuns la Radiologie. Au dat un pacient adult la o parte, spunandu-i:

-         Haideti repede, ca este o urgenta!

Copilul meu, of, Doamne, bineinteles, tipa, urla! In timpul radiografiei, am asistat neputincioasa la comentariile medicilor:

-         Uite! E o carne crescuta! I-a uite, dom’ne, e o carne crescuta!

Nu! Nu m-am gandit, chiar nu m-am gandit! Ca doar stiam ca o carne crescuta aiurea inseamna tumora! Dar nu m-am gandit! Si tot nu-mi spunea nimeni nimic!

Mamica plange, plange intruna. Camera video nu mai exista, eu nu mai exist. Nu mai exista decat momentul dureros pe care il rememoreaza!!

-         Domnule doctor, e grav?

-         Dar, uita-te si tu!

Dar, parca nu vorbea cu mine!

I-au facut o radiografie si la celalalt ochisor.

-         Ia, uite, si aici! Parca e ceva si aici, nu…, nu stiu!

Eu tot nu intelegeam despre ce vorbesc medicii! Nu mai gandeam si, probabil, nici nu mai reactionam corect.

-         Mergeti sus, in salon! Vorbim acolo, mi-a spus domnul doctor.

-         Dar, domnul doctor, ce are Ianis? Ce se intampla? E grav?

Se pregatea sa intre in biroul dansului. Simteam ca inca nu vrea sa-mi spuna. Inainte sa inchida usa, s-a intors si mi-a spus:

-         Da, e grav! Foarte grav! Are o tumoare la ochisor, mamica! Trebuie sa-i scoatem ochiul!

Si-am zis ca mor! Am ramas traznita in fata acelui om! Eram cu copilul in brate! Singura. Sotul meu era acasa! Urma sa vina la noi in cursul dupa-amiezii. L-am sunat, fara sa ma gandesc si fara sa-mi revin din suferinta aceea crunta, sa-i spun ca baietelul nostru are o tumora la ochi! Nu m-am gandit la el, la reactia lui! A tipat ceva in telefon si a inceput sa planga in hohote! Ca si mine! A venit intr-un suflet, la Bucuresti, sa fie langa noi!

Nu stiu.

(Plange …)

Ziua aceea si urmatoarele, pana in ziua de astazi, se implinesc cinci luni si cinci zile, de cand am aflat, au fost cele mai groaznice zile din viata noastra! Si sunt! Nu dorim nimanui de pe pamantul acesta sa traiasca asa ceva! Sa treaca prin asa ceva!

(plange si tot plange…)

De atunci, a inceput cosmarul. In primele zile, plangeam cu copilul in brate, pe scarile spitalului ! Plangeam, pur si simplu urlam, fara sa tin cont ca trec pe langa mine oameni, medici si pacienti!

-         Mamica, mi-a zis domnul doctor, ii scoatem ochisorul! Pe celalalt, il salvam in Germania. Nu stiu. Stati linistita! E grav, dar avem o sansa in Germania! La noi, nu se poate face nimic! Poate in zece ani, de aici inainte! Aparatura lor nu o avem si noi, din pacate! Acum, va trimit sa faceti un RMN cerebral, sa nu fie si ceva la creier.

Adica, insemna ca puiul meu sa nu mai aiba mult de trait, daca s-ar fi descoperit ceva la creier?

La ochiul drept era o tumora de 7/8/9 mm. La ochiul stang, una foarte mica: 2/3 mm.

Ne-am internat la IOB, la sectia de oncologie pediatrica. Ne-a preluat doamna prof. doctor Monica Dragomir. Am inceput chimioterapia. Era 5 iulie 2012.

In prima zi in care i-a pus branula si i-au administrat citostaticul, eram, nici nu stiu, eram terminata! Ma rugam din tot sufletul sa fie bine! Tratamentul in sine ma ingrozea! El era si este o farama de omulet! Cum sa-i reziste organismul? Ma intrebam tot timpul: ce se va intampla cu copilul meu?

In schimb, el, mititelul, in afara de faptul ca trebuia tinut in pat, cu perfuzie, 24 de ore din 24, timp de 3 zile, era vesel, radea si se juca.

Cand veneau asistente sau medici si-i faceau ceva, plangea pe moment, apoi, imediat, se linistea si incepea sa rada.

-         Esti un copil destept, ii spunea doamna doctor Dragomir, stii cand sa plangi. Daca esti lasat in pace, razi!

Alimentatia principala era laptele matern. Imi spusese doamna doctor:

-         Mamica, ai grija de laptele tau! E sfant pentru Ianis!

Ma rugam:

-         Doamne, macar laptele lasa-i-l! Ca sa-i fie bine! I-am transmis anticorpii mei. Inghiteam mancarea cu apa, fortat.

La inceputul lunii noiembrie, incheiasem ciclul de citostatice. Ianis, spre uimirea medicilor, dar si a noastra, a raspuns foarte bine la tratament.

Acum, nu stiu ce se va mai intampla. Ce tip de tratament va mai urma: radioterapie, laserterapie sau in continuare, chimioterapie.

Prima data, am ajuns la Berlin pe 9 noiembrie. Ianis era racit, asa ca am facut drumul degeaba. Medicii nu i-au putut face nimic. Noi, de frica sa nu pierdem programarea, nu ne-am mai gandit la detalii. Am revenit la clinica Charite, pe 26 noiembrie. Cu toata speranta din lume! Speram, ooh, Doamne, cat speram la o veste buna, aceea ca nu-i va scoate ochiul drept!

(…)

Inainte sa fie anesteziat, doamna translator Carmen i-a dat o iconita cu Sfantul Nectarie, vindecatorul de cancer! A luat-o din mana doamnei si si-a facut cruce, asa cum s-a priceput, intr-un arc de cerc, apoi a dus iconita la buze si a sarutat-o! Am ramas toti inmarmuriti! Nu i-a spus nimeni ce sa faca! O doamna asistenta a vrut sa-i ia, apoi, iconita din mana si sa ne-o dea noua. A inceput sa tipe, intinzand, in acelasi timp, manuta dupa ea. Doamna Carmen a rugat-o in germana pe doamna asistenta sa i-o puna sub perna sau langa el. Ianis parca a inteles ce a spus doamna Carmen si s-a linistit. Cand a iesit din sala de investigatii, intr-adevar, avea iconita sub perna.

Domnul doctor chirurg oftalmolog nici nu a adus in discutie ochiul drept. Mi-a explicat ca nu au ce sa-i mai faca.

-         Are retina dezlipita, are o consistenta mai moale, oricum el nu vede, este un ochi orb! Trebuie sa indepartam riscul extinderii cancerului!

Parca auzeam prima data despre asta! Imi tremurau picioarele, nici nu-l mai auzeam. Urma ca ochiul sa fie excizat si inlocuit cu o proteza fixata in muschiul ochiului.

Operatia va costa 4400 de euro, la care se va mai adauga costul protezei provizorii. Spun „provizorie”, pentru ca va fi schimbata. La inceput, din 3 in 3 luni, apoi, din sase in sale luni, fiind in crestere. Operatia asta trebuie facuta urgent, pentru a nu fi si mai mult afectat ochiul stang. In urma chimioterapiei, tumora din ochiul stang, se calcifiase. Acuitatea vizuala a fost afectata, dar, totusi, vede. Din pacate, costul operatiei nu este decontat de CNAS.

(…)

Nu stiu cum o sa fie in momentul operatiei! Acum, cand il vad si ma uit la el… oooof!

Cand doarme, ii mangai ochisorul (PLANGE), si-i spun: nu va mai fi aici! Asa cum era, bolnav, era ochisorul lui! In momentul in care o sa-l dau intreg si ei o sa mi-l dea cu o gaura in loc de ochi! Nu, nu stiu cum o sa fac! Ma rog la Dumnezeu sa-i dea lui putere si mie! Si noua, tuturor, pentru ca toti avem nevoie de putere de la Dumnezeu. Ma rog ca durerea dupa operatie sa nu fie atat de mare! Sa reziste ! Nu stiu ce o sa fac, in momentul in care o sa-l vad, nu-mi imaginez, e groaznic! Dar, trebuie sa fim tari, pentru ochisorul celalalt!

(…)

Trebuie sa scape, da, trebuie sa scape de cancerul asta care te mananca pe dinauntru! PLANGE! La suprafata esti frumos si… si arati bine, iar pe dinauntru esti mancat! Cancerul e o boala la care nu m-am gandit!

Ne-am rugat la Dumnezeu pentru un copil sanatos! Nu frumos! Si am crezut ca ni l-a dat sanatos!

Nu, n-am fost pregatiti si cred ca niciodata un parinte nu este pregatit sa auda asa ceva si sa traiasca asa ceva!

Ianis, pot sa va spun ca este un copil iubit de toata lumea! Pentru ca el iubeste pe toata lumea! Rade cu toata lumea si merge in brate la toata lumea!

In spitalul oncologic, plangea cand vedea foaia de observatie! Plangea si cand ne apropiam de usa frumos colorata, de la sala de tratamente! Toti copiii plang! Cand vad acele acelea care le nimicesc piciorusele si manutele! Ianis, plangea acolo, pana ramanea fara respiratie! Fiind foarte mic, nu i se gaseau venele! Il tineam strans in brate, iar el ma striga: mama, mama, mama! Ca de aceea a si inceput sa vorbeasca! Sa strige dupa mine, sa-l salvez!  Striga si ma tragea de haine, sa-l iau de acolo! Si eu trebuia sa-l tin! Cum sa-i spui unui copil mic care este intepat si tot intepat: stai cuminte! Ai rabdare, ca te intepam ca sa-ti fie bine! La un moment dat, doamnele asistente se opreau, de mila lui, erau si ele mame.

-         Nu! E prea mult! Sa incercam mai tarziu, sa se mai linisteasca!

(…)

Oricum, e groaznic fiecare moment, de atunci!

Acum, cand il vad ca rade si el nu stie ce i se intampla, cateodata, in loc sa ma bucur ca rade, eu plang si-l iau in brate si-l strang la piept si-i cant cu lacrimi si el nu stie ! Rade, ca ma joc cu el! (PLANGE)

Sunt momente pe care numai noi doi le traim aici, in timp ce doarme.

Oricum, Dumnezeu trebuie sa ne ajute! E speranta noastra!

Sa le lumineze Dumnezeu mintile doctorilor, sa faca ce e bine pentru Ianis, nu ce vreau eu sau ce e bine pentru mine!  Ce e bine pentru el, pentru sanatatea lui, pentru vederea lui, pentru viata lui! (PLANGE).

Sa-i dea Dumnezeu, asa o putere! Sa treaca prin toate cu bine!

Nu stim cum o sa facem rost de bani! Pur si simplu, nu stiu.

Nu mai avem nici o posibilitate financiara.

Adica, cum? Eu sunt asistent personal acum. Si n-am vrut sa fiu! Vroiam sa merg la serviciu si sa fim o familie normala! Nu asistentul personal pentru copilul meu bolnav, care are grad de handicap grav! La inceput nici n-am vrut sa merg sa-i scot certificatul asta! Am zis: nu, e o greseala, copilul meu se va face bine! N-am cum sa-i fac copilului meu certificat de handicap! Se va face bine!

Si nu a fost ca mine.

Medicii germani ne-au spus ca, la inceput, trebuie sa mergem la control in fiecare luna! Apoi, din trei in trei luni si… din sase in sase luni! N-au luat nici o decizie in privinta ochiului cu care vede inca! Nu indraznesc sa intervina, ca sa ii pastreze vederea asa cum e acum.

Nici nu stiu cum sa ma gandesc pe termen lung!

In momentul in care l-am nascut, imi imaginam cum o sa alerge prin casa, cum o sa se joace, cum o sa mearga la scoala, deja ii facusem planuri! Cu cine va merge la scoala, cine il va duce… iar acum… ne gandim ce… facem. Nici nu ma mai pot gandi la scoala sau la gradinita!

Nici nu vreau sa ma gandesc ca Ianis va ramane fara ochisor! Sau ca va ramane orb! (PLANGE!).

Speram ca va fi bine cu ochiul stang! Trebuie sa fie bine! Indiferent cum! Doar Dumnezeu  stie ce are pentru el!

Am face orice! Nici eu nu stiu ce, dar am face orice ca sa-i salvam viata! Trebuie sa avem grija ca tumora sa nu ajunga la creier, prin nervul optic!

Nu stiu (PLANGE), nu stiu cum vom trece peste… daca va trebui… nici nu vreau sa ma gandesc, nici nu vreau sa spun „poate” ! Sa-i scoata si celalalt ochisor!? Nu ne gandim, nici nu vreau sa ma gandesc! Nu stiu, cred ca e groaznic! Sper din tot sufletul sa nu ajungem „acolo”!

Dar, daca trebuie sa-i facem… ca sa-i salvam viata, o vom face! Noi luam decizia asta!

Chiar daca va fi orb, va fi cu noi! PLANGE.

Vom avea grija de el!

Poate ca Dumnezeu ne pune la incercare.

Se spune ca Dumnezeu nu da mai mult decat poti duce! Adica, putem duce! Nu stiu de ce nu mie, ci lui! Am zis: Doamne, eu mi-am trait viata! Mi-am vazut mama, mi-am vazut copilul, mi-am vazut sotul, mi-am trait viata! Am 30 de ani! Nu-mi mai trebuie! Imi dadea mie si, stiti, eu o duceam mai altfel!  Stiam ca ramane el! Are o viata de trait! Abia s-a nascut! Daca as putea sa fac un targ cu Dumnezeu, i-as spune: dar, Doamne, da-mi mie ce e mai groaznic, sa duc durerile cele mai groaznice de pe pamantul asta! Numai el sa fie bine! Dar nu se poate! Nu facem un targ cu Dumnezeu!

(…)

Ce-ar mai fi de spus. Nimic. Nimic din ceea ce ar putea sa schimbe ceva, in acest moment existential.

Un copil, cu tot cu inocenta lui, are nevoie de ajutorul nostru. De un gand de bine si de vindecare, de 10 lei marunti, dar speciali pentru noi, pentru vindecarea lui Ianis.

Salvam un copil! Atat.

UPDATE:

La cateva zile dupa filmare, Ianis a sjuns in Germania, la Charite si a fost operat. Ochiul drept a fost scos. Nu mai este.

A iesit din sala de operatie plangand. Mama l-a luat in brate si l-a asezat la sanul ei. Ochiul „operat” era acoperit de bandaj!

-         Marele soc a fost a doua zi, cand medicul, in prezenta noastra, i-a dat jos bandajul. O bila transparenta acoperea golul. I-au pus un unguent si niste picaturi.

Ianis nu si-a dus nici o clipa mana la „ochiul” drept. Doar un copilas, intr-un supermarket, si-a intrebat mama, vazandu-i ochiul bandajat al lui  Ianis:

-         Mami, copilul asta nu mai are un ochi?

-         Nu, cum sa nu-l mai aiba. S-a lovit!

A fost un alt moment greu pentru parinti. Un alt moment greu dintre atatea care au fost si care, probabil, ca vor mai veni.

Daca inocenta ar putea sa vindece boala aceasta perfida, atunci n-ar mai exista copii bolnavi de cancer!

Si totusi, daca ma gandesc bine, poate ca o vindeca… uneori. Cum altfel? Exista, in lumea asta, si copii care s-au vindecat de cancer. Desi, ne este la indemana sa spunem: da, tratamentul si-a facut efectul!

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Mihaelei Barzila (ANTENA3), Ingerul Lui Alex in campania VREAU SA AJUT si al multor alti copii din campania aceasta.

-         Doamnei conf. Dr. Monica Dragomir, medic oncolog pediatru, pentru ca a crezut si crede in vindecarea lui Ianis. Pentru ca a pus déjà o piatra la temelia viitorului lui implinit.

-         Domnului doctor primar oftalmolog Marian Burcea, pentru ca a fost tot un Inger, pentru acest copil al nostru ! Pentru ca «a fost mai intai OM, si mai apoi, medic»!

-         Oanei Stancu, Alinei Vasea, domnului Manescu, pentru ca SUNT si FAC ceea ce fac pentru Ianis. Pentru ca au decis ca, in viata, o mana intinsa unui copil care sufera, ajunge pana la Dumnezeu si se intoarce LUMINA!

2 euro, 10 lei. Atat. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache

dana.dumitrache@antenagroup.ro

Telefon: 021 20 30 246

Ianis  va este recunoscator pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta),

De asemenea, puteti dona (Alex  va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Neagoe Ianis Andrei”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

LUCA ALIN SPATARU. Viata cu Sindrom Goldenhar.

$
0
0

Povestea aceasta este o poveste aparte, pentru ca vorbeste, in special, despre viata intrauterina. Este si povestea unei mame care si-a dorit sa nasca un copil sanatos si voios si a primit un copil … iubitor si voios, dar si povestea unui copil, care, in pofida tuturor verdictelor si/sau investigatiilor medicale, a dorit sa se nasca! Este povestea unui copil care ne spune ceva foarte important: “pot invinge un handicap fizic, pentru ca pot iubi, creea, invata si pot darui mai departe din ceea ce am primit de la cei care ma iubesc si care pretuiesc ceea ce sunt. Trebuie DOAR sa ma nasc”.

Luca a fost mai puternic decat diagnosticele prezumtive, inseland  vigilenta medicilor, in calatoria sa catre VIATA. Viata fizica.

-         Anul trecut (2011), cred ca am trait cea mai mare bucurie! Adica, urma sa traiesc cea mai mare bucurie! Primeam in viata noastra un copil! Un copil pe care mi l-am dorit foarte mult!

La 32 de ani, Alina Spataru a ramas vaduva. Trebuia sa se ingrijeasca, cum putea mai bine, de fetita ei, atunci, in varsta de 9 ani.

-         Credeam ca totul s-a terminat! Am avut noroc cu parintii mei, care ne-a fost alaturi. Dupa cativa ani, insa, i-am pierdut si pe ei, unul, dupa altul, la doua luni diferenta. Mi-a fost foarte greu! E foarte greu sa ramai singur! Ca si cum as fi fost dezradacinata, asa m-am simtit!

Si in anii aceia de restriste, s-a rugat! Din tot sufletul ei de mama si de femeie!

-         Doamne, daca imi mai scoti, vreodata, in cale un barbat, cu care sa-mi pot incepe o noua viata, daruieste-mi si un alt copil, daca nu voi fi prea batrana! Fetita mea sa nu ramana singura pe lume, dupa plecarea mea de pe pamantul asta! Sa aiba o sora sau un frate, sa se aiba unul pe celalalt!

In 2010, destinul i-a pus fata in fata. Ea si El, viitori parinti … . In fond, Luca trebuia sa se nasca!

-         Cand am aflat ca vom avea un copil, a fost asa, o bucurie si o revelatie! Rugaciunile imi fusesera ascultate! Dupa trei vieti luate, Dumnezeu imi daruia una, care sa umple golul!

Inainte sa ramana insarcinata, mama a facut, precauta, toate investigatiile ginecologice si de sange cunoscute!

-         Sunt un om realist si constient ca am o varsta si ca copilul trebuia sa se nasca sanatos! Totul a fost in regula.

In primele 20 de saptamani, sarcina  a decurs normal. Medicul ginecolog, care o avea pe mamica in observatie, i-a recomandat in preajma acestei varste gestationale, sa faca morfologia fetala.

Medicul de la Iasi ii recomanda repaos total, sub observatie. Nu reusea sa examineze fatul, uterul fiind foarte contractat.

-         Diagnosticul cu care m-a internat a fost cumplit! In loc sa fiu in repaos total, cele trei zile de internare s-au dovedit a fi un cosmar! Am plans intr-una pentru ca pe biletul de internare doamna profesor dr.  a scris „ displazie tanatoforica”. Acum, cand ai acces la internet si poti sa te informezi singur, fara sa mai intrebi, am aflat cu spaima ca afectiunea asta inseamna un copil ca o broscuta, cu toracele mare si cu membrele mici! Va dati seama, ca a fost un soc!

(…)

-         Fiind internata intr-un spital universitar, toti medicii care veneau in vizita sau contravizita, cu studentii si cu medicii rezidenti, n-aveau alta intrebare decat: se confirma diagnosticul? Traiam, permanent, o stare de anxietate maxima!

Spaima a luat sfarsit in dimineata de luni, cand i s-a facut mamicii, in sfarsit, morfologia fetala. Concluzie imagistica: fatul s-a dezvoltat in parametrii normali.

-         Va dati seama, doamna doctor, ce inseamna sa dai viata unui copil cu asemenea probleme? Nu inteleg, de ce ati trecut acel diagnostic pe „foaia de observatie”? Nu stiu, uneori am impresia ca, pentru dumneavoastra suntem niste cobai. Nu stiti la ce zbucium m-ati supus in aceste 3 zile!

-         Mamica, trebuia sa trec un diagnostic, n-am avut ce sa fac!

-         Este adevarat! Dar chiar un asemenea diagnostic! Nu, nu va ganditi ca citim si noi hartia aceea? A fost cumplit, pentru mine, va spun sincer! Daca ar fi si cea mai mica banuiala ca ar fi ceva in neregula, spuneti-mi sincer! Fac toate analizele posibile, dar nu pot, nu cred ca pot … oricat de mult mi-as dori copilul acesta … ce se va intampla cand eu nu voi mai fi? Ce se va intampla cu el, unde va ajunge?

-         Pai, doamna Spataru, in conditiile date, sa incercam sa facem si amniocenteza! Dar nu  pe aceasta de aici, din spital, pentru ca cuprinde doar patru sindroame, ci sa facem una mai complexa. O sa vina cineva de la un cabinet particular sa va recolteze lichidul amniotic. Va fi trimis la Bucuresti, pentru analiza genetica. Vom avea rezultatele in maxim 10 zile de la recoltare!

Amniocenteza s-a dovedit o experienta traumatizanta pentru mama. A ignorat durerea, fiind intepata de patru ori; frica, in schimb, de a nu fi afectat copilul, a fost aproape paralizanta!

-         Traumatizant. Acesta este cuvantul.

Rezultatul amniocentezei (a venit dupa trei saptamani): negativ, pentru fiecare sindrom vizat in parte. Este baiat.

13 august 2011. Pe parcursul intregii zile, mama nu si-a simtit copilul miscandu-se.

-         Noi doi aveam, dimineata si seara, momentele noastre, cand ne alintam, ne vorbeam. Conversam cum s-ar zice. Citisem ca, pentru a vedea daca e in regula bebelusul, trebuie sa stai doua ore intr-o anumita pozitie si sa numeri miscarile. Daca sunt mai mult de zece, inseamna ca bebe-ul e bine! Am procedat intocmai, dar nu am numarat zece miscari. La fel am facut si in dimineata urmatoare. Acelasi rezultat.

Si-a sunat medicul ginecolog curant si i-a comunicat suspiciunea ca bebelusul ei nu ar fi tocmai bine. Sotul si-a urcat sotia insarcinata in „Dacia” batrana si au pornit catre maternitatea din Moinesti. Medicul ginecolog a consultat-o si a fost de parere ca cei doi soti sa se urce, din nou,  in masina personala si sa plece catre Spitalul din Iasi.

-         Noroc ca am refuzat sa plecam cu masina personala. Intrasem in suferinta fetala. La un moment dat, doamna doctor a venit val-vartej si mi-a spus ca facem cezariana de urgenta!

(…)

-         M-am trezit din anestezie seara, tarziu. I-am rugat sa-mi aduca baietelul sa-l vad si sa-l strang in brate. Nu mi l-au adus! Am banuit, imediat, ca ceva nu este in regula cu el!

La miezul noptii, Luca este urcat intr-o ambulanta SMURD si transferat la Iasi, la Spitalul de Urgenta pentru Copii.

-         Nu stiam mare lucru! N-au vrut sa-mi spuna decat ca pierdusem foarte mult sange si ca trebuia sa ma odihnesc pentru ca eram foarte slabita! Spre miezul noptii, am auzit salvarea in curtea spitalului. Venise dupa copilul meu!

Tatal si-a vazut copilul in a treia zi dupa nastere. Fusese fortat sa ramana sa perfecteze intocmirea actului de identitate al copilului. Medicii de la Iasi ii cerusera insistent sa le fie adus.

-         Probabil ca s-au temut ca ne vom abandona copilul! L-am rugat pe sotul meu sa-i faca o fotografie si sa mi-o aduca si mie!

(…)

-         Duminica, am ajuns in sfarsit la copilul meu! Cand l-am vazut, in incubator (PLANGE), atat de mic si de plapand, am simtit ca ma prabusesc! Vroiam sa-l ating, dar nu m-au lasat! Si cred ca aceea a fost cea mai groaznica zi din viata mea!

(…)

-         Am auzit o voce, o asistenta, ca mi-a zis: ce plangi, mamico!? Ce-ai facut, aia ai! Nici n-am putut sa-i raspund! A fost cumplit!

Luca este supus mai multor investigatii imagistice si de sange.

-         A facut doua ecografii cardiace care au confirmat ca are o malformatie a inimii numita „tetralogie Fallot”. Dar mi-au spus ca compenseaza foarte bine si sa nu-mi fac griji. Va avea nevoie de trei interventii chirurgicale, dupa varsta de un an. Apoi, i-au facut raze si s-a confirmat si malformatia la coloana si, ca sa fie siguri, i-au facut si un computer tomograf la coloana. S-a vazut ca are si malformatii costale si vertebrale. Apoi, ultima, dar nu cea din urma: agenezia de ureche.

Luca primeste primul diagnostic: sindrom Charge (maladie genetica).

-         Cand un copil are malformatii fizice, mai poti repara, dar cand afli ca ii este afectata si mintea este mult mai greu! Abia dupa ce a venit oftalmologul si a vazut ca ochisorii sunt sanatosi, au abandonat suspiciunea de sindrom Charge. Dar, pentru noi a fost traumatizanta intreaga experienta spitaliceasca.

(…)

-         I-am reprosat doamnei profesor: nu stiu cum se pot pune diagnostice atat de usor! Nu va ganditi si la noi? Eu am stiut ca voi aduce pe lume un copil perfect sanatos si dumneavoastra imi spuneti acum: ba e asta, ba cealalta.

Inainte de externare, implinea trei saptamani de viata, primea diagnosticul de sindrom Goldenhar.

-         Nu stiam mare lucru despre acest sindrom. Din cate se pare, studii au fost facute in Irlanda si in America; chiar si pe net, n-am gasit mare lucru!

Au ajuns acasa. O casuta micuta si curata, la poale de padure. Malformatia cardiaca isi facea simtita existenta: Luca obosea usor si se invinetea. Manca putin si des.

-         Cand dormea, trebuia sa fie liniste. Numai daca era odihnit foarte bine, reusea sa manance mai bine, sa aiba forta sa o faca!

Parintii decid sa consulte medicii chirugi cardiologi de la Targu-Mures.

21 ianuarie 2012. Sunt internati in Spitalul Clinic de Urgenta, din Targu-Mures. Incep investigatiile. Diagnosticul cardiologic final:

-         Ventricul drept cu dubla cale de iesire;

-         Stenoza pulmonara larga – prin debit cardiac crescut;

-         Defect septal atrial tip ostium secundum mic;

-         Canal arterial persistent;

-         Hipertensiune pulmonara;

Luca este programat pentru operatie. Din nefericire, o tragedie survenita in familia domnului profesor (medic chirug), bulverseaza, temporar, programul chirurgical.

6 februarie 2012. Luca intra in blocul operator. Dupa sase ore, iese victorios din sala.

-         Au fost niste clipe … de neindurat! Sa-ti stii puiul in pericol de moarte este … este … ! Dumnezeu a vrut ca totul sa iasa bine! Operatia a fost reusita.

La inceputul lui ianuarie a.c. controlul cardiologic a aratat o inimioara care isi face foarte bine treaba!

Dupa operatie, Luca a regresat putin motric. Au inceput sedintele de kinetoterapie si acum, zburda, la propriu, prin casa. Coloana si toracele ii sunt sustinute de un corset incomod, dar acesta reprezinta solutia temporara pentru malformatiile vertebrale si costale.

-         Am aflat ca sindromul asta, la unii copii, isi mai scoate gherutele si apar diverse modificari. La Luca deja se vede la dentitie. Sus, in spatiul pentru cei doi dintisori a crescut doar unul. Nu stim, mai tarziu, cum va fi si ce va mai fi. Am aflat ca, daca nu se va interveni chirurgical la coloana, Luca ar putea regresa neurologic, ceea ce e cumplit!

(…)

-         Are multe coaste lipsa si coaste fuzate in forma de fluture.

(…)

-         Am intrebat: lipsa coastelor si coastele fuzate vor pune probleme? Nu, daca nu se va ingrasa, mi s-a raspuns! Va dati seama ca, nefiind medici, n-ai experienta, n-ai cunostinte! Te bazezi pe ce spune medicul. Apoi, citind din literatura de specialitate, iti dai seama ca nu-i asa, ca vor fi probleme!

(…)

-         Si trebuie rezolvate cat mai repede, acum, cand este mic, pentru ca, odata cu cresterea, vor putea aparea si alte complicatii! In Romania nu am gasit solutii ! M-as fi asteptat, cand e vorba de un copil cu probleme mai grave, sa, nu stiu, sa se adune medicii si sa vezi ca se pun de acord in privinta solutiilor si terapiilor viitoare. Dar, nu! Tu trebuie sa alergi si sa te zbati, sa mergi pentru fiecare problema in parte, stiind ca rezolvarea ar putea veni mult mai bine, din cumulul parerilor obiective medicale! Stiind ca o problema o influenteaza pe cealalta!

La inceputul lunii septembrie 2012, Luca a pasit din nou in cabinetele medicilor pentru o alta serie de investigatii.

Asa se face, ca „nenea” doctorul oftalmolog i-a depistat o pareza de gradul 6, la ochiul drept. In curand, va purta ochelari de corectie, nu inainte de a suporta si o interventie chirurgicala oftalmologica care sa-i reduca pareza.

La testul de audiometrie, au aflat ca, auzul la urechea dreapta e afectat in proportie de 30 la % si ca, pe masura ce va creste, canalul auditiv se va atrofia si riscul pierderii totale a auzului la aceasta ureche este foarte mare, daca nu se intervine chirurgical. Reconstructia pavilionului auricular este, de asemenea, necesara.

-         Eu simt ca Dumnezeu ne va ajuta sa-l facem bine pe Luca si ca vom ajunge, in Germania, sa-l operam! Exista, acolo, medici chirurgi cu experienta in corectarea problemelor cauzate de acest sindrom.

(…)

-         Cu toate rezultatele medicale ne-am dus la un genetician care studiaza bolile rare si care, in parteneriat cu o clinica din Germania, fac un studiu vis a vis de bolile rare si, in special, de sindromul goldenhar. Concluzia finala o vom primi in urmatoarele saptamani.

Costurile interventiilor chirurgicale depasesc cu mult 50.000 de euro, cifra estimata initial. Numai agenezia auriculara si, eventual, implantul cohlear costa 40.000 de euro. Interventiile chirurgicale de corectie ale toracelui si coloanei pot depasi 50.000 de euro.

-         Stiu ca sunt foarte multi bani! Cat n-am putea strange in cinci vieti!

(…)

-         Mi l-am dorit atat de mult! Ii doresc sa fie sanatos, sa aiba o viata normala! Sa nu mai trebuiasca sa stam prin spitale! Sa fie fericit!

In timpul filmarii, am descoperit o familie unita, am aflat, alaturi de toti membrii acestei familii, ca bunatatea e rupta din Rai. Luca este rasfatat, este IUBIT de mama, de tata si de surioara lui, Raluca, asa cum doar Dumnezeu il mai iubeste!

Si-a dorit sa se nasca. Si-a dorit sa traiasca ca sa ne invete ca boala nu e un obstacol suficient care sa te impiedice sa iubesti si sa implinesti cel mai frumos destin cu putinta!

Sa te faci bine, Luca! Sa uiti durerile oricarei interventii chirurgicale! Sa te faci mare si sa fii ceea ce poti tu mai mult sa fii!

Iti mai doresc, draga Luca, sa fii un carturar cu inima si curajul unui Inger! Iti doresc sa fii pionierul schimbarilor in BINE ale Pamantului pe care abia ai poposit!

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Andreea Stroe (ANTENA3), Ingerul Lui Alex in campania VREAU SA AJUT si al multor alti copii din campania aceasta.

-         Echipei de medici chirurgi cardiovasculari pediatri, de la Institutul Inimii, din Targu-Mures. Pentru ca au pus déjà o piatra la temelia viitorului lui implinit.

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache

dana.dumitrache@antenagroup.ro

Telefon: 021 20 30 246

Luca  va este recunoscator pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta),

De asemenea, puteti dona (Luca  va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Luca Andrei Spataru”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

ALEXIA IOANA SERBAN, la numai 3 ani, lupta cu o boala neurologica grava.

$
0
0

Ne-am intalnit de doua ori, intr-o dupa-amiaza de vara si intr-o dimineata de toamna tarzie. Un ghemotoc zglobiu de fetita. La prima intalnire nu era in „apele” ei. Scotocea nestingherita prin gentile echipamentului de filmare si ne mai arunca, din cand in cand, cate un zambet. Apoi, a inceput sa  planga si sa se  agite. Parea trista.  Este cu doar cateva luni mai mica decat fiul meu. Tristetea ei m-a coplesit si pe mine. Dai viata unui copil pentru ca el sa-ti duca mostenirea genetica, morala si culturala, mai departe. Aceasta plamada mirabila si miraculoasa, din tine si din Dumnezeire, caruia ii spui cu dragoste „copilul meu”, te gandesti ca va creste sanatoasa, fericita si implinita. Iti imaginezi, multumit, cum gangureste prima cele doua cuvinte care te conving ca ceea ce traiesti este aievea,  „mama” si „tata”, iti imaginezi cum face primii pasi, cum alearga dupa coada unui pisoi sau a unui caine, cum intra pe poarta gradinitei si, mai apoi, a scolii, cum ii citesti prima poveste si cum iti povesteste despre prima sa lectie de iubire s.a.m.d. . De ce ti-ar trece prin cap ideea ca o sa traversezi Iadul vreunei boli fara noima sau fara leac? E absurd sa aduci ideea de boala in mintea ta de parinte! Dar iti trece: la prima febra, la primele dureri de stomac sau de ureche. Te incurajezi ca este bine si te rogi si speri ca va fi bine.

Povestea Alexiei, ca orice poveste-nepoveste, cu ace, halate albe, febra, durere si griji. S-a nascut intr-o noapte senina de vara, in 2009. A dorit sa vina cu 3 luni mai devreme. Nastere naturala, declansata prematur. Dupa doua zile de negociere cu cadrele medicale de la sectia de neonatologie, mamica a reusit sa-si tina in brate fetita! A trait momentul ei de gratie, momentul pe care o mamica nu-l uita niciodata! Dupa o luna si jumatate,  Alexia a ajuns acasa. S-a dezvoltat normal: a mancat, a vorbit, a mers ca orice copil fericit, securizat de dragostea familiei sale. In aprilie 2011, avea un an si zece luni, a racit puternic. I s-au administrat antibiotice si antitermice. Apoi, intr-o seara, s-a impleticit si a inceput sa mearga ca un om beat. Parintii nu au intrat in panica, considerand ca poate dezechilibrul ar putea fi o carenta de calciu sau de fier. Medicul pediatru a suspicionat prezenta unei boli inflamatorii virale si i-a prescris un tratament cu „Prednison”: -         Duceti-va acasa, doamna, si puneti copilul sa mearga! Are o miozita virala, o boala inflamatorie virala. Analizele uzuale, de sange, au iesit in limite normale. Din pacate, cateva zile mai tarziu, starea Alexiei s-a inrautatit: -         Nu mai mergea deloc. Era o leguma. O purtam peste tot, in brate! Ne-am speriat ingrozitor! Am plecat spre Bucuresti. O prietena ne-a recomandat un medic de la Spitalul „Alexandru Obregia”. Primul diagnostic a venit ca un traznet, diagnostic de neconceput pentru bietii parinti: neuroblastom. Un diagnostic prezumtiv, desigur, bazat pe simptomatologie. Au urmat trei zile de cosmar. Asteptau efectuarea celor doua RMN-uri: cerebral si de coloana vertebrala. -         De vineri pana luni, cred ca am slabit sase kilograme! Aveam cosmaruri noaptea, ma auzeam repetand, in vis, intr-una: nu se poate! Nu se poate! Luni, spaima paralizanta s-a mai domolit. Rezultatul ambelor RMN-uri a fost negativ pentru prezenta vreunei tumori. -         Dar, in continuare, nu aflasem cauza tulburarilor de echilibru, al tremolului mainilor si al nistagmus-ului (miscari oculare sus-jos). Doamna doctor i-a administrat injectii cu un corticosteroid. Simptomatologia neurologica recidiva imediat ce tratamentul era intrerupt. Alexia devenise nervoasa, agitata, plangea mult, nu putea sa doarma. Mamica ei o plimba prin casa traind un stres ingrozitor! -         Starea de incertitudine a fost si este cea mai rea! A fost o vreme cand am crezut ca o pierd! Era din rau in mai rau! Si-au urcat copilul in masina si au mers intins, pana la Szeget (Ungaria), la Spitalul de neurologie de acolo. Medicul neurolog, dupa un consult minimal, asociind simptomatologia, a concluzionat cu un alt diagnostic: cerebelita (inflamatia cerebelului, din cauze infectioase). Medicul roman, in schimb, opteaza pentru un diagnostic de „ataxie recurenta – in curs de investigare”. A continuat tratamentul cu corticosteroidul respectiv. Balansa intre zile bune si zile mai putin bune. La sfarsitul lui noiembrie 2011, se intorc la Spitalul din Szeget. Dupa un alt consult, o trecere in revista a documentatiei medicale si a simptomatologiei asociate, doctorul neurolog conchide ca Alexia sufera de o afectiune neurologica rara (si grava): opsoclonus mioclonus. Este, in genere, asociat cu afectiunile neoplazice (cancer). -         Medicul ne-a sfatuit sa mergem la medicul din Romania sub supravegherea caruia Alexia sa urmeze tratamentul prescris de el. Medicul roman a fost reticent la opinia medicala a confratelui ungur. Asa ca am mers cu acest diagnostic si cu sacosa cu documente medicale si la alti medici neurologi pediatri. Din aprilie 2012, lunar, Alexia merge la Bucuresti (este din Galati), pentru cura injectabila de dexametazona, la care raspunde foarte bine. Mamica asociaza tratamentul alopat si cu nutritia. Si foarte bine face! In urma cu cateva luni, parintii au contactat o clinica din Illinois   “National Pediatric Myoclonus Center” (aici a fost internata si tratata cu succes si micuta Mariuca Popa, promovata in campania VSA anul trecut!), specializata in diagnosticarea si tratarea acestei boli neurologice grave. Domnul doctor Michael Pranzatelli a spus „DA” si de aceasta data. Alexia urmeaza sa plece in America, imediat ce banii necesari investigatiilor si tratamentului vor fi disponibili in contul spitalului: 16.000 $, la care se adauga costuri adiacente de tratament cu imunoglobulina, costuri de drum si cazare. Din experienta pe care am avut-o deja cu Mariuca, vor fi cheltuieli situate in jurul sumei de 25.000 de euro (calculate in bani europeni). Dupa investigatiile neurologice uzuale, Alexia va suporta o punctie lombara speciala (patent al medicului neurolog medicament), punctie care implica numeroase riscuri intraoperatorii. Imi amintesc ce mi-a povestit mamica Mariucai (Coca Popa) si anume ca acest medic, impreuna cu sotia domniei sale, sunt niste oameni cu totul si cu totul speciali! Foarte afectuosi si credinciosi! Inainte de fiecare operatie sau de luarea unei decizii medicale, membrii echipei medicale se prind de maini si spun o rugaciune. Atribuie, astfel, reusita actului medical, Divinului! Alexia va ajunge pe maini bune! Si se va intoarce victorioasa, aidoma Mariucai! Daca diagnosticul va fi confirmat, Alexia va trebui sa urmeze un tratament pe termen lung, cu imunoglobulina,  care costa 1000 de euro/luna. In acest caz, suma de care are nevoie Alexia este mult mai mare. Medicamentul acesta nu este decontat de Ministerul Sanatatii. -         Alexia este un copil pe care mi l-am dorit enorm! La un moment dat, m-am certat cu Dumnezeu! Adevarat, asta e! L-am intrebat: de ce Alexia? De ce ea? Apoi, am realizat ca Dumnezeu face minuni si Alexia se va face bine! Acesta a fost raspunsul pe care mi l-am dat singura, atunci cand l-am certat pe Dumnezeu! Toti copiii merita o viata buna si normala! Toti copiii merita sa traiasca! Alexia va depasi si momentul acesta de suferinta si n-am nici o indoiala ca nu va creste mare si, cine stie, daca mamica ei este asistenta medicala, poate ca ea va alege sa se faca medic! Poate deveni si cosmonaut! Poate deveni orice ii este ei destinat sa devina, prin alegerile pe care le va face si prin experientele pe care le va trai. Noi asta facem acum: ii oferim un viitor! Prezentul, desi chinuitor, este la fel de important, pentru ca ceea ce se intampla acum face diferenta dintre viata normala si altceva, mai putin viata. SALVAM UN COPIL. ATAT. Toata pretuirea si recunostinta noastra: -         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL! -         Sabinei Iosub si lui Niels Schneker (ANTENA3), Ingerii Alexiei in campania VREAU SA AJUT si ai multor alti copii din campania aceasta. 2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text. Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache dana.dumitrache@antenagroup.ro Telefon: 021 20 30 246 Alexia  va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta), De asemenea, puteti dona (Alexia  va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand : 0 900 900 301- 10 euro/apel 0 900 900 303 – 3 euro/apel 0 900 900 305 – 5 euro/apel *Nu se percepe TVA. Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului. Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Serban Alexia Ioana” CIF 18212553: în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500 deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

NICOLETA LEONTINA CALIN, pentru ea cerul are culoarea „negru”.

$
0
0

“In America, ochii mei pot fi salvati! Si viata mea ar fi altfel! Mult mai frumoasa!” (Nicoleta Calin, fetita nevazatoare, interviu – octombrie 2012)  

Aproape ca mi-a sarit in brate, cand m-a simtit langa ea! De bucurie! Cunostea motivul pentru care ii trecusem pragul casei. O casa modesta, de la tara. Bunica cocea paine in cuptorul din curte, iar in casa era frig, pentru ca, toamna, focul se face seara. O camera micuta, luminata de doua geamuri, unul la nord, altul la est; langa perete trona o soba din lut, cu plita, cateva plusuri asezate pe raful unui dulap. Ca sa fie o amintire de neuitat pentru mine, spatiul camarutei multifunctionale era completat de gingasia impartasita in interiorul relatiei de cele doua suflete: mama si fiica.

Nico este asa, ca o lumina jucausa, itita din universul ei „intunecat”. Este un paradox al Creatiei. Dar care are toate ingredientele pentru o reteta de viata implinita: inocenta, iubire, buna crestere, putere de iertare si de acceptare, generozitate, compasiune, empatie adica, si cate or mai fi si nu le-am „vazut” inca. Bunatatea, puterea asta desavarsita a vietii pe care o imparte Nicoleta cu lumea o va proteja si o va ajuta sa creasca sufleteste si sa implineasca un destin cu totul si cu totul special. Asa a si intrat in viata. Cu o incercare „speciala”. S-a grabit sa vina pe lume, iar oxigenul din incubator, asociat prematuritatii, i-a dezlipit retina, la ambii ochi. Lumina si culoarea au incetat sa mai existe pentru ea inainte sa dea, cu adevarat, binete vietii. Parintii au fost coplesiti de vestea ca minunea din viata lor nu o sa le vada „niciodata” chipul cu ochii fizici. Un singur medic roman  le-a dat o speranta: specialistii oftalmologi belgieni ar putea incerca, chirurgical, sa lipeasca retina. Idee, teoretic, imposibil de pus in aplicare. 5000 de euro, cat costa operatia, era o suma de neconceput pentru posibilitatile financiare ale bietilor parinti. Dar Ingerii pazitori, stiuti si nestiuti, au darmat barierele neputintei si, la un an de la nastere, Nico a fost operata in clinica oftalmologica belgiana. Aparent cu succes. -   - Medicii belgieni ne-au zis ca depinde de ea cum si daca se recupereaza vederea. (…) - A mers bine o perioada. Asa credeam si noi. Domnul doctor Balta ne urmarea copilul, la indicatia medicilor belgieni. Apoi, ne-a dat si vestea care ne-a terminat: retina nu i se prinsese in totalitate. Anii au trecut. Cu tristete pentru parinti. Ca orice parinte, nu te poti detasa de un scenariu dramatic privind destinul copilului tau, afectat considerabil de un handicap. Pui in balanta toate acele neajunsuri ale handicapului copilului tau: ca nu se descurca singur, ca nu va putea profesa ceea ce isi doreste, ca nu se va integra totalmente in societate s.a.m.d. Rar un copil va putea supracompensa suferinta, dat de neajunsul fizic, si va razbi pana sus, acolo unde acced doar cei inzestrati si liberi de „poverile” handicapului fizic. Ca sa accezi catre realizarea personala completa (personal, social, profesional), tu cel care nu ai tot ceea ce au semenii tai in mod natural, trebuie sa dai dovada de o vointa iesita din comun (o voi numi „determinare”), de o inteligenta sociala/emotionala peste medie si de o munca titanica cu tine si cu ceilalti. Parintii Nicoletei sunt oameni simpli dar hotarati sa faca tot ceea ce este necesar pentru bucuria si implinirea copilului lor. Copil unic. Nu indraznesc sa mai aduca pe lume un alt copil – „daca nu rezolvam situatia lui Nico?”. Muncesc fizic pana la epuizare. Munca la tara solicita un efort sustinut, comparabil cu cel facut de un sportiv olimpic. Incercati doar sa strangeti fanul cosit intr-o capita si veti intelege despre ce vorbesc. Sau sa sapi un pamant nedestelenit ore bune, ca sa mai termini si parcela „asta ”. Pentru ca din ceea ce iti da pamantul, din aia traiesti. Ei bine, parintii acestui copil minunat au hotarat ca, pentru binele fetitei lor, se vor desparti in fapt de ea. Un sacrificiu dur. Au trimis-o departe de casa (locuiesc intr-un sat de langa Craiova), la Buzau, sa invete la o scoala destinata copiilor cu dizabilitati. Dorul nu a fost mic la inceput si nu este mic nici acum, dupa doi ani. In absenta vederii, Nico trebuia sa invete sa „citeasca” prin metoda Braille, sa invete sa scrie, sa socoteasca, sa „vada” prin celelalte simturi, sa cunoasca despre tot ceea ce o inconjoara, fara sa foloseasca cel mai minunat simt pe care natura ni l-a daruit pe planeta asta luminoasa si colorata mirific! Cand vorbeste despre dorul de fiica ei, care vine acasa doar in vacante, i se umple ochii de lacrimi, i se gatuie inima. -         Sunt zile cand intru in casa, ma asez pe pat si plang pana nu mai pot de dorul ei! E un chin sa fii departe de copilul tau! Saptamana trecuta, parintii i-au facut o surpriza fetitei lor. Au mers in vizita, la ea, la scoala. Au sunat-o cand au intrat in localitate: -         Mami, dar tu chiar vorbesti adevarat? Veniti sa ma vedeti? S-au despartit o ora mai tarziu, cu aceeasi ochi inotind in lacrimi. Nico este un copil vesel, prietenos, centrat pe lectii si experiente de viata pozitive: prieteni buni, invatat foarte bine, ajutat de alti oameni, muncit cu sarguinta, fara sa astepte alte beneficii decat respectul pentru tot si pentru toate. Parintii pun de cativa ani ban pe ban si au reusit sa stranga in contul copilului lor suma de 40.000 lei. Traiesc cu speranta ca vor ajunge la clinica din Detroit (stat Michigan, Royal Oak, Detroit – USA), sa-si opereze copilul la  WILLIAM BEAUMONT HOSPITAL. Costurile operatiilor efectuate la ambii ochi depasesc 30.000 de $, la care se adauga costuri legate de transport cu avionul, cazare (pentru 3-4 saptamani), alimente, medicamente, ochelari (speciali), adica, alti 4000-6000 de $. Rezultatele, daca nervul optic nu este mort, vin in timp, dar sunt certe. Avem deja patru copii operati de medicii americani. Anemona si Sebi (ati citit povestea lor in urma cu doi ani), se descurca minunat in universul luminat si colorat. Alexis si Alexia (promovati in luna noiembrie 2012) fac progrese semnificative, in directia aceasta, dupa ce au trait experienta medicala  americana. Un alt copil are, acum, nevoie de sprijinul nostru. Un alt copil care… . Dar, v-am rezervat cateva momente cu Nico. -         Nico, ai idee cum “arata” culorile? -         Nu. Nu vad culorile. -         Iti poti imagina cum arata culorile? -         Da. Alb, negru, portocaliu, maro. -         Si ce culoare ti-ar placea cel mai mult? -         Portocaliu. -         De ce? -         Pentru ca este frumoasa. -         Sa inteleg… culorile astea iti vorbesc, cumva? -         Culorile nu vorbesc! -         Ma intrebam cum reusesti sa stii despre ele ca sunt frumoase! -         Stiu. Ele sunt bagate in cutia unde se tin culorile de colorat. -         Inteleg. Pai, Nico, ce culoare crezi tu ca are cerul, daca nu ai aflat deja? -         Cerul are culoarea “negru”. -         Nu ti-a spus nimeni ce culoare are cerul? -         Nu. -         Si, ce ti-ai dori sa fii, sa faci cand vei fi mare? -         Mi-as dori sa ma fac doctorita. -         De ce? -         Sa consult copiii care sunt bolnavi si sa-i fac bine. -         Si cum inveti la scoala? Stii ca meseria de medic nu este usoara si presupune mult efort de memorare si invatare din partea ta. -         Am luat premiul 2. -         Ce iubesti tu cel mai mult? -         Am o prietena pe care o cheama Catalina. -         Ea vede? -         Nu, nu vede. Vede un pic, dar nu mult. -         Ti-ai dori sa vezi si tu? -         Daaa, mult! Mi-as dori mult sa vad! -         Adica, daca cineva te-ar pune in situatia sa alegi, ce ai alege dintre o masina frumoasa si scumpa si vederea? -         Vederea (s-a gandit un pic). -         De ce crezi tu ca e bine sa vada omul? -         Pentru ca… . Doamne-Doamne ne ajuta. -         Crezi ca se poate trai si fara vedere? -         Adica sa nu vedem? -         Da. -         Nu! Nu se poate trai fara vedere. -         De ce? -         Pentru ca, daca mergem grabiti, ne lovim si cadem. -         Nico, cum e viata fara vedere (mamica ei incepe sa planga)? -         Viata fara vedere e, e, e… . -         … . -         E, e rau daca nu, nu vedem! -         Cum e pentru tine viata fara vedere? -         E mai rea, asa, nu e bine! -         Ai plans vreodata pentru ca tu nu vezi? -         (se gandeste un pic si tine capul plecat) Nu. Nu am plans. -         Cum arata chipul mamei tale? -         E frumoasa! -         De unde stii? -         Stiu. -         Dar, stii ce culoare au ochii mamei tale? -         Albastri! -         Ti-a spus cineva? -         Nu, nu mi-a spus. Stiu. Am simtit. -         Ce ti-ar placea sa faci cand vii acasa? -         Vreau sa ma joc cu copiii! Imi doresc foarte mult sa ma joc cu alti copii, dar copiii nu se joaca cu mine. -         De ce nu se joaca cu tine? -         Pentru ca…, pentru ca unii mai rai nu vor sa se joace cu mine! Le spun sa se joace si cu mine dar ei nu vor! -         Si plangi? -         Nu plang. Nu ma supar! Daca ei nu vor… . Eu nu oblig alti copii sa se joace cu mine. -         Si ce faci singura toata ziua? -         Cand mami are treaba, ma duc in casa cealalta, la mamaie si ma descurc. Stiu sa merg singura la mamaie (doua camarute mici, despartite de un gang de corpul de cladire principal, in linie dreapta). -         Si cum te joci singura? -         Frumos. -         Si cum faci? -         De-a ce ma joc? Imi imaginez, mai tip pe afara! -         Mi-ai vorbit despre Doamne-Doamne? Ce este El pentru tine? -         Eu cred ca Doamne-Doamne e bun cu noi. -         Stii, iti imaginezi cum arata? -         Nu l-am vazut acolo sus, dar il simt pe cruce (isi atinge discret cruciulita de la gat; isi imbratiseaza mama si o pupa). -         Ce ti-ai mai dori, in afara de vedere? -         I-am spus mamei ca vreau un frate si mi-a spus ca barza nu vine. -         Mai spune-i mamei tale si o sa auda si barza. -         Si, altceva, ce-ti doresti? -         Imi doresc foarte mult sa ajung in America, pentru operatie! -         … . -         In America, ochii mei pot fi salvati! -         … . -         Si viata mea ar fi altfel! Mai frumoasa! (…) -         Mami, tu ce-ti doresti? -         In Dumnezeu avem cea mai mare speranta! Pentru ca El ne-a dat puterea sa luptam si sa fim alaturi de fetita noastra, din toate puterile noastre! Nu stiu de ce tragem atata suferinta! Poate ca Dumnezeu a vrut! Ne-a dat-o sa luptam pentru ea! Poate ca, dupa operatie, isi va recapata vederea si poate ca o sa devina ceea ce isi doreste ea! Ne-am dorit acest copil din tot sufletul! Suntem terminati de tristete! SALVAM UN COPIL. ATAT. Toata pretuirea si recunostinta noastra: -         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL! -         Mircea Badea (ANTENA3), Ingerul Alexiei in campania VREAU SA AJUT si ai multor alti copii din campania aceasta. 2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text. Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache danad@antenagroup.ro Telefon: 021 20 30 246 Nicoleta  va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta), De asemenea, puteti dona (Nicoleta va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand : 0 900 900 301- 10 euro/apel 0 900 900 303 – 3 euro/apel 0 900 900 305 – 5 euro/apel *Nu se percepe TVA. Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului. Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Calin Nicoleta Leontina” CIF 18212553: în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500 deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

EDUARD CONSTANTIN CRISTEA: „un Inger galben ca un soare mi-a spus ca ma fac bine!”

$
0
0

Manifestul unui TATA.
- “Mi-am cladit aceasta familie …mi-e greu tare, foarte greu sa o pierd, din cauza …. Nu stiu cum sa spun eu, simt ca e ceva nedrept! Am cladit o casa, am salvat de la inec, de la foc, am facut un copil, mi-am cumparat un caine, dar pe copilul meu bolnav … Am vrut sa plantez un pom cand s-a nascut fiul meu! N-am plantat de frica, ca daca se usuca m-am gandit ca… moare copilul (ultimele doua cuvinte, le spune abia auzit)! Sunt niste principii pe care le-am auzit si eu de la oameni mai batrani! Nu stiu …
- E posibil, 99%, asa spun medicii, ca intr-o zi sa nu-l mai am si sa nu-mi mai implinesc visul pe care il aveam ca orice parinte!
- Simt ca e ceva nedrept in toata povestea asta! Cateodata, zic ca nu exista Dumnezeu, cateodata, simt asa, o furie …! Tot timpul mi-am spus ca nu e adevarat! Ca, intr-o zi, cineva o sa vina si-o sa-mi spuna ca nu e adevarat si-o sa reporneasca … . Sa-l duc la gradinita, cum il duceam, sa fie fotbalist, cum vroiam, ca a ales minge, cand a fost mic.
- Poate ca sunt greselile mele sau greselile parintilor nostri si asta e un chin dat de la Dumnezeu, dar nu vad de ce EL si nu eu, sau ea, de ce nu noi, cei mai in varsta!? Un copil sau toti copiii nu ar trebui sa ajunga acolo, in spitalele astea!

- Cea mai mare putere mi-o da el si cred ca, intr-o zi, va fi bine! Copilul meu are nevoie sa traiasca! Noi avem nevoie de el! Te iubesc, tati!
- (Petre Cristea, tatal lui Edi – interviu filmat, februarie 2013)
- Copilul acesta, puiul acesta de OM m-a lasat fara cuvinte. Aproape ca am „uitat” sa respir in cele doua ore pe care le-am petrecut alaturi de Edi, in aparatamentul micut al matusii sale, din Bucuresti.
- Suferinta maturizeaza un copil fara copilarie, dar boala, boala asta perfida, care este cancerul, imbatraneste raza asta de soare mirabila si miraculoasa: puiul de OM. Ii fura cele mai scumpe emotii, cele mai dragi evenimente existentiale, ii fura ce are mai de pret: VIATA! Sau bucatele intregi de Viata!
- Parintii si-au dorit mult un copil! Cum spunea taticul lui: au construit o casa, au intemeiat o familie. Trebuia consolidata si hranita cu iubire si cu „vesnicie” de un COPIL!
- Sarcina a fost o binecuvantare!
- Dupa ce l-am nascut si l-am luat prima data in brate, am simtit ca am un dar adus de Dumnezeu! Asa de emotionata am fost! Ma simteam mandra ca si cum am facut ceva mare pentru Dumnezeu! Pentru ca mi-am dorit foarte mult copilasul asta, imi povesteste, cu lacrimi in ochi, mamica lui Edi!
- Au urmat 3 ani magici! Edi crescuse ca un Nica veritabil, pus mereu pe sotii. Un nazdravan si jumatate: catarat, cocotat, alergat; curios, cotrobaia plin de verva, dintr-un cotlon in altul al casei si al curtii, in cautare de noi instrumente de „lucru” sau de noi motive de joaca!
- Prima zi de gradinita a fost adjudecata complet de bucuria lui Edi, bucurie pe care o impartasea, cu larghete, cu educatoarea, parintii, bunicii sau cu colegii de grupa!
- Cine sau ce sa prevesteasca agonia?
- O pata micuta, rosiatica. A aparut intr-o zi si nu a mai trecut, in pofida opiniilor medicale diverse si ale tratamentelor locale aplicate sau ale antibioticelor si antihistaminicelor administrate. Au aparut si altele.
- Si timpul a trecut. Timp pretios pentru viata lui Edi. Medicii pediatri continuau sa nu priveasca mai departe de ceea ce parea sa fie: alergie. Au admis, intr-un tarziu, ca ar putea fi o boala autoimuna: lupus eritematos. Analizele n-au confirmat afectiunea. Intre timp, i s-a invinetit un ochi.
- Boala asta pacaleste mamica, se ascunde. Sa mai repetam odata analizele.
- Doamna doctor, n-am vrea sa mai stam, copilului i-a iesit ochiul din orbita!

In cele din urma, un medic pediatru in varsta a fost salvarea lui Edi! A coroborat simptomatologia cu hemoleucograma si a decis ca ce se intampla cu micutul este grav!
- Mergeti de urgenta la IOB, din Bucuresti! O sa scriu aici ca e leucemie! Sa gresesc eu si sa fie el bine! Numai, mergeti sa-l vada niste specialisti!
- 24 ianuarie 2012. Se confirma diagnosticul de leucemie. O forma de leucemie foarte grava: leucemie mieloblastica tip M2, cu tumora oculara.
- Am crezut ca sunt intr-un cosmar! Am simtit ca mi s-a spus ceva foarte, foarte, foarte tragic! Din ziua aceea, Edi a devenit dependent de citostatice!
(…)
- Au inceput intepaturile, durerile, intrebarile: mami, de ce imi face asta, de ce mami, de ce?
- (…)
- Nu stiam ce sa-i explic! Plangeam, langa el, de durere! Apoi, a trebuit sa ii explic: mami, tu esti bolnavior, suferi de o boala foarte grea si o sa stam mai mult timp in spital! Iti promite mami ca nu o sa te mai doara atat de tare!
- In urmatoarele cinci luni, viata lui Edi este agatata intr-un montagne rouse complet instabil. S-a aflat langa linia mortii de cateva ori. Urma un protocol oncologic dur. Prea dur pentru organismul lui plapand.
- Mama plangea langa el, tipandu-si mai mult in sine, disperarea.
- Mami, mai mami, de ce plangi?
- Nu esti bine, Edi! Uite, ai facut febra 40, te doare, ai afte, abia mai vorbesti!
- Mami, te rog, promit ca maine nu mai fac febra! Ai sa vezi ca maine nu mai fac febra! Nu mai plange!
- Venele erau arse, dar firea de razboinic a lui Edi l-a calit miraculos! Nu a mai scos un sunet, nici atunci cand acul patrundea in piele de 40 de ori in jumatate de ora, nici cand acul acela mare, pentru punctia lombara si medulara, patrundea, cu durere sfasietoare, intre vertebre sau in tesutul osos. Organismul lui nu mai putea fi anesteziat, asa ca procedurile acestea se faceau fara anestezie.
- A facut, pe rand, blocaj renal, infectie la plamani, infectie vecina cu septicemia, la mana unde avea branula. A fost salvat de domnul profesor Dan Enescu, de la Spitalul Grigore Alexandrescu!
- – Dupa operatia de la manuta, ni s-a spus ca organismul lui poate ceda in orice clipa! Au fost 48 de ore crunte! Dar am trecut si peste asta!
- (…)
- Traiam cu frica in san tot timpul! Doamna doctor ne-a avertizat ca nu ne mai da nici o sansa! Ne-a zis:
- Mamico, v-as minti sa va spun ca va dau 1% sanse!
- Mama si-a lasat puiul in grija tatalui si a intrat in prima Biserica pe care a intalnit-o in cale:
- Nu stiam sa ma rog. Nu puteam. In inima mea nu mai era nimic. Ma uitam la icoane si nu stiam ce sa-i spun lui Dumnezeu. Am cumparat o candela. Am aprins-o la capataiul copilului meu.
- Au fost zile cand Edi nu a mai avut forta sa vorbeasca sau sa ridice capul de pe perna spitalului.
- Dar nu era singur. Era cu Dumnezeu si inconjurat de Ingeri.
- Apoi, incet, incet a inceput sa isi revina. S-a ridicat de pe patul asta al suferintei crunte, catinel, catinel. A inceput sa manance. Isi imbarbata parintii, se imbarbata singur intr-un mod cum doar INOCENTA poate sa o faca:
- Hai, Doamne-Doamne, mananca si tu, ca tu ma faci bine! O sa vezi, mami, ca daca nu ma fac preot, o sa ma fac doctor, sa fac bine toti copiii astia bolnavi!
- A venit si sfarsitul lunii iunie 2012. Oficial, finalizase tratamentul oncologic. Au mers bucurosi acasa! Si-a revazut bunicii! Bucuria a fost mare! Si scurta. In octombrie, boala recidivase. Alti blasti in sange!
- Reeditarea cosmarului tesut de citostaticul high risk!
- Nu stiu daca o sa mai treaca de cura asta, mamico! Situatia este cat se poate de grava! Pregatiti-va pentru ce e mai rau.
- Ce sa cerni in sufletele bietilor parinti, in afara de viscol si de intuneric? Luau fiecare zi ca si cum ar fi fost ultima!
- Razboinicul itit din puiul asta de om nu a abandonat nici o clipa lupta. A rezistat si acelor citostatice care ii parjoleau sangele!
- L-am vazut aievea, in camaruta aceea mica, mangaindu-si mandru, trei firicele de par, ramase, undeva, pe varful capului. Parca nici nu ar fi trecut pe langa doamna Moarte de atatea ori intr-un singur an! Pana si in tristete stralucea launtric! Un pui de Zeu.
- A doua zi urma sa se interneze din nou. Sa repete analizele (acelasi calvar: zeci de intepaturi de-a lungul unei zile, alta punctie lombara, alta punctie medulara etc) si sa continuie tratamentul citostatic de intretinere.
- Mai, mami, cat ma mai cheama doamna asta doctor, la spital? De ce nu terminam odata cu internarile astea?
- Il asteapta Institutul Oncologic din Torino. Mai are o reduta de cucerit: TRANSPLANTUL DE CELULE STEM! Sansa vietii sale!
- Pana la transplant, vor fi luni bune de investigatii si tratament pretransplant, in clinica italiana. Asteptam decizia Ministerului Sanatatii de a pleca, prin ordinul 50, semnat si parafat!
- Vor fi minim sase luni in care, mamica, va trebui sa se descurce cu cheltuieli multiple: chirie, mancare, transport, medicamente. Apoi, reveniri trimestriale in Italia, pentru controalele periodice posttransplant.
- Transplantul de celule stem nu este o procedura facila. Vor fi dureri mari sau atroce, neostoite de nici un analgezic, din pricina anularii sistemului imunitar. Organismul lui Edi poate sa accepte grefa sau poate sa o respinga. Organismul poate ceda din pricina unui banal fung sau a unei bacterii .
- Dar, stim deja ca Edi a venit cu resursele unui Arhanghel. Nu se teme sa lupte. Are de implinit un vis: visul tatalui lui. Si inca unul: visul mamei lui. Si ultimul, dar nu cel din urma: propriul vis.
- Despre Ingeri si despre alte ganduri ale puiului de Om:
- Edi, mi-a spus mama ta ca tu ai visat la un moment dat un Inger.
- Da, am visat un Inger.
- Cum arata Ingerul tau?
- Galben. Ca un aur.
- Adica, stralucea?
- Da. Stralucea. Era galben ca un aur, ca un aur!
- Si ti-a spus ceva Ingerul acesta? Sau nu?
- Mi-a spus ca ma face bine! Asa mi-a spus Ingerul!
- L-ai vazut sau l-ai visat?
- L-am visat noaptea!
- Edi, cum e viata asta cu leucemie?
- E foarte grea, stii?
-
- E mai frumoasa de cat pe Pamant.
- Ce e mai frumoasa decat pe Pamant?
- Viata.
- Unde?
- In Ceruri.
- Stii tu?
- Da (se gandeste un pic). Stii ca mi-e mila de ei, ca sunt bolnavi.
- De cine ti-e mila, Edi?
- De copiii astia!
- Dar de tine nu ti-e mila?
- … (Nu raspunde nimic si isi pleaca privirea).
- De cine ti-e dor, Edi?
- De mamaie si de tataie mi-e dor. Si sa ma joc.
- Edi, ce vrei tu? Sa te duci in Ceruri, unde viata este mai frumoasa, sau sa te vindeci si sa ramai aici, pe Pamant?
- Vreau sa ma fac bine!
- Spune-mi inca o data asta!
- Vreau sa ma fac bine!
- Acum, ce ti-ai dori?
- Mi-as dori sa ajung in Italia, ca sa fac transplantul si sa ma fac bine!
- Mama plange incetisor, tata il imbratiseaza si-l pupa. Isi spun ca se iubesc!
- Va iubesc pe toti care va uitati la mine!
- (…)
- Si Dumnezeu te iubeste, Edi. Dar stii deja asta!


TUDOR TOMAS. Are nevoie de diagnostic si tratament intr-o clinica din Germania.

$
0
0

Este un spiridus, vesnic in miscare, perorand cu o mina serioasa,  despre un lucru sau altul. I-as spune Elful Tudor. Pentru privirea lui sclipind de inteligenta si de un soi de curiozitate, generata, pasamite, de nevoia  lui de a sti tot si toate. La un moment dat, fiind tot timpul in miscare, ametesti  privindu-l. E semn de bogatie emotionala nefiltrata si neajustata. As numi-o si neliniste, adica anxietate. Tudor este preocupat de ceea ce se intampla, medical, cu sine, iar nelinistea aceasta este facil mascata de protectia parintilor si de pantalonii lungi, purtati in orice anotimp. A venit pe lume intr-o zi torida de iulie, 2007. Parintii stiau ca vor avea un fiu perfect sanatos. Sarcina decursese normal.

Medicul neonatolog a descoperit, cu mirare, ca partea inferioara a corpului puiului de om (membre si aparat genital)  era umflata. Dupa trei saptamani, edemul s-a retras. In sfarsit, acasa! Dupa nici trei saptamani, au mers la medicul pediatru: picioarele copilului se umflasera din nou.

Alergie, a concluzionat medicul. Sute de pustule rosiatice   „ocupase” pielea micutului. In fapt, o dermatita, plocon intraspitalicesc. Dar, puteau fi la fel de bine semnal de „urticarie”. Unguentele administrate au alungat pustulele, dar n-au desumflat membrele inferioare.

-         M-au trimis la Iasi. Abia il botezasem pe Tudor. I-au facut numeroase investigatii si au ajuns la concluzia ca este sindrom edematos. Neavand tratament. I-au facut si analiza genetica, la care m-au intrebat tot felul de lucruri: daca bunicii, daca parintii, daca au avut sau nu asa picioarele sau altceva umflat. Nu, n-au avut, din stiinta noastra. Oricum, un rezultat, in cazul asta, genetic, nu mi s-a dat.

(…)

-         I-au facut tratament cu albumina si plasma. Au crezut ca are lipsa de proteine, in prima faza. Fara rezultat. Picioarele, cu tot cu zona genitala, erau tot umflate.

La sase luni de viata, medicii ieseni au cerut si opinia specialistilor de la Spitalul Clinic Fundeni.

-         L-au vazut pe Tudor mai multi profesori doctori si dupa alta serie de investigatii, au decis ca baiatul nostru sufera de limfedem congenital. Nu exista tratament, doar drenaj limfatic si ciorapi medicinali.

Drenajul limfatic, facut de un medic specialist cu experienta, din Iasi, nu a imbunatatit vizibil edemul.

-         Doar l-a inmuiat. Cand il atingi, edemul asta este tare.

Au urmat 3 ani in lupta dreapta cu faringoamigdalita cronica; in fiecare luna recidiva, in fiecare luna i se administra antibiotic. Medicii ieseni i-au descoperit si o tahicardie sinusala. Cauza – neinvestigata.

Edemul s-a accentuat, in special, la piciorul stang.

-         Se apleaca greu. A urcat scarile, mai de mic, mai greu. Nu are putere in genunchi. Nu e foarte mobil, aici, la genunchi. Foarte des ii amortesc picioarele. Daca sta mai mult de cinci minute intr-un loc si chiar cand il pun pe olita, amorteste, ii amortesc picioarele si il dor. Spune ca nu mai poate, se ridica sa-l frectionez.

Aparent, problema lui Tudor nu pare atat de grava. In acesti trei ani de gestionare a campaniei „Vreau Sa Ajut”, am invatat, insa, ca nici un simtom nu ar trebui lasat la voia intamplarii, in ideea ca va trece de la sine.

Daca, in spatele acestui simptom se ascunde o afectiune mai grava? Daca aceasta afectiune nu va fi descoperita la timp?

Din pricina unei banale intolerante la fructoza, nediagnosticata la timp  (in alte tari europene, intoleranta la fructoza este verificata in primele 2 zile de viata, de medicii neonatologi; noi nu investigam “intolerantele”), am pierdut un copil, dupa dublu transplant de ficat si dureri nesfarsite.

Ceea ce parea o muscatura de insecta s-a dovedit a fi leucemie. O enterocolita s-a dovedit a fi tumora hepatica, dar si cancer Hodgkin.

Edemul acesta are o cauza. Nediagnosticata inca. Acesta este motivul pentru care acest copil, acum, are nevoie de ajutorul nostru.

Ne vom baza pe experienta si pe mijloacele de diagnoza ale medicilor germani. Sa prevenim si nu sa tratam. Sau sa tratam ce putem trata, stiind ce anume nu functioneaza in organismul copilului.

Deocamdata, Tudor m-a lamurit in ceea ce priveste „devenirea” lui profesionala de mai tarziu:

-         O sa ma fac pirat!

-         Serios? Dar stii ca piratii sunt si un pic hoti, mai fura si de la altii.

-         Aaaa, nuuu, ca piratul Jack e unul bun!

Nu este foarte interesat sa joace fotbal cu colegii de gradinita, nu de alta, dar:

-         Dau cu sutul foarte bine in minge, dar ma impiedic!

-         Deci, nu e bun fotbalul pentru tine!

-         Nu!

-         Pirateria ti se potriveste mai mult!

-         Da!

Pana una, alta, inainte de concretizarea aventurilor piraterice, trebuie sa strangem minim 10.000 de euro, pentru investigatii si controalele ulterioare, periodice, intr-o clinica specializata din Germania sau Elvetia. Dupa ce vom sti suma care s-a strans in campania VSA, vom trimite documentatia medicala la mai multe clinici recunoscute pentru competenta.

In acest moment, clinicile mari din Europa se confrunta cu o lipsa acuta de locuri/paturi! Sunt prea multi copii bolnavi pe batranul continent.

Prea multi!

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Razvan Dumitrescu (ANTENA3), Ingerul Lui Tudor in campania VREAU SA AJUT si al multor alti copii din campania aceasta.

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text. Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache
dana.dumitrache@antenagroup.ro

Telefon: 021 20 30 246

Tudor  va este recunoscator pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta),

De asemenea, puteti dona (Tudor  va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand : 0 900 900 301- 10 euro/apel 0 900 900 303 – 3 euro/apel 0 900 900 305 – 5 euro/apel *Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Tomas Tudor” CIF 18212553: în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500 deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

DENIS GEAMBAI, Un Inger cu aripa franta! Medicii din Florenta se vor stradui sa i-o repare!

$
0
0

Manifestul unei MAME.

„In perioada care a trecut de cand am aflat de diagnosticul lui Denis, am imbatranit cu 20 de ani! Nu, nu mai sunt omul care eram… . Am devenit alt om, alt om. Am ajuns sa ma rog pe degete. Cat mai are de trait copilul meu. Am plecat de la opt luni, am ajuns la sase luni, de la sase luni, la patru luni si de aicea… cu Dumnezeu inainte! Ma rog ca toata lumea sa ma inteleaga… ca sunt disperata! Va cer ajutorul, in caz de disperare, sa pot sa, sa-mi salvez copilul! Sa-l pot sa-l am langa mine cat mai mult posibil! Sa pot sa ma bucur ca am o familie! PLANGE.

Denis, in perioada asta, imi spune intr-una ca el vrea sa aiba aripi sa zboare! Imi spune asta mereu, mereu, mereu!

Si seara ne punem in pat, la spital, si ne rugam amandoi. Dar el nu face decat sa se  roage pentru fratiorul lui, caruia ii spune „Didi”: „Doamne, du-ma acasa, sa ma joc cu Didi si Doamne, te rog, sa fie sanatos Didi!”.

Asta e singurul lucru pe care i-l spune lui Dumnezeu!

Cel mai mult, acum, mi-e frica de pierderea… de pierderea lui Denis! Sa nu-l pierd pe Denis! Ca… daca il pierd pe Denis… nu, nu stiu… nu! Nici nu vreau sa ma gandesc! NU POT! Uneori, imi vine sa plang foarte  mult, dar nu pot ! Pentru ca Denis ma vede si ma intreaba: mami, esti suparata pe mine? Si-atunci, cum pot eu sa plang? Imi doresc doar sa fiu… sa zambesc in fata lui si sa-l fac fericit! Pentru ca el e fericit atunci cand si eu sunt! Il mint si nu stie ce inseamna durerea si suferinta mea!

Si incercam sa fim tari si puternici pentru Denis! Sa depaseasca el orice obstacol si sa luptam! Sa mergem mai departe! Asta este scopul nostru acum: sa luptam si sa mergem mai departe!

Nu! Nu vreau sa ma gandesc la nimic rau! Ma gandesc doar la BINE!„  Marinela Geambai, mama lui Denis, interviu video, februarie 2013.

 

Astazi, marturisesc ca mi-e greu, mi-e greu sa scriu, mi-e greu sa imi aduc in minte imaginile acestor copii si ale acestor parinti, abandonati pentru o vreme-nevreme, de bine, de normalitate.

Nu, nu ai cum sa iti dezvolti privindu-i, ascultandu-i, simtindu-i, vreun mecanism de aparare a propriului eu! Sunt mai vulnerabila decat oricand! Poate ca suferintele acestor Ingeri copii au incarcat pana la refuz paharul emotionalitatii mele, poate ca uit sa imi amintesc de victorii, de Ingerii copii vindecati, acei copii care depasesc chinul chimioterapiei, radioterapiei, operatiilor, transplanturilor, durerilor inimaginabile pentru a-si redobandi inocenta, pentru a redeschide poarta divina a copilariei, ferecata cu zeci de lacate, de BOALA!

Ne-am intalnit in casuta (ca din povesti) Centrului Educational „Sfanta Fecioara”, din curtea Spitalului „Marie Curie”. Purta o mascuta, de protectie, la gura. Se juca, in camera cu jucarii, langa alti copii, internati ca si el, in spital.

Era fericit! A luat-o de mana pe Maica Myriam, ca sa ii arate o incapere cu patru paturi suprapuse:

-         Maicuta, uite, aici o sa dorm diseara, nu-i asa? Aici o sa dorm, nu ma mai duc la spital!

Si cand te gandesti ca pana la varsta de doi ani si zece luni nu a fost nici macar racit!

-         Pe cinci ianurarie 2011, a inceput, din senin, sa tuseasca, sa faca febra si sa transpire foarte mult!

Medicul pediatru a concluzionat ca ar fi „un pic racit la plamani” si i-a prescris antibiotic injectabil. Tusea n-a cedat sub tratament, dimpotriva, a devenit si mai agresiva.

-         Intamplator, am mers la alt medic pediatru din Constanta, recomandat de o cunostinta, care, am aflat ca este si oncolog! Nici nu stiam ce inseamna „oncolog” la vremea aceea! Doamna doctor, cand l-a vazut, ne-a zis: copilul este foarte grav! Dar Denis era asa cum il stiam: mergea pe picioare, era bine, ne gandeam noi, doar ca era un pic molesit si tusea!

A fost internat la Spitalul Judetean Constanta. Investigatiile preliminare au evidentiat prezenta unui lichid acumulat in plamani. A fost suspectat, mai intai, de TBC, diagnostic infirmat de specialistii pneumologi.

20 ianuarie 2011. Computerul Tomograf a scos la iveala o realitate infioratoare pentru parinti: prezenta multiple formatiuni tumorale toraco-abdominale, stadiul IV.

01 februarie 2011. Denis este internat la sectia oncologie a Spitalului „Marie Curie”, din Bucuresti. In aceeasi noapte, starea lui s-a inrautatit brusc. Este conectat la aparatul de oxigen si i se monitorizeaza functiile vitale.

-         Incepuse sa se umfle foarte mult! Nu mai putea respira si nici nu mai vorbea cu noi, nu se mai misca, ne tinea de mana si nu ne dadea drumul! In fiecare zi lua in greutate cate doua kilograme! Se adunase foarte mult lichid in abdomen! Era din ce in ce mai rau, iar noi eram disperati! Domnii doctori ne-au spus ca plamanul drept este uscat ca un burete si ca exista riscul sa ramana cu un singur plaman!

(…)

-         Pe data de 5 februarie, s-a facut o comisie si medicii ne-au spus la final ca situatia este prea grea! Ne-au trimis acasa, sa ne pregatim! Si-am zis: NU! Fiul meu va trai si va fi bine! N-am vrut sa accept, n-o sa accept! Le era frica sa-l opereze, din cauza lichidului acumulat in abdomen! Nu puteau sa-si dea seama ce fel de formatiune tumorala este pentru ca era prea extinsa! Am insistat sa-l opereze, cu orice risc! Ne-au pus sa semnam, am semnat.

Denis a suportat cu bine interventia chirurgicala! Initial, medicii chirurgi vroiau doar sa excizeze tesut pentru biopsie. Din fericire, Dumnezeu a tinut cu Denis si cu medicii! Au reusit nu numai sa-i preleveze tesut tumoral, ci si sa-i curete plamanul drept, ca sa-l ajute sa respire mai bine!

Dupa operatia care a durat patru ore, micutul nostru a ramas intubat, in opinia medicilor, fara sanse mari de supravietuire.

-         Ne-au spus ca s-ar putea, pana dimineata, sa nu mai reziste! Dar copilul, a doua zi, dimineata, la ora opt, s-a trezit si ne cerea mancare!

Apoi, a venit si diagnosticul final, la trei saptamani de la momentul biopsiei: rabdomiosarcom embrionar toraco-abdominal.

-         In momentul cand am aflat ca Denis este diagnosticat cu cancer, nu mi-a venit sa cred si am zis de ce nu eu? De ce copilul meu? A fost groaznic rau de tot! Nu mai vroiam sa vorbesc cu nimeni! Nu ma dezlipeam de langa patul lui Denis! Nu ma duceam nici… nici pana la toaleta!

Concomitent cu trauma imbolnavirii micutului, mamica traia si o alta, la fel de puternica, din punct de vedere emotional: era insarcinata in patru luni si doua saptamani!

A cazut psihic. Nu-si mai dorea copilul! Imaginati-va spaima, panica, disperarea unei mame care afla ca isi va pierde copilul, in timp ce in ea creste o alta viata! S-a blocat! A negat insasi viata copilului nenascut! Atat de crunta era suferinta care o macina clipa de clipa!

-         Am facut o depresie! Nu-mi mai doream copilul! Nu vroiam decat ca Denis sa traiasca, sa fie bine! Ma rugam la Dumnezeu sa mi-l ia pe celalalt ca Denis sa fie bine! Au fost momente groaznice!

A avut taria si a mers la psiholog. A inteles ce se intampla cu sine, dar consilierea terapeutica nu a ostoit suferinta.

Contractiile au venit in timp ce il legana pe Denis pe picioare. Copilul era in aplazie (sistem imunitar aproape zero). Ea a plecat spre Constanta, sa nasca, iar sotul ei a pornit spre Bucuresti, sa isi vegheze copilul bolnav de cancer.

N-a mai reusit sa ajunga la maternitatea din Constanta: a nascut la spitalul din Medgidia.

-         N-am vrut sa aud copilul! N-am vrut sa-l tin in brate si n-am vrut sa-l alaptez! Il vroiam pe Denis langa mine, ar fi trebuit sa fiu langa el, in spital! PLANGE.  Eram singura, cu nimeni langa mine!

(…)

-         Mi-am lasat copilul nascut de o saptamana in grija unei femei si am plecat la Bucuresti, sa fiu langa Denis! Am inteles apoi, ca si celalalt copil al meu are nevoie de mine si m-am intors acasa, sa am grija de el. Am revenit langa Denis, cand baietelul mai mic implinea 8 luni. In acest moment, l-am lasat singur acasa, sa-l ingrijeasca o alta femeie. Nu stie sa zica nici macar „mama” la varsta de opt luni. Il iubesc, dar… . Denis este totul pentru mine! Fara Denis… .

Mamica acestor doi copii este blocata intr-o suferinta infioratoare, pricinuita de tot ceea ce se intampla rau cu primul ei copil, de perspectiva neagra de a nu-l mai putea strange, la un moment dat, langa sine, la piept! Nu si-a dat timp sa fie mama si pentru celalalt copil! Agonia de a nu-si pierde primul copil a distrus resursele… de mama, pentru celalalt.

O priveam pe mamica aceasta tanara, in timp ce imi impartasea chinuita  de spaima, de oboseala, de stres prelungit, povestea vietii ei de femeie si de mama si tot ceea ce as fi putut sa fac, ar fi fost sa o iau in brate si sa-i spun: INTELEG! Probabil ca i-am si spus. Si-i mai spun si acum:

te inteleg, mamico, inteleg suferinta aceasta prelungita, inteleg cat de traumatizante sunt experientele acestea nefaste din viata ta si din viata copilului tau bolnav de cancer! Sper din suflet sa nu te invinovatesti de nimic! Ai uitat sa traiesti. Ai renuntat la tot ceea ce esti tu, pentru a-ti salva copilul! Esti secatuita de iubirea pentru tot si toate, pentru ca asta face suferinta emotionala: anuleaza iubirea! Imi doresc pentru tine sa simti Iubirea lui Dumnezeu, sa simti gandurile noastre de Bine! Sa nu uiti ca nu esti singura pe drumul acesta. Suntem alaturi de tine, sute, mii de constiinte care iti afla povestea si care empatizeaza cu tine si cu suferinta copiilor tai.

Pana in luna martie 2012, Denis a facut 16 cure de citostatice puternice. A fost un drum devastator pentru trupul lui plapand, dar a rezistat miraculos! De nenumarate ori a fost la un pas de a-si recapata aripile de lumina!

-         Curele de citostatice au fost groaznice pentru el! A urmat si interventia chirurgicala pentru montarea unui cateter, el fiind foarte mic si neavand vene. Am suferit mult si de pe urma cateterului! L-a suportat foarte greu, el avand si infectie si lichid strans in abdomen. Facea infectie puternica, care a ajuns pana la os! A avut parte de cinci operatii, din cauza acestui cateter!

(…)

-         Voma intruna, pana voma si sange! A facut afte, groaznice de tot, pana pe esofag si pana in stomac! A facut stomatita! Timp de-o saptamana n-a baut apa, n-a deschis ochii, n-a mancat si nu a dormit!

(…)

-         Un copil la varsta de doi ani si unsprezece luni sa-ti spuna: „mami, nu mai pot! E foarte greu!”.  Ma lua de gat, punea capul pe mine si inchidea ochii si nu mai vorbea cu mine! Dar nu-mi dadea drumul la mana! Nu, nu ne lasa sa plecam de langa el nici o clipa! Il leganam intruna pe picioare, numai asa ii mai alinam din chin!

A venit si luna martie 2012, cand Denis a terminat protocolul chimio.

-         Medicii ne-au spus ca Denis este bine, ca a raspuns foarte bine la chimioterapie! Am plecat acasa, sanatosi! In urmatoarea luna, pe doi aprilie, Denis implinea patru ani! Pentru noi a fost o bucurie cum n-am simtit-o in toti anii nostri de viata! I-am chemat foarte multi copii sa-i serbam ziua! I-am facut un tort in forma de stadion, i-am adus si un clovn. Am fost atat de fericiti, c-am zis ca nu o sa uitam cat vom trai ziua aceea!

(…)

-         Din pacate, in august, am facut recadere. A inceput printr-o durere de cap si o oboseala! Am venit la spital si am aflat ca tumorile inflorisera in el, la loc, exact cum au fost! Si au inceput sa vina vestile proaste, una dupa alta! A fost foarte dureros pentru mine! In perioada in care a fost bine, i-a crescut parul, s-a schimbat foarte mult, a crescut, a devenit un copil normal!

(…)

-          Si-a dorit foarte mult sa mearga la gradinita! L-am inscris, stiind ca el este bine! Apoi a facut recaderea si nu a mai putut sa mearga!

(…)

-         Pe 16 septembrie 2012, cand ne-am facut bagajul sa venim catre Bucuresti, toata lumea il intreba „Unde te duci, Denis?”, iar el le raspundea: „Ma duc la spital sa ma fac bine si la urma o sa ma duc si la gradinita!”

In acest moment, chimioterapia nu mai este o solutie viabila, pentru Denis. Nu mai raspunde la tratament!

Parintii au trimis documentatia la doua clinici din Italia: din Pavia si Florenta.

-         Profesorii de la ambele clinici ne-au vorbit si de o posibila solutie de transplant de celule stem, prelevate de la un membru al familiei. Este un transplant special, patentat de ei. Inainte, insa, vor sa investigheze cazul lui si sa il supuna si unei cure de radioterapie. Denis este obosit. Acum, varsa si mai mult decat inainte! A devenit foarte nervos si are momente cand nu mai vrea pe nimeni langa el! Vrea sa stea singur si atat!

Ce-ar mai fi de spus? Nimic din ceea ce n-am spus deja in acesti doi ani de cand traim in lumea copiilor bolnavi de cancer si de alte afectiuni la fel de grave. Radioterapia, investigatiile amanuntite, fara drum, cazare, mancare etc, pot costa cel putin 20.000 de euro. In clinicile din Europa, copiii urmeaza tratamentul in clinica de zi. Un tratament oncologic complet poate dura 6 luni, 8 luni sau 12 luni. Sau mai mult. Apoi, vin, in functie de necesitati: tratamentul cu citostatice de intretinere, transplantul autolog, de celule stem, sau transplantul medular, vine radioterapia, vin hidratarile in timpul si dupa cura de citostatice. Zi de zi, parintele isi ia copilul si merge la clinica de zi: alte investigatii, tratamentul s.a.m.d. .

Trebuie sa se ingrijeasca singur de copilul sau si de sine, in tara straina care ii gazduieste. Trebuie sa faca fata consecintelor chimioterapiei si sa-i administreze copilului sau, aflat in aplazie, medicamentatia, trebuie sa gateasca, sa spele, sa faca cumparaturi pentru necesitati minime. Sa se descurce singur cum poate si cum stie. Sa se intrebe din ce banuti va supravietui maine.

Am remarcat ca italienii sunt oameni cu multa compasiune pentru copilul roman grav bolnav! Am avut copii pentru care medicii au strans mana de la mana, ca sa plateasca o factura neachitata de parinte sau de Institutiile Statului Roman. Si sunt si profesionisti de marca!

Denis trebuie sa ajunga la clinica din Florenta! Are o sansa uriasa sa traiasca. Are o sansa sa invinga coalitia celulelor canceroase, insinuoase, distructive, letale.

In campania asta, am trait miracole! Ce este un miracol? O intamplare, un eveniment care arunca in derizoriu logica si instaureaza propria lege de infaptuit BINELE. Copii care nu aveau nici o sansa in urma cu doi, trei ani, traiesc si se bucura de copilarie, acum.

In perioada aceasta, veti fi martorii acestor miracole, pentru ca Fundatia Mereu Aproape, Antena 3 si Antena 1, vor vorbi cu acesti copii, vor vorbi despre acesti copii care au pasit temporar sau definitiv, dincolo de negura bolii si a mortii.

Strangem bani pentru Viata.

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-          Danei Grecu (ANTENA3), Ingerul Lui Denis in campania VREAU SA AJUT si al multor alti copii din campania aceasta.

-         Nicoletei Tintea (Observator si Antena 3) si Cristinei Dragos (Associazione Buculina), Ingeri devotati cauzei noastre: Ingerii copii sa ramana langa familia lor, in Viata aceasta, sanatosi.

-         Maicutei Myriam, coordonatorul Asociatiei « Centrul educational Sfanta Fecioara», pentru ca lumineaza, prin tot ceea ce face, negura copiilor bolbavi din Spitalul «Marie Curie».

-         Domnului doctor chirurg Marcel Oancea si domnului profesor doctor Cristian Scurtu, medic oncolog pediatru, pentru ca au facut imposibilul pentru Denis! L-au salvat de doua ori!

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache

dana.dumitrache@antenagroup.ro

Telefon: 021 20 30 246

Denis  va este recunoscator pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta),

De asemenea, puteti dona (Denis va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Geambai Denis”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

Robert si Raul Bucurescu, doi frati care vor sa ramana in viata, langa parintii lor.

$
0
0

IUBIRE de tata … .De doi ani de zile, viata noastra s-a schimbat, au aparut copilasii nostrii. Ne-am dublat, practic, familia. Dupa ceva timp de asteptare si rugaciuni. Nici nu va inchipuiti cat de mult ni i-am dorit! Si cand au aparut … ! Am fost un timp fericiti, ne-am bucurat de baietelul nostru mai mare, Robert, iar dupa 4 luni, au aparut problemele cu constipatia, cu mersul la medici, pentru ca la un an sa ajungem cu el intr-o stare critica, la Terapie Intensiva! Cele mai mari bucurii din viata noastra, copiii nostri, s-au transformat in cele mai mari necazuri! Boala copiilor nostri ne face, in fiecare zi, sa ne intrebam: oare astazi va fi bine cu copilul cel mare, dar cu cel mic? Oare o sa reusim sa-i auzim astazi, razand si nu, ca intodeauna, plangand? Incercam cu fiecare zambet, cu fiecare gest de bucurie, din partea lor, sa-l traim ca si cum ar fi ULTIMUL! E ingrozitor! E cea mai mare durere pe care un parinte poate … poate sa o simta! Sa-si vada copilul suferind! Asta e cel mai greu! Nu stiu cum sa va spun, cu un copil bolnav e greu, dar cu doi copii bolnavi este extrem de greu, este de neinchipuit! Asta traim si nu putem decat sa mergem inainte! Sunt clipe in care nu, nu mai putem! Am obosit. Nu, nu stim ce sa facem. Sunt si urcusuri si coborasuri, cand sunt bine, cand sunt rau. Incercam sa ne bucuram cat mai mult de clipele in care suntem toti patru, impreuna. In pauzele de tratament ale lui Raul, de chimioterapie. Avem cate o saptamana cand suntem toti patru si nu mai conteaza nimic in jur! Cand am ajuns la terapie intensiva cu Raul, m-am certat cu toata lumea de pe sectia aceea, inclusiv cu patru sefi de sectie! Nu se mai intelegea nimeni cu mine, pentru ca nu ne lasau pe amandoi, pe mine si pe sotia mea, sa stam cu el! Eu simteam ca trebuie sa stau langa el 24 de ore din 24 si nu se permitea si la tatic si la mamica sa stea acolo, dar eu nu puteam sa stau altundeva decat langa copilul meu! Macar atata, imi ziceam, sa fiu in ultimele clipe ale copilului meu! Nu ma intereseaza! Pot sa ajung la Politie, pot sa ajung oriunde! Copilul era tot mai rau! Credeam ca o sa-l pierdem! Ma intrebam intr-una: oare ce-am facut sa traim asa ceva? De ce trebuie sa fie asa? Ca daca mi-l ia pe Raul … !M-am certat cu Dumnezeu! I-am spus ca eu n-o sa mai cred in nimeni si in nimic daca imi voi pierde copilul! Asta a fost un moment de ratacire pentru mine! Mai trecusem odata prin spaima pierderii primului nostru copil, tot la terapie intensiva, cu doar cateva luni inainte! Nu va puteti imagina cat de rau e sa traiesti asa ceva! Intre timp, Raul s-a stabilizat! Nu puteam decat sa mergem inainte si sa speram ca va fi bine! Nu pot decat sa ma bucur cand ii vad pe amandoi, langa noi, acasa! Nu pot decat sa ma bucur cand il vad pe Raul ca imi zambeste, cand il simt in brate! Are doar sapte luni! Nu! Nu pot sa concep ca o sa dispara din viata mea copilul asta! Nu vrem sa concepem asa ceva! N-am putere! Nu exista! Nu! Nu pot decat sa sper!” Ionut Bucurescu, tatal lui Raul si al lui Robi. Interviu video, 8 Martie 2013.   Cand am citit prima data mesajul parintilor transmis prin e-mail, am ramas inmarmurita. Doi copii? Doi frati? Ambii atat de grav bolnavi? Dumnezeule Mare! Ne este la indemana filosofia, transmisa din mosi-stramosi (subconstientul colectiv), care afirma ca necazul nu vine niciodata singur; iar daca-l traim, platim cine stie ce pacate ale inaintasilor nostri! Nu ader la aceasta filosofie, desi, cultural si educational vorbind, am avut eu insami parte de ea, ca un adevarat laitmotiv existential, prin mama si prin bunicile mele. Ei bine, am invatat sa vad, in acesti parinti bulversati de durere, niste INGERI! Niste Spirite de LUMINA care isi duc lectia IUBIRII neconditionate pana la capat! Dar cat de greu este! Cat de neagra poate fi disperarea unui parinte care traieste o experienta atat de dramatica: iminenta pierdere a propriului copil! Ionut si Adriana Bucurescu sunt astfel de Suflete, curate, luminoase. Au rezerve emotionale sa lupte, au o constiinta centrata pe credinta, au incredere in medici si in copiii lor. Sunt doi parinti iubitori, sunt doi parinti trup si suflet abandonati copiilor lor! Si unul si celalalt traiesc prin iubirea pe care o nutresc fiintelor inocente care au venit in viata lor, dupa ani de rugaciuni si de asteptare! Ne-au primit in casa intr-o zi mare, cu semnificatie pentru MAMA. O casa micuta, dar frumoasa, cumparata cu credit ipotecar. Cine sa le fi spus ca nu se vor bucura de munca lor? Ca fericirea nu e principiu „zen” si nici nu tine mai mult decat o inspiratie si o expiratie? In fata mea am avut doi oameni coplesiti de durere. Doua suflete agatate inconstient doar de un fir de lumina: credinta in salvarea copiilor lor! Au plans parintii, au plans micutii, am plans la randu-mi … . Am crezut si credem impreuna in ceea ce umeaza sa facem, pentru ca acesti doi copii, faramite de soare, sa ramana in Viata, alaturi de EI, cei care ii iubesc cei mai mult, dupa Dumnezeu. -         Eu, tot timpul, ma rugam la Dumnezeu sa-mi dea gemeni sau tripleti, ma rugam sa am si patru copii, nu numai unul! Atat de mult imi doream copii! Era o dorinta exprimata la unison, de ambii sotii. Se iubeau si isi faureau astfel, proiectand-o in viitor, credinta lor de implinire ca parinti. Si-au asteptat primul copil ani, parcurgand impreuna demersurile medicale care sa le confirme ca, fizic, sunt apti de a fi parinti. Cand a venit pe lume Robert: -         Am fost extrem de fericiti! Nu ne mai incapeam in piele de fericire! In sfarsit un copil! (…) -         A fost totul bine, pana cand au inceput sa apara problemele. Pe la patru luni, Robi, a inceput sa sufere de constipatie severa! Am consultat nenumarati medici. Concluzia unanima era ca, in fapt, nu sunt cine stie ce probleme, pentru ca, fiind alaptat exclusiv cu lapte matern, este normal sa nu aiba scaun cateva zile la rand. N-au gasit, deci, o problema reala si nici nu i-au prescris un tratament. Parintii au decis sa continuie investigatiile medicale, mergand pe instinct. Simteau ca fiul lor nu este inca bine. -         Am ajuns, la un moment dat, la un medic care a dorit sa-l investigheze mai mult. Am ajuns la un acord comun, sa introducem alimentatia diversificata, ca sa vedem ce intra si ce iese, sa facem, astfel, un bilant mai exact. La analize, s-a gasit alergie la lapte. Asta a fost o problema destul de mare, pentru el, ca bebelus. Problemele gastro-intestinale ale micutului se accentuau de la o zi la alta; medicii, probabil, neobisnuiti sa gandeasca mai departe de  acel simptom, aparent banal, au conchis ca e enterocolita. -         Asa a inceput cosmarul! Adevaratul cosmar! Baietelul avea un abdomen foarte extins. Era o enterocolita falsa. Robi a fost consultat de specialisti de la gastroenterologie si de la chirurgie. I s-a facut tuseu rectal.Ni s-a spus ca s-ar putea sa fie megacolon. Era prima data cand auzeam cuvantul „megacolon”, ca daca stiam cu adevarat ce inseamna, insistam sa i se faca mai multe investigatii, nu lasam sa treaca timpul asa! Dar, suspectat fiind de enterocolita, am fost trimisi la Spitalul de Infectioase. A fost o greseala medicala! In perioada aceea, mama traia ancorata intr-un ocean de emotii. Emotii coplesitoare. O alta viata crestea in interiorul ei. -         Eram deja insarcinata cu cel de-al doilea copil, in sase luni de zile! Am stat acolo, internati la Infectioase, in conditii de risc infectios maxim, unde, credem noi, a inceput nenorocirea si celui de-al doilea copil! Am facut o viroza foarte urata, in pofida chinului meu de a ma proteja de microbi.N-am reusit sa ma feresc de tot ce era acolo! Am cazut la pat si a venit sotul meu sa ma inlocuiasca si sa stea in spital cu baietelul nostru! Ni s-a facut externarea dupa trei saptamani, pentru ca Robi a contractat si el viroza. Avea febra 41. Era aproape lesinat. Exista studii care incearca sa demonstreze ca emotionalitatea are un rol semnificativ in declansarea unui anumit tip de cancer, la copil. Mamica traia deja, de ceva vreme, o anxietate puternica, prin suferinta primului sau copil si prin suferinta proprie, in conditiile unei emotionalitati si asa exacerbate de transformarile hormonale date de sarcina. Robert, micutul acesta care nu implinise nici macar un an de viata, este internat la sectia de Terapie Intensiva, in stare critica. -         Atunci au inceput si ei sa dispere ca medici, ca avea hemoglobina 5,5! Cine stie, o hemoglobina de 5,5 este un dezastru la copil! Medicii ne-au spus sa ne dam la o parte, ca sa incerce sa ne salveze copilul! (…) -         Pentru mine ca mama, cine poate sa inteleaga, sa-ti spuna cineva ca trebuie sa-ti salveze copilul este ceva prea mult! Fiind insarcinata, aveam contractii foarte mari si mi-era frica sa nu-l pierd si pe celalalt! Se acumulase atata suferinta! Mai multe cunostinte mi-au pus problema sa renunt la sarcina! Cum sa fiu in stare sa fac asta? Atatia ani ma rugasem la Dumnezeu sa-mi dea gemeni sau tripleti! EL mi i-a dat pe rand, cum as fi putut renunta la sarcina? Robert este supus, in continuare, multor investigatii medicale. Biopsia nu a iesit relevanta pentru cancer. Concluzie finala: nu se exclude posibilitatea de a fi megacolon, dar nici nu se confirma. Irigografia a iesit, de asemenea, neconcludenta. -         Ne-au lasat acasa, chiar de ziua lui, 13 aprilie 2012. Implinea un anisor! Era vinerea mare de Paste! Medicii au conchis ca interventia chirurgicala ar putea fi evitata o perioada, urmand un regim alimentar special. Se impunea, de asemenea, necesitatea clismei zilnice. Pe 19 iulie 2012 dadea binete vietii, Raul. -         Eram foarte fericiti! Inca speriati de problemele de sanatate ale baietelului nostru mai mare, i-am facut lui Raul o serie intreaga de analize si investigatii. Rezultatele ne-au linistit. Fericirea familiei s-a sfarmat intr-o clipa-neclipa. Boala strangea in chingi de paianjen, picatura de viata itita in Raul, cand nu stia nici macar sa gangureasca. -         Nu ne gandeam la ce cosmar mult mai mare ne asteapta cu Raul! Medicul de familie a amanat vaccinul de doua luni, pentru ca descoperise un murmur la plamani. Mama a observat, insa, si abdomenul marit micutului; abdomen extins si tare. -         La Urgente, i-au gasit ficatul marit de patru ori, peste cat este normal si splina marita! A fost si aici un moment major de tensiune, pentru ca, la inceput,  nu vroiau sa-l interneze! Norocul nostru a fost domnul profesor Boia, care l-a internat pe Raul la Terapie Intensiva si l-a stabilizat. Rezultatul de la RMN a fost … socant: tumora de 2 cm, pe glanda suprarenala. Era septembrie 2012. Raul implinise doua luni de viata. Sunt transferati la sectia de oncologie a spitalului din Timisoara. -         NU! Nu vroiam sa ne gandim ca este, de fapt, cancer! In urmatoarele zece zile, evenimentele au aruncat parintii in cea mai adanca disperare! -         A inceput sa se umfle foarte, foarte tare, in abdomen! Ficatul marit secreta lichid. (…) -         In momentele acelea, medicii ne spuneau ca nu mai exista nici o sansa pentru Raul! Ca nu are absolut nici o sansa sa supravietuiasca! In fiecare zi, se uitau in ochii mei si imi spuneau ca Raul nu are nici o sansa! -          Nici macar nu credem ca o sa reusim sa investigam, sa vedem ce are copilul dumneavoastra! Uitati, de la ora, la ora, este tot mai grav, se umfla tot mai tare! (…) -         Pe de o parte, imi spuneau ca Raul, puiul nostru, nu are nici o sansa, iar pe de alta, imi spuneau sa nu imi pierd laptele! Va dati seama, eu, ca mama, cum puteam sa … trebuia sa ma controlez atat de tare, incat sa nu-mi pierd laptele! PLANGE (…) -         Copiii sunt cei mai fericiti cand sunt la sanul mamei! Vroiam cu disperare sa nu-mi pierd laptele, ca sa nu ii iau, poate, bebelusului meu, ultimele clipe de fericire, din viata lui! Sa fac tot posibilul , cat imi mai sta mie in putinta, sa-l fac fericit, cat il mai aveam in brate! PLANGE (…) -         Ma gandeam, in fiecare moment, cand il aveam la san, sa nu se termine acel moment! Sa nu cumva sa ajung sa traiesc … inevitabilul! PLANGE (…) -         Intr-o dimineata, au venit mai multi medici profesori in salon si ne-au spus ca ei cred ca Raul are un cancer numit neuroblastom, dar ca nu pot face biopsie, pentru exista risc hemoragic prea mare, data fiind starea ficatului. Vroiau sa inceapa chimioterapia cu spectru larg. Am refuzat! Stiam ce inseamna chimioterpia pentru un organism asa micut si mai ales o chimioterapie necentrata pe tipul de celula canceroasa! Am insistat sa i se faca copilului nostru biopsie! Am semnat ca ne asumam riscurile intraoperatorii! In fapt, cel mai tare ne speria posibilitatea sa nu-l pierdem din pricina chimioterapiei facute pe fondul ascitei, lichidului intraabdominal. (…) -         Biopsia a fost salvarea lui, pentru ca astfel, prin plaga, a fost eliminat  treptat si lichidul din abdomen! (…) -         Raul fusese internat la Terapie Intensiva, exact in acelasi loc, in acelasi pat, in care fusese internat si primul nostru copil, Robert! Nu-mi venea sa cred ca am ajuns exact in acelasi loc, exact in acelasi patut, in care statuse, la un pas de al pierde si pe el, primul nostru copil! Si eu eram insarcinata … si … imi petrecusem acolo atatea saptamani de chin si disperare! Pe acelasi scaun! PLANGE Dupa trei saptamani crunte, de asteptare, in tensiune imposibil de descris in cuvinte, rezultatul histopatologic confirma diagnosticul prezumtiv : neuroblastom cu multiple metastaze hepatice. Cu sanse minime de supravietuire, bucativa aceasta firava de om, incepe chimioterapia. Ca sa intelegeti cat de toxica este substanta activa din citostatic, o sa va povestesc o intamplare recenta, la care a asistat mamica unui alt copilas bolnav de cancer, promovat in campania VSA: o doamna asistenta, grabita sa introduca citostaticul pe vena copilului, a spart fiola si a scapat-o din mana; incercand sa salveze fiola (foarte scumpa) si prinzand-o in graba, cativa stropi au ajuns pe pielea de pe antebratul ei stang si … a ars-o! Pur si simplu. Imaginati-va ce face acest citostatic introdus in venele unui bebelus. Raul a rezistat, cum  altfel, decat ca un EROU, primelor cinci cure de chimioterapie. -         Din pacate, la ecografie, nu s-a vazut nici o imbunatatire! Dimpotriva! Au aparut si mai multe metastaze! (…) -         De cand a inceput chimioterapia locuim in spital. Singurele noastre momente de bucurie este in pauzele dintre citostatice, cand suntem impreuna acasa. Si eu si sotul meu ne impartim intre cei doi copii. Robert nu este, in continuare, mai bine. Dimpotriva. In timp ce mamica era internata la oncologie, cu Raul, taticul era omniprezent la Urgente, cu Robert. Copilul care febra, alternand episoadele lungi de constipatie, cu diareea. In decembrie, taticul se interneaza cu Robert, la sectia de gastroenterologie. In sfarsit, irigografia confirma diagnosticul de megacolon toxic. Medicii urmau sa le comunice parintilor necesitatea unor interventii chirurgicale majore, menite sa-i salveze viata lui Robert! -         Boala aceasta – megacolonul – este foarte imprevizibila! In primul rand, poate sa devina toxica oricand, cum a fost atunci cand a fost internat in stare grava, la terapie intensiva! Din pricina toxicitatii, poate sa-si piarda viata in orice moment! Poate sa faca inclusiv ocluzie intestinala! (…) -         Robert ar putea fi operat in Romania, dar cu riscuri prea mari si cu incizie foarte, foarte mare, de la stern, pana mai jos de ombilic! Aici i-ar pune o „idiostoma” si  exista riscul majos sa ramana cu incontinenta fecala. Ne-am documentat si am decis sa cautam solutii pentru salvarea ambilor nostrii copii, intr-o clinica din afara tarii. S-a intamplat sa gasim specialisti si pentru boala celui mic si pentru boala celui mare, la Tubingen, in Germania! Parintii au trimis, in urma cu trei  luni, documentatia medicala, la clinica din Tubingen. Apoi, din fericire, au si ajuns cu ambii copii, acolo, pentru investigatii. -         Medicii germani ne-au explicat pasii intraoperatori pentru Robi: primul pas va fi incizia abdominala, ca sa-i puna acea idiostoma, apoi, ii vor preleva tesut biopsic, sa vada exact cat anume din colon, ii vor taia, ulterior. Ultimul pas, cel de-al treilea, va fi reconstructia colonului. Acum, Robert este intr-o situatia mult mai rea! In ultimul an afectiunea lui s-a agravat foarte tare! Costul pentru cele aceste trei intervenii este de 38 de mii de euro. (…) -         In ceea ce-l priveste pe Raul, din acest protocol chimio, mai avem de facut 8 cure! Medicii germani vor interveni chirurgical si la el. Are nevoie de doua operatii. Vor sa scoata tumora mama de la rinichi, apoi, metastazele de la ficat! Au decis ca nu exista certitudinea ca citostaticele vor topi tumora mama de la rinichi. Apoi, exista probabilitatea sa i se faca si un transplant de celule stem, pentru a stopa boala. Ambele operatii costa 50.000 de euro, plus curele de citostatice, care numai una costa intre 10 mii si 12 mii de euro! (…) -         In acest moment, luptam sa obtinem formularul S1, care asigura doar o coplata pentru interventiile chirurgicale. Statul Roman nu plateste si „payment fee”-ul, adica comisionul legal al profesorilor chirurgi.  Sunt comisioane introduse in legislatia lor medicala. Avem inscrisul medical de accept, in care, pentru Robert, acest comision este in valoare de 20 de mii de euro! Pentru Raul, PF-ul se ridica la 50.000 de euro, cumularea ambelor operatii. (…) -         Daca noi nu vom putea pleca cu formularul S1, atunci costurile vor fi de doua ori mai mari! Putem depasi 100.000 de euro, doar operatiile! O suma de neconceput si imposibil de strans de noi! Din pacate, ieri am aflat ca parintii au obtinut cofinantarea doar pentru operatiil lui Robert, ramanand, bineinteles, de platit pentru el, doar cei 20 de mii de euro, reprezentand, cum spuneam, payment fee-ul. Deci, costurile interventiilor chirurgicale ale ambilor copii, fara cele 8 cure de chimioterapie ale lui Raul si fara transplantul de celule stem, vor depasi cu mult 100.000 de euro. Este o suma care nu trebuie sa ne sperie, ci sa ne motiveze sa credem in vindecarea acestor doi frati, daruidu-le cei doi euro! Sunt doua vieti, doi copii prea mici ca sa inteleaga ce li se intampla, prea mici ca sa fie despartiti, prin disparitia fizica, de parinti. Este o tragedie suferinta acestor copii, este imposibil de cuprins in cuvinte, suferinta acestor parinti! Exista, deja, prea multe traume stranse in istoricul de viata a acestor copii! Prea multe dureri, prea multa tristete, prea multa spaima! Sunt doi copii, doi FRATI, care nu vad mai departe de bratele parintilor lor! In aceste brate se simt in siguranta, in aceste brate isi alina durerea, usturimea si starea de rau! In aceste brate, pot zambi, printre lacrimi! Aceste brate de parinti iubitori si responsabili, inseamna pentru copilasi, ACASA! Lupta LOR pentru Viata nu poate fi comparata cu nimic altceva din experienta aceasta fizica! Este o lupta dramatica cu final decis de medici si de Divin! Zece mii de ganduri de credinta de vindecare si bine, pot schimba destinul acestor doi copii. Rugaciunea aceasta colectiva, de BINE, precede MIRACOLUL. 90.000 de sms-uri, inseamna sansa ambilor copii de a lupta, cu forte noi, pentru viata lor, pana la capat! 180.000 de euro, daca punem la socoteala si tratamentul cu citostatice al lui Raul. Strangem bani pentru Viata. SALVAM UN COPIL. ATAT.

T-oata pretuirea si recunostinta noastra:
-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!
-         Sandrei Stoicescu si lui Mihai Gadea (ANTENA3), Ingerii  Lui Robert si a lui Raul in campania VREAU SA AJUT .
-         Domnului profesor univ. dr. Eugen Boia, doamnei dr. Boeriu, domnului prof dr. Simedrea, doamnei doctor Stanciulescu Corina, doamnei doctor Cucui Cozma Cosmina pentru profesionalism si pentru marea compasiune pe care o nutresc pentru fiecare copil bolnav.

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text. Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache
dana.dumitrache@antenagroup.ro
Telefon: 021 20 30 246

Robert si Raul va sunt recunoscatori pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE . Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia I, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA! De asemenea, puteti dona (Robert si Raul va multumesc si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand : 0 900 900 301- 10 euro/apel 0 900 900 303 – 3 euro/apel 0 900 900 305 – 5 euro/apel *Nu se percepe TVA. Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului. Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Robert si Raul Bucurescu” CIF 18212553: în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500 deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

Mihai Pandia, un bebelus care lupta cu o forma rara de leucemie.

$
0
0

 VISUL:

„Nu stiu ce a vrut sa insemne. In visul meu, Mihai era culcat pe un pat alb. Camera in care se afla patul avea trei ferestre, iar la fiecare fereastra statea cate un barbat. Unul dintre acesti trei barbati, imbracat intr-un costum sobru, l-am asemuit cu parintele Arsenie, la mormantul caruia m-am rugat mult in trecut, a venit, s-a aplecat asupra patului si mi-a luat copilul in brate, spunand: – De copilul asta o sa am eu grija! „

(…)

Am promis ca, daca traieste, trebuie sa se faca preot sau calugar, ce hotareste.

Nu ma gandesc ca nu o sa mai fie! Trebuie sa traiasca (sopteste mai mult pentru sine)!

Orice copil e bucatica din sufletul mamei!„ (PLANGE)

 Mama lui Mihai, Mihaela Pandia – interviu video, 8 martie 2013.

Filmasem cazul micutilor Robi si Raul, fratii din Timisoara care trec si ei prin momente grele, ambii suferind de afectiuni atat de grave incat ziua de maine poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Ultimele 48 de ore ne-au solicitat fizic si psihic foarte mult, pe mine si pe colegul meu Andrei, operatorul FMA. Intr-o intersectie, masina unui domn cu un handicap fizic a ramas fara frane si a intrat puternic in Renault-ul nostru (a avut nevoie de doua saptamani de reparatii intr-un service din Bucuresti). Apoi, a urmat intalnirea cu fratii Bucurescu si cu parintii lor, o intalnire cu impact emotional pentru noi. Ne pregateam sa parasim Timisoara, obositi, stresati, ingandurati. Aveam zece ore de mers pana acasa si trecuse de ora pranzului. Inainte sa iesim din oras, am deschis un e-mail venit pe adresa mea de serviciu, un e-mail trimis de o mamica internata impreuna cu bebelusul ei grav bolnav la Spitalul de Copii din Timisoara. Am sunat-o pe mamica si i-am propus sa ne intalnim intr-o ora-doua, dandu-i adresa hotelului unde fusesem cazati. Am decis, intr-un minut, ca acest bebelus, ca sa traiasca, are nevoie de ajutor sustinut si de medicii oncologi din afara tarii. Imi atrasese atentia diagnosticul.

Ne-am intors din drum. Dupa doua ore, filmam cu mamica imbracata in pijamale, intr-o camera de hotel. Ii aflam povestea de viata, o poveste incarcata de evenimente marcate de credinta sa ortodoxa. Fusese sotie de preot.

Este mamica a trei copii, doi baieti si o fetita, mezinul fiind Mihai, bebelusul nostru greu incercat in aceste momente.

Un destin aproape solitar de femeie si de mama. Un destin condus de credinta si de devotiune.

Marturisesc ca mi-a fost greu sa accept o parte dintre aceste precepte ortodoxe care indeamna la acceptarea implacabilului. Dar am privit cu sufletul in ochii ei de mama si n-am vazut altceva decat suferinta, dincolo de acceptare.

Am intrebat-o ce semnificatie ar avea visul. Va spun sincer ca, in momentul in care mi l-a povestit, mi s-a facut pielea de gaina. Rational vorbind, este un vis cu semnificatie „inalta”, raportandu-ma la Jung. Un vis cu o puternica incarcatura emotionala pentru mama, dar si pentru mine, mama fiind.

-         Daca e sa traiasca, parintele Arsenie l-a luat in brate pentru AICI, sa-l ajute in vindecarea lui, daca moare, l-a luat in brate pentru ACOLO, sa aiba grija de el! Trebuie sa ne ducem crucea, mai mare sau mai grea! E puiul meu cel mai curajos dintre toti puii mei! PLANGE.

Dupa multi ani de restriste, mamica a intalnit un OM minunat care a ales sa o iubeasca si sa o sprijine neconditionat. Tatal lui Mihai.

Sarcina a venit ca o binecuvantare a iubirii lor.

-         Mihai s-a nascut la termen, foarte repede. A primit nota zece.

Cine sa anticipeze raul? Cine sa se gandeasca ca in organismul unui bebe fericit se instaleaza boala? O boala prea grea pentru un organism atat de plapand! O boala letala chiar si pentru un adult!

-         A fost totul foarte bine pana sa faca sase luni! Cu o saptamana inainte, intr-o noapte, a facut, dintr-o data, febra foarte mare! Am incercat sa-i adminsitrez antiinflamatoare, ca sa-i reduc febra. Cand i s-a mai redus febra, am resuflat usurata. I-am pus un termomentru si am vazut ca, totusi, febra asta urca cu repeziciune spre 40. I-am facut impachetari cu apa rece. Dupa 15 minute, febra urca din nou. Asa am dus-o cateva ore. Dimineata nu a mai avut nimic!

(…)

-         In schimb, am vazut ca avea un ganglion inflamat, dupa ureche, ca un bob de porumb. Am zis sa nu umblu, sa masez, ca nu stiu ce este! Dupa patru zile a inceput, din nou, sa faca febra si sa se mareasca acel ganglion. Un medic pediatru a zis ca e adenopatie. Sa-i administram antibiotic injectabil. Sub tratament, ganglionul a continuat sa se mareasca, desi nu mai facea febra.

Mama si-a dus copilul la spitalul de pediatrie, din Craiova. Primul semnal alarmant au fost valoarea leucocitelor. Foarte mare!

-         Ne-au zis, din start, ca e suspect de leucemie! Doamna doctor Marinescu a incercat din rasputeri sa gaseasca un spital de copii specializat, care sa-l preia pe Mihai. A sunat la toate spitalele mari din Bucuresti. Era in preajma sarbatorilor si nimeni nu a vrut sau nu a putut sa-l primeasca. Spuneau ca nu au locuri. Am ajuns, in final, la Timisoara, mult mai departe de casa.

(…)

-         Am plecat din Craiova la ora 7 seara si am ajuns la miezul noptii la Timisoara. L-au internat imediat la Terapie Intensiva. I-au facut aproape toate analizele, inclusiv biopsie medulara. Rezultatele conduceau, toate, catre leucemie. Ne-au transferat la sectia de hemato-oncologie.

Medicul oncolog curant a trimis probe de sange si un specimen biopsic, la spitalul Sf.Anna, din Viena. Dupa zece zile, rezultatul vienez a confirmat diagnosticul prezumtiv, pus de medicii oncologi romani: leucemie mieloida monocitara juvenila. O forma foarte rara de leucemie. Cea mai grava! Prognostic minim de supravietuire. Era 16 ianuarie 2013.

-         Biologii de la spitalul vienez au facut si analiza genetica, in plus fata de cerinta medicilor romani. Au gasit un defect genetic la cromozomii 11 si 22.  Nici nu am realizat ce inseamna asta pentru inceput! Ce o sa se intample cu copilul nostru, cu noi!

Impreuna cu rezultatele analizelor, medicii vienezi au recomandat si un protocol chimio, pe care medicii romani l-au respectat. Prima cura de citoastatice a micsorat considerabil volumul ficatului si al splinei. Ca sa nu prelungeasca aplazia, medicul oncolog roman a modificat un pic schema de tratament. Si decizia aceasta a functionat. Micutul nostru nu a facut afte, nu a facut temperatura, nu a vomat si nu a avut dureri de oase.

-         Cred doar ca avea greata dimineata, pentru ca refuza, oarecum, masa de dimineata. In rest era –si este!-  acelasi copil fericit, vesel! Toata lumea s-a minunat de el! Plangea putin in sala de tratament. Citostaticele topesc venele si e un chin sa-i prinda o vena viabila, dar dupa cateva minute se linistea  si  incepea din nou sa rada!

Medici oncologi romani au considerat ca Mihai, ca sa supravietuiasca bolii, are nevoie de transplant de celule stem si se dorea trimiterea unor probe sanguine, si nu numai, la un spital din Dresda, pentru obtinerea profilului HLA, in vederea cautarii donatorului.

Medicii italieni si vienezi, care au primit documentatia medicala a micutului, au conchis ca Mihai are nevoie, in fapt, de transplant medular, nu de cel de celule stem.

-         Ei au decis ca transplantul de celule stem stopeaza temporar boala. Apoi, va recidiva. Solutia ca puiul meu sa supravietuiasca este doar acest transplant medular!

De trei saptamani, Mihai, impreuna cu mamica lui, se afla la Pavia. Profesorul Zecca a aceptat sa il trateze pe Mihai. Inca nu s-au finalizat investigatiile medicale. Statul Roman va plati doar transplantul (peste 100.000 de euro), restul tratamentului, inainte si dupa transplant, urmand a fi platit de parinti.

Pentru inceput, ar fi necesar sa strangem minimum 50.000 de euro! Mihai va sta in Italia cel putin un an de zile!

Vor fi zile mai bune si zile mai rele! Un Inger (sau un Sfant, cum ar spune mamica) l-a luat in brate in visul mamei si a asigurat-o ca va avea grija de el! Il va purta, deci, in brate, de la o procedura medicala la alta!

Transplantul medular implica  o serie de riscuri pentru Mihai, pe fondul sistemului imunitar zero. Poate respinge grefa. O baterie sau un virus banal ii poate fi fatal.

Bebelusul acesta, care abia a invatat sa faca primii pasi si sa spuna „mama” (cand este trist sau cand il doare ceva!) si tata (cand este fericit!), lupta cu darzenie pentru viata sa! Singura realitate pe care o recunoaste sufletelul lui este IUBIREA! Iubirea parintilor sai!

Sa ne rugam pentru vindecarea acestui copil! In orice CREDINTA! Orice gand de BINE si de insanatosire CONTEAZA! Miracolul nu este un cuvant pretios, ci o realitate pe care o constientizam abia dupa ce il TRAIM!

Mihai are de implinit un destin. Destinul promis Divinului de mama.

Un copil are o forta dubla de a invinge boala: inocenta si neconditionarea. Iubirea lui Dumnezeu pentru el.

 

Strangem bani pentru Viata.

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:
-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!
-         Mariei Coman (ANTENA3), Ingerul  lui Mihai in campania VREAU SA AJUT .
-         Cristinei Dragos, Ingerul dedicat salvarii copiilor bolnavi de cancer, prin tot ceea ce face ca voluntar la Associazione Bubulina, Italia.

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

 
Dana Dumitra Dumitrache
danad@antenagroup.ro 
Telefon: 021 20 30 246

Mihai va este recunoscator pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!

De asemenea, puteti dona (Mihai va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Mihai Pandia”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

MIRUNA STOICA. Viata fara lumina, culoare si fara chipul celor dragi.

$
0
0

 “Cand mi s-a spus rezultatul si mi s-a spus ca nu se poate face interventia decat in America nu mai aveam putere sa merg cu ea in brate (PLANGE). Si m-am asezat jos ca sa-mi recapat puterea de a merge mai departe!”

 “Ea, saraca, n-o sa vada niciodata daca nu se poate face interventia!”

 “Va fi foarte greu sa nu vada lumina zilei!” PLANGE

Rodica Stoica, mama Mirunei, interviu video, februarie 2013.

In universul acesta al deznadejdii, inveti sa te bucuri pana la Cer si inapoi de cea mai mica victorie. Inima isi accelereaza ritmul cand vestile bune primeaza printre cele rele.

Stii ca Alisa este in remisiune totala de un an incoace, de la transplantul medular, ca Sara a uitat de chinul chimioterapiei, recapatandu-si copilaria, ca Anemona a invatat sa rada din spatele dioptriilor mari, dupa ce i-a fost alungat intunericul in America, ca Bianca isi traieste adolescenta si mai deschisa la ideea materializarii unui destin bun, dupa ce i-a fost reparata inima, ca Stefan a facut primii pasi catre o existenta normala, dupa prima interventie chirurgicala reusita dintre celelalte 40 necesare, ca Bianca mica articuleaza primele sale cuvinte rostite si auzite, ca Raducu merge la gradinita, liber de umbra cancerului cerebral operat cu succes, stii ca toti acesti Ingeri viteji si alti zeci ca ei au fentat moartea si au ramas in viata cu mult mai pregatiti sa traiasca fericiti alaturi de cei care ii iubesc neconditionat, in Viata aceasta si nu in Cealalta.

Sa cunosti direct acesti copii este un privilegiu, dar si o mare de tristete pentru ca ii afli in suferinta. O suferinta mascata de zambetul inocent, in pofida durerii, din dorinta de protejare a celor care le sunt parinti.

Miruna este un alt copil care, in curand, isi va recapata aripile si nu oriunde, ci tocmai hat, departe.

Cand parintii au aflat ca vor avea o fetita, bucuria le-a fost fara margini. Aveau deja doi baieti, iar fetita le implinea visul de a fi parintii unei fetite.

Numai ca Miruna, din taine divine, a ales sa vina in viata cu patru luni inainte de vreme.

A fost un travaliu chinuitor de 12 ore. Nici un medic nu-i dadea ghemotocului de om vreo sansa. Cum sa supravietuiesti celor 28 de saptamani de viata intrauterina si celor 600 de grame? Doar sufletul cantareste 21 de grame!

Dar, pare-se ca sufletul ei a cantarit destul si a inclinat balanta inspre viata fizica. A fost inregistrata ca fiind nastere normala abia dupa 24 de ore.

Si ca miracolul sa fie certificat de o instanta umana, fetita aceea minuscula, dar hotarata, nici macar nu a avut nevoie sa  sa i se administreze oxigen, plamanii ei fiind suficienti de maturi (sic!) ca sa functioneze normal.

A parasit patutul de spital, la doua luni si jumatate de viata, in ziua in care fratiorul ei mai mare implinea 9 ani! Biletul de externare evidentia parametri normali de dezvoltare a nou-nascutului.

-         Au primit-o cu un mesaj scris “Miruna, bine ai venit acasa” si cu o camera plina de baloane, imi povesteste, printre lacrimi, mama.

Mamica a observat o mica deficienta oculara si a consultat medicul specialist. A primit un diagnostic de conjunctivita si canal ocular infundat.

Au trecut lunile, ochii fetitei fiind singura preocupare a mamei. Conjunctivita nu ceda sub tratament.

O clinica oftalmologica renumita din Bucuresti avea sa pecetluiasca un diagnotic dur.

-         Venisem fara sotul meu in Bucuresti, cu fetita. Am facut toate investigatiile posibile, inclusiv neurologice si cardiace. Rezultatele m-au linistit. Urma sa mergem la consultul oftalomologic. Oftalmologul de la o clinica privata ne pregatise sufleteste pentru o operatie de cataracta congenitala. Eram cu bagajele dupa mine, stiind ca vom fi internate la spitalul Lahovari, pentru operatie.

(…)

-         Cand mi s-a spus rezultatul si mi s-a spus ca nu se poate face nimic in Romania, ci numai in America, n-am mai avut putere sa merg cu ea in brate. M-am asezat jos, ca sa-mi recapat puterea de-a merge mai departe.

(…)

-         Ma gandeam ca ea, saraca, n-o sa vada niciodata daca nu se intervenea chirurgical. Ma gandeam ca o sa aiba nevoie de cineva, langa ea, in permanenta! Ca o sa ii fie foarte greu, pentru ca nu o sa vada niciodata lumina zilei (PLANGE!). Ca nu o sa aiba o viata normala, ca n-o sa vada niciodata chipurile noastre si ale fratiorilor ei. Ca nu o sa vada niciodata lumea, asa cum o vedem noi!

Miruna primise un diagnostic care avea sa puna pecetea handicapului grav asupra vietii ei: retinopatie de prematuritate.

Au trecut sase luni de cand parintii au aflat ca fetita lor este oarba.

Au mai aflat ca exista o sansa ca fetita lor sa capete o parte din acuitatea vizuala, la clinica WILLIAM BEAUMONT HOSPITAL, stat Michigan Royal Oak, Detroit USA. Sunt singurii specialisti oftalmologi din lume care pot vindeca retinopatia, intr-o proportie sau alta.

Costul interventiei chirurgicale pentru fiecare ochi in parte este de aproximativ 15.000 de dolari, la care se adauga costuri de cazare pentru minim 30 de zile, de transport, mancare, tratament postoperator, dar si pentru ochelari. Numai lentilele costa 400 de euro, care lentile se schimba periodic, in functie de evolutia dioptriilor. Cumulat, parintii Mirunei vor avea nevoie de minim 36.000 de dolari pentru ca fetita lor sa beneficieze de sansa aceasta unica de a fi operata de medicii chirurgi oftalmologi americani si astfel, de a avea un destin diferit de cel care se scrie acum, un destin, cu certitudine, mai bun.

Am vazut multa iubire in familia aceasta. Doi parinti muncitori si responsabili. Muncesc mult in satul acela dobrogean, desprins parca din povestirile lui Panait Istrati, intins si curat. Investesc tot ceea ce au in viitorul copiilor lor si picura valori profunde in inima copiilor lor.

I-am imbratisat la plecare si multa vreme mi-au staruit in minte, stiind ca Miruna are si prin parintii pe care si i-a ales, o sansa veritabila de vindecare si realizare.

Miruna are, de asemenea,  un si jumatate de existenta in intuneric. Aniversarea de la doi ani o poate sarbatori in SUA, prin lumina care va razbate pana dincolo de ferestrele sufletului ei.

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Sabinei Iosub si lui Niels Schnecker (Previziunile Zilei – Antena 3) Ingerii  Mirunei  in campania VREAU SA AJUT .

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

 

Dana Dumitra Dumitrache

danad@antenagroup.ro 

Telefon: 021 20 30 246

    0785 270 299

Miruna va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!

De asemenea, puteti dona (Miruna va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “Stoica Miruna”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

 

 

Stii ca Alisa este in remisiune totala de un an incoace, de la transplantul medular, ca Sara a uitat de chinul chimioterapiei, recapatandu-si copilaria, ca Anemona a invatat sa rada din spatele dioptriilor mari, dupa ce i-a fost alungat intunericul in America, ca Bianca isi traieste adolescenta si mai deschisa la ideea materializarii unui destin bun, dupa ce i-a fost reparata inima, ca Stefan a facut primii pasi catre o existenta normala, dupa prima interventie chirurgicala reusita dintre celelalte 40 necesare, ca Bianca mica articuleaza primele sale cuvinte rostite si auzite, ca Raducu merge la gradinita, liber de umbra cancerului cerebral operat cu succes, stii ca toti acesti Ingeri viteji si alti zeci ca ei au fentat moartea si au ramas in viata cu mult mai pregatiti sa traiasca fericiti alaturi de cei care ii iubesc neconditionat, in Viata aceasta si nu in Cealalta.

Sa cunosti direct acesti copii este un privilegiu, dar si o mare de tristete pentru ca ii afli in suferinta. O suferinta mascata de zambetul inocent, in pofida durerii, din dorinta de protejare a celor care le sunt parinti.

Miruna este un alt copil care, in curand, isi va recapata aripile si nu oriunde, ci tocmai hat, departe.

Cand parintii au aflat ca vor avea o fetita, bucuria le-a fost fara margini. Aveau deja doi baieti, iar fetita le implinea visul de a fi parintii unei fetite.

Numai ca Miruna, din taine divine, a ales sa vina in viata cu patru luni inainte de vreme.

A fost un travaliu chinuitor de 12 ore. Nici un medic nu-i dadea ghemotocului de om vreo sansa. Cum sa supravietuiesti celor 28 de saptamani de viata intrauterina si celor 600 de grame? Doar sufletul cantareste 21 de grame!

Dar, pare-se ca sufletul ei a cantarit destul si a inclinat balanta inspre viata fizica. A fost inregistrata ca fiind nastere normala abia dupa 24 de ore.

Si ca miracolul sa fie certificat de o instanta umana, fetita aceea minuscula, dar hotarata, nici macar nu a avut nevoie sa  sa i se administreze oxigen, plamanii ei fiind suficienti de maturi (sic!) ca sa functioneze normal.

A parasit patutul de spital, la doua luni si jumatate de viata, in ziua in care fratiorul ei mai mare implinea 9 ani! Biletul de externare evidentia parametri normali de dezvoltare a nou-nascutului.

-         Au primit-o cu un mesaj scris “Miruna, bine ai venit acasa” si cu o camera plina de baloane, imi povesteste, printre lacrimi, mama.

Mamica a observat o mica deficienta oculara si a consultat medicul specialist. A primit un diagnostic de conjunctivita si canal ocular infundat.

Au trecut lunile, ochii fetitei fiind singura preocupare a mamei. Conjunctivita nu ceda sub tratament.

O clinica oftalmologica renumita din Bucuresti avea sa pecetluiasca un diagnotic dur.

-         Venisem fara sotul meu in Bucuresti, cu fetita. Am facut toate investigatiile posibile, inclusiv neurologice si cardiace. Rezultatele m-au linistit. Urma sa mergem la consultul oftalomologic. Oftalmologul de la o clinica privata ne pregatise sufleteste pentru o operatie de cataracta congenitala. Eram cu bagajele dupa mine, stiind ca vom fi internate la spitalul Lahovari, pentru operatie.

(…)

-         Cand mi s-a spus rezultatul si mi s-a spus ca nu se poate face nimic in Romania, ci numai in America, n-am mai avut putere sa merg cu ea in brate. M-am asezat jos, ca sa-mi recapat puterea de-a merge mai departe.

(…)

-         Ma gandeam ca ea, saraca, n-o sa vada niciodata daca nu se intervenea chirurgical. Ma gandeam ca o sa aiba nevoie de cineva, langa ea, in permanenta! Ca o sa ii fie foarte greu, pentru ca nu o sa vada niciodata lumina zilei (PLANGE!). Ca nu o sa aiba o viata normala, ca n-o sa vada niciodata chipurile noastre si ale fratiorilor ei. Ca nu o sa vada niciodata lumea, asa cum o vedem noi!

Miruna primise un diagnostic care avea sa puna pecetea handicapului grav asupra vietii ei: retinopatie de prematuritate.

Au trecut sase luni de cand parintii au aflat ca fetita lor este oarba.

Au mai aflat ca exista o sansa ca fetita lor sa capete o parte din acuitatea vizuala, la clinica WILLIAM BEAUMONT HOSPITAL, stat Michigan Royal Oak, Detroit USA. Sunt singurii specialisti oftalmologi din lume care pot vindeca retinopatia, intr-o proportie sau alta.

Costul interventiei chirurgicale pentru fiecare ochi in parte este de aproximativ 15.000 de dolari, la care se adauga costuri de cazare pentru minim 30 de zile, de transport, mancare, tratament postoperator, dar si pentru ochelari. Numai lentilele costa 400 de euro, care lentile se schimba periodic, in functie de evolutia dioptriilor. Cumulat, parintii Mirunei vor avea nevoie de minim 36.000 de dolari pentru ca fetita lor sa beneficieze de sansa aceasta unica de a fi operata de medicii chirurgi oftalmologi americani si astfel, de a avea un destin diferit de cel care se scrie acum, un destin, cu certitudine, mai bun.

Am vazut multa iubire in familia aceasta. Doi parinti muncitori si responsabili. Muncesc mult in satul acela dobrogean, desprins parca din povestirile lui Panait Istrati, intins si curat. Investesc tot ceea ce au in viitorul copiilor lor si picura valori profunde in inima copiilor lor.

I-am imbratisat la plecare si multa vreme mi-au staruit in minte, stiind ca Miruna are si prin parintii pe care si i-a ales, o sansa veritabila de vindecare si realizare.

Miruna are, de asemenea,  un si jumatate de existenta in intuneric. Aniversarea de la doi ani o poate sarbatori in SUA, prin lumina care va razbate pana dincolo de ferestrele sufletului ei.

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Sabinei Iosub si lui Niels Schnecker (Previziunile Zilei – Antena 3) Ingerii  Mirunei  in campania VREAU SA AJUT .

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

 

Dana Dumitra Dumitrache

danad@antenagroup.ro 

Telefon: 021 20 30 246

    0785 270 299

Miruna va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!

De asemenea, puteti dona (Miruna va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “Stoica Miruna”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

// ]]>

Gabriela Olarasu, sahista emerita duce acum o lupta crancena pentru a-si recapata Viata.

$
0
0

S-a nascut pentru a se aseza la masa geniilor, fara sa fi constientizat, macar, privilegiul de a fi  asftel. Un mic accident, probabil, harazit de Univers, o va aseza, alaturi de tatal ei, in fata unei table de sah, in prima parte a copilariei; asa cum se intampla, de regula, cu parcursul existential care raspunde unei anume meniri si Gabi a ajuns sa faca ceea ce o inspira, prin aceasta banala intamplare. O coincidenta semnificativa care a urcat-o sus, pe Olimp,  in fata Zeilor. A prins-o atat de tare acest sport al mintii neincatusate incat a inceput sa castige concurs dupa concurs, asa cum un armasar pur sange alearga si castiga pentru placerea de a alerga si pentru bucuria de a fi primul, cel mai bun, dintre cei mai buni.

Primii 10-15 de ani din viata de sahista i-au adus, in fapt, o panoplie intreaga de medalii si trofee. A atins cu piciorul toate continentele, prea putin prezenta fiind in calatorie si prea concentrata fiind pe strategiile ei de ajudecat pioni, ture, caii, regi si regine.

S-a casatorit cu antrenorul sau, apoi a divortat. Apoi s-a casatorit cu un alt impatimit al tablei in culori complementare. Era lumea ei si nu cunostea o alta. A venit pe lume fiica lor si a continuat sa concureze si sa castige tot ce poate fi castigat, inclusiv aurul olimpic!

Apoi, a dorit sa ii invete pe altii sa elaboreze strategiile la masa de lucru.

Si a facut-o cu acelasi devotament, sub aceeasi bagheta de geniu. Si elevii sai trebuia sa fie cei mai buni, erau cei mai buni, molipsiti fiind de credinta ei in sportul acesta pur vizionar.

Apoi, a  trebuit sa poarte un nume si i s-a spus “maestra”. Si era deja mama si era deja sotie si era tot atat de mult profesor.

Si asa au trecut aproape patruzeci de ani. Patruzeci de ani de minte si spirit, de munca, dincolo de efort, de daruire, dincolo de gestul in sine.

Fericirea ei era imprastiata cu larghete in mintile si sufletele copiilor sai, copiilor care vroiau sa invete sa gandeasca si sa manifeste pe tabla de sah echilibrul, si mai apoi ar fi venit, cum altfel, decat recunoasterea. Si mandria.

In dimineata aceea fatidica de iunie a anului trecut, soarele nu a prevestit negura. Se simtea rau si atat.

-         Hm, i-a spus Lilianei, sorei ei, pesemne ca mi-e rau de la bila.

Cine sa recunoasca simptomele? Cine sa banuiasca apropierea aceasta iminenta a mortii? Era soare si verde in jur, era liniste si impacare in sufletul ei. Avea atatea proiecte de materializat, acolo in orasul inimii ei, Timisoara.

A facut infarct, apoi un accident vascular cerebral. Pana la spital era deja pe taramul viselor, in dimensiunea spiritului, in coma de gradul 3.

Cateva saptamani le-a petrecut astfel. Creierul sau nu s-a oxigenat si hipoxia a facut ravagii: leziuni cerebrale multiple, masive.

Din omul hiperactiv mental a devenit umbra. A devenit spirit blocat intr-un corp inert, necoordonat de functiile totale ale creierului.

Oooo, dar si-a dorit sa traiasca si a negociat aprins cu Dumnezeu si cu Ingerii ei. Trebuia sa se intoarca inapoi in viata. Trebuia sa se intoarca cu orice pret, inclusiv cu pretul luptei de recuperare, cu pretul durerilor pentru ca numai asa isi mai poate recapata forta si verticalitatea.

A stat internata 3 luni prin diverse spitale. Medicii nu i-au dat nici macar o sansa de supravietuire.   Familia a cheltuit agoniseala stransa intr-o viata, in primele saptamani. De altfel, desi campioana, desi geniu, muncea pe bani putini. Este paradoxul sportivilor nostri care nu au condus sau  nu conduc balonul rotund. Zeci si zeci de milioane se duceau, saptamanal, pe medicamente (acum i se administreaza zilnic nu mai putin de 50 de medicamente) si recuperare neuropsihomotorie. Zece mii de euro au cheltuit in nici sase luni de zile. Bani obtinuti prin generozitatea colegilor si elevilor sai, dar si a cunoscutilor cu inima mare. Este o mare, o grea incercare pentru familia ei: pentru mama ei, pentru fiica ei, pentru sotul si pentru sora ei!

Trebuie sa o ia, pas cu pas, de la zero. Trebuie sa invete sa vorbeasca, sa gandeasca, sa isi tina capul, sa stea in sezut, sa faca primii pasi s.a.m.d. .

O perioada a facut kinetoterapie si verticalizari, zilnic. Acum, cu greu reuseste familia sa ii asigure tratamentul alopat. Din respect pentru demnitatea sa, nu o sa ilustrez ce inseamna tetraplegie spastica, mai ales pentru un adult. Daca nu face kinetoterapie, de exemplu, zi de zi, 2 ore cumulate, spasticitatea se reinstaleaza si mai accentuat. Acum, ca sa progreseze, ar trebui sa faca terapie vojta, ozonoterapie, gimnastica in apa, vertizalizari, kinetoterapie etc. . Nu mai sunt bani! Nevoia lunara depaseste suma de 1500 de euro. Ca sa isi recapete Viata, ar trebui sa faca toate aceste proceduri, majoritatea in fiecare zi, minim doi ani de zile.

Are aceasta sansa. Sansa vietii ei. Tetraplegia este recuperabila, cu acest pret. Respectarea acestor proceduri, unele dintre acestea fiind dureroase. Si impreuna extrem de costisitoare pentru posibilitatile financiare ale familiei ei.

Medicamentele vor impiedica reaparatia problemelor cardiace. A fost diagnosticata si cu o afectiune bazala numita trombocitoza esentiala, fara cauze cunoscute.

30.000 de euro inseamna si ca lupta ei nu a fost in van. Ca dorinta ei uriasa de a trai a invins vicititudinele unor simptome perfide si a unei existente furate, mai bine zis, abandonate.

Gabriela a inceput deja sa articuleze cuvinte si sa stea in sezut. Fiecare clipa pe care o traieste mai bine este un miracol.

SALVAM UN OM. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Lui Mircea Badea (In Gura Presei – Antena 3) Ingerul  Gabrielei  in campania VREAU SA AJUT .

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

 

Dana Dumitra Dumitrache

danad@antenagroup.ro 

Telefon: 021 20 30 246

    0785 270 299

Gabriela va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!

De asemenea, puteti dona (Gabriela va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “Gabriela Olarasu”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

 

BIANCA MARIA AMARANDI, un copil abandonat care se lupta, din inocenta si din dragoste pentru mama ei de imprumut, cu un cancer cerebral!

$
0
0

“Intotdeauna mi s-a spus ca cineva, acolo Sus, o iubeste! Si cred asta din tot sufletul! Nu as accepta ideea ca i s-ar intampla ceva! “(interviu video, Lucica Zaharia, asistent maternal, DGAPC Braila)

Bianca este un sufletel inaripat de dragostea ce o poarta tuturor. O vad inconjurata de lumina, lumina inimii ei blande si mari cat Universul! Imi aminteste de Ana Maria Busuioc, un alt Inger, promovat in campania VSA. De altfel, seamana fizionomic si … mai sunt legate de o coincidenta: cancerul cerebral.

Privesc ecranul laptop-ului si nu stiu, literalmente, ce sa scriu, cum sa scriu despre acest pui mic de om. Pui mic de om abandonat. Nu cunoastem motivele si chiar daca le-am cunoaste, n-am avea caderea sa le judecam. Nici un suflet de mama nu isi abandoneaza copilul de buna voie. Nici un suflet de mama, asa cum cunosc eu maternitatea.

Dar, Bianca a trait momentul acesta al abandonului, la doar un an de viata. Cum l-a trait, cum l-a simtit, numai ea stie! Numai ea stie cum s-a despartit de mirosul mamei ei, de glasul ei, de bratele ei, poate si de … iubirea ei! Numai ea stie cum a inteles, cum a constientizat dorul, rana aceea emotionala care se casca in constiinta unui copil prea mic, atunci cand nu se mai afla in siguranta si nu mai simte iubirea. Inteleg ca, acum, de acolo de unde se afla fizic, din afara Romaniei, mama biologica ii trimite banuti mamei de “schimb”, mamicii Lucica, pentru mici cheltuieli.

Cum sa nu iei o astfel de farama de om in brate, cum sa nu o asiguri de dragostea ta! Cum sa nu te topesti in oceanul acela inocent de iubire, care este copilul! Copilul care nu a deschis inca bine ochii spre Viata.

Cum sa nu fii recunoscator (-toare) celei care se dedica cu dragoste cresterii si educarii lui, pentru un salariu cat o nuca, ratacita intr-un bol mare si gol!

Ei, da, Bianca, “Bibi” cum este alintata demama de schimb (asistenta maternala) a avut noroc! Nu, a avut o sansa! Viata i-a daruit-o pe mama Lucica, cea care stie doar sa iubeasca, fara sa se gandeasca la nevoi sau la sine. Iubeste copiii si atat. Are si ea un fiu, aflat acum la inceputul maturitatii sale.

-         Nu te simti niciodata obosit daca intr-adevar faci ceea ce-ti place, faci din toata inima, cum ai face pentru copilul tau personal! Baiatul meu o iubeste pe Bibi enorm! Este jucaria noastra de plus! Mai bine zis, este papusica noastra vorbitoare.  Este iubita de toata lumea! Este foarte inteligenta!

Bianca mai are un fratior, mai mare cu un an si un pic, decat ea. Initial, mamica Lucica, i-a primit pe amandoi in inima si in viata ei, dar … odata cu boala asta crunta a micutei, odata cu vietuitul asta prin spitale, fratiorul ei a trebuie sa mearga in alta familie, in alta casa: acum, se afla in grija unei alte asistente maternale din Braila.

-         I-am preluat pe ambii copii, pe fratiorul ei si pe ea in octombrie 2011. Acum imi este dor de el. Ne intalnim cand putem! Si el este un copil bun! Apoi, sunt frati, ei nu au nici-o vina ca boala ii desparte! Am stat impreuna doar cinci luni. Dumnezeu are planuri pentru fiecare dintre noi! El stie mai bine!

Intr-o noapte de inceput de primavara (2012), Bianca a facut prima criza convulsiva! Mamica ei (asa ii vom spune de aici inainte si asa isi spun una alteia : “fiica mea” si “mama mea”) a trait spaima vietii ei si a dus-o imediat la Spitalul Judetean de Urgenta! Au fost transferate, mai apoi, la Spitalul Bagdasar Arsene, din Bucuresti! Vestile n-au fost bune!

-         Acolo s-a descoperit o tumora temporala stanga si a fost imediat operata. Operatia, din fericire, a fost un succes.

In timpul interviului, am remarcat blandetea acestei femei si straduinta ei de a vorbi firesc despre evenimentele dramatice din existenta ei si a fetitei, fara sa se planga, fara sa spuna macar o data “am obosit” sau “este greu”. Cand am intrebat-o daca a obosit, m-a privit mirata, de parca as fi spus o impietate! Stiam foarte bine de ce pusesem intrebarea. Stiam de noptile fara numar, nedormite cap-coada! Stiam de suferinta emotionala, adunata la efortul fizic. In timpul administrarii citostaticelor si ale hidratarii postcitostatice, nu se doarme in salonul de spital suprapopulat. Veghezi, iei temperatura, legeni pe picioare copilul, ii canti, ii faci masaj, il linistesti.

Dupa trei saptamani a venit si rezultatul histopatologic, confirmand natura tomorii si diagnosticul final: tumora temporala stanga pe net – meduloepiteliom.

Si a inceput periplul clinic si … chinul.

15 mai 2012. Bianca este internata, insotita de mama, la Institutul de Oncologie din Bucuresti. Prima punctie medulara, fara anestezie, primele recoltari de sange, primul RMN! Primul pat ingust de spital in care trebuie sa isi faca loc doua fiinte: un copil conectat la perfuzii si o mamica torturata de frica.

Dar Bianca are in sine o forta nebanuita chiar si de mamica sau de medici!

-         La inceput ma temeam tot timpul sa nu pateasca ceva, dar ea a fost puternica si a suportat foarte bine chimioterapia cu risc crescut! Pana si doamna doctor s-a mirat! – “Doamne, deci, copilul asta lupta pentru viata lui si tocmai de aceea rezista asa de bine! Parca ii curge apa prin vene si nu citostatice!”

Rezista stoic, de doua ori pe luna, durerii crunte provocate de acul acela mare care trozneste cand intra intre vertebre, ca sa extraga lichidul medular. Strange din dinti si spune doar “au”. Nu mai plange de multa vreme, cand acul seringii ii strapunge pielea in cautarea unor vene viabile, majoritatea fiind arse de citostatic. Rade mult, se joaca cu cei de-o seama si “de-o suferinta”, de cele mai multe ori, hoinarind fericita pe holurile sectiei de oncologie, tragand dupa ea stativul in care sunt agatate perfuziile. Este hiperactiva si nu sta protapita in pat. Mama ei nu stie daca ii este rau, pentru ca Bibi e prea preocupata sa se bucure din orice motiv.

Cand perfuzia este montata pe o vena de la picioare, isi cara stativul dupa ea intr-un scaun cu rotile improvizat cu ajutorul altor mamici. Nimeni nu reuseste sa o tina locului pe Bibi! Am remarcat, cu amuzament, hiperkinetismul asta al ei si la filmare: ba era sub masa, ba pe scaun, ba in bratele mamei, ba muta vaza cu flori, ba era catarata pe masuta s.a.m.d., vorbind pentru sine si  pentru noi, in limba ei, doar de mama si de ea inteleasa.

-         Sa va spun un secret: deci este foarte bucuroasa cand venim la spital pentru ca eu ii spun ca mergem la “Casa de Vacanta”! Si-acolo o sa ne intalnim cu Andrei si cu Ana-Maria! Ea iubeste foarte mult copiii si normal ca este foarte bucuroasa ca isi va reintalni prietenii.

Pana cum, Bibi a suportat 15 cure de citostatice. Dar tumora a recidivat! Cum recidiveaza, de regula, tumorile, cancerul adica.

-         Nu exista o singura tumora. Sunt mai multe nodule mici care ii deruta foarte mult pe medici! Sunt ingrijorata pentru ca medicii romani dau din umeri in privinta prognosticului. Imi spun tot timpul “sa mai asteptam”. Domnul doctor o iubeste foarte mult pe Bibi. Il inteleg. A facut tot ce putea face mai bine pentru ea! Tumora asta este foarte agresiva! Nu as accepta daca I s-ar intampla ceva ei! Viata asta e asa de cruda!

 

Medicii italieni de la o clinica renumita din Milano, dau doar sase luni de supravietuire postoperatorie, pentru acest tip de tumora. Ea a supravietuit deja un an, spre uimirea noastra si a lor. O asteapta pentru investigatii suplimentare, pentru chimio si radioterapie. O parte din costuri vor fi decontate prin CNAS, o alta parte, de noi, cei care credem in steaua norocoasa a lui Bibi. Trebuie sa strangem minim 25.000 de euro. Tratamentul se face in clinica de zi si mamica si fetita vor locui, undeva, cu chirie, in apropierea spitalului. Vor ramane in Italia minim un an de zile.

In trei ani de zile de VSA, am fost martora multor miracole! Copii care nu aveau nici o sansa la viata, copii care ar fi trebuit sa nu mai poata privi lumina zilei si sa nu se mai poata bucura de dragostea parintilor lor, sunt acum bine, in remisie. Tatal din Ceruri ii tine in Bratele Sale, prin bratele parintilor lor.

-         Bibi este un copil care vrea sa traiasca! Deci lupta pentru ca vrea sa traiasca! Si pentru asta o iubesc si mai mult ! O iubesc din toata inima! Pentru ca merita, merita sa fie iubita!

Si merita sa traiasca, acum, cand in sfarsit este IUBITA!

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Mihaelei Barzila (Esential – Antena 3) IngerulBiancai in campania VREAU SA AJUT .

-         Adriana Velea, Cristinei Dragos (Associazione Bubulina), Ralucai Tanase (Asociatia Pavel) Ingerii multor copii bolnavi de cancer!

-         Femeilor cu suflet si cu putere de decizie si cu dorinta de implicare si ajutor pentru ca au ales sa le fie de folos copiilor, de la Directia Generala de Asistenta si Protectie a Copiilor, din judetul Braila.

- Domnului doctor Eugen Victor Gruber pentru ca exista in viata Biancai si pentru ca crede in vindecarea ei! Pentru ca este medicul curant al lui Bibi, cel mai bun pe care il poate avea un copil bolnav de cancer!

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

 

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut (Cabinet “Mereu Aproape”, sediul FMA: strada Zaharia nr.22, Bucuresti)

danad@antenagroup.ro 

Telefon: 0785 270 299

Bianca va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!

De asemenea, puteti dona (Bianca va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “Amarandi Bianca Maria”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU


CABINET DE PSIHOTERAPIE “MEREU APROAPE”!

$
0
0

EXISTA ACEST TIMP PENTRU VINDECARE.

Fiecare dintre noi traim evenimente stresante sau traumatizante care influenteaza  pe termen scurt sau lung ceea ce facem, ceea ce gandim sau/si ceea ce simtim, evenimente care pot influenta major ceea ce SUNTEM: o despartire/divort, o boala, un serviciu solicitant, singuratate, deces, impas spiritual.

In aceste momente avem nevoie de un PRIETEN, poate de un DUHOVNIC  si/sau, mai ales,  de un TERAPEUT, acea persoana capabila sa inteleaga in profunzime dimensiunea problemelor cu care ne confruntam si sa ne inteleaga dincolo de conditionari, judecati sau constrangeri/convingeri.

In aceste momente, avem nevoie de reactivarea capacitatii de constientizare si de vindecare, de indrumare si de acceptare, de remotivare si de reactualizare a potentialului creator din noi insine, de prioritizare  a obiectivelor in plan personal, social si profesional, de introiectare a unor valori, vechi sau actuale, de imbunatatirea increderii in noi insine si in ceilalti, de  comunicare asertiva, intr-un cuvant, de activare  a  resurselor  de autoimplinire.

Pe de alta parte, sunteti parinte si sunteti in plina ascensiune a redutei numita copil: indaratnic, opozitional, navalnic? V-ati dori sa existe o carte cu instructiuni de urmat in aceasta actiune de “cucerire”? Dar daca rolul, asumat de copil in relatia cu dumneavoastra, ar fi identic? Daca dorinta sa este similara cu cea a dumneavoastra (greu mai sunt de cucerit parintii astia!!! – cu tot cu pretentiile si cu capriciile lor cu tot)? Intrebarile contin raspunsuri simple, iar rolul meu este sa inlesnesc accesul la aceste raspunsuri.

Sunteti parinte si traiti experienta dramatica a fiului/fiicei aflat(a) in suferinta ? Deseori, impartasirea problemelor are rol terapeutic. Vorbim deschis despre aceste probleme si, cu certitudine, vom gasi impreuna solutii.

Sunteti proaspat mamica si nu stiti cum sa faceti fata trairilor emotionale intense sau contradictorii ? Exista explicatii si pasi emotionali si comportamentali facil de urmat, astfel incat experienta sa se atenueze, iar echilibrul interior sa fie restabilit.

Ati trait experiente traumatizante, pe care eu-l constient nu a putut sa le gestioneze? Sunteti furios (-oasa), nu dormiti, visati urat (vise repetitive), tresariti des,  transpirati mult, traiti cu un “vesnic” nod in stomac,  nu va gasiti echilibrul si linistea, nu va regasiti drumul, consumati alcool, antidepresive, va confruntati cu ganduri autodistructive s.a.m.d.? Trebuie doar sa cereti si sa acceptati ajutorul: al meu sau al unui confrate de breasla. Nu amanati acest demers. Alegeti sa traiti si sa invatati sa apasati acele parghii care va vor aduce echilibru, impacare, acceptare si dorinta de implinire.

Ce putem face impreuna:

Terapia anxietatii si a atacurilor de panica

Terapia simptomatologiei posttraumatice in caz de abuz, accident,  traume de razboi.

Terapia depresiei

Terapia anxietatii de separare copil si adult

Hipnoterapie

Terapia de doliu

Terapia spirituala/transpersonala

Terapia comportamentala in ADHD/DHD (hiperactivitate)

Terapia copilului cu deficit de atentie

Terapia copilului opozitional

Terapie centrata pe parinte

Consilierea  in ceea ce priveste educatia si interrelationarea copiilor NOI (indigo, cristal, curcubeu e.t.c.)

Consiliere/terapie de cuplu

Consiliere vocationala, ca raspuns al nevoii de schimbare profesionala.

 

PSIHOTERAPIE INDIVIDUALA SI IN GRUP : EXISTA VIATA DUPA CANCER

Ce facem, concret, impreuna?

1. Terapia anxietatii / fobiei de singuratate, de saracie, de boala si/sau de moarte;

2. Principii de sanatate mentala si emotionala (constientizare rational-emotiva);

3. Strategii proiective de vindecare (sugestiologie / hipnoterapie);

4. Ascultarea. Povesti cu rol terapeutic.

5. Natura la indemana: rolul  nutritiei si al medicinii naturiste in vindecarea  cancerului sau al altor afectiuni grave:

principii generale si particulare.

6.Constientizarea juramintelor facute de-a lungul vietii.

7. Terapia iertarii si a acceptarii.

8.Terapia iubirii. Invatam sa ne iubim.

9. Teme de lucru – videoproiectii.

10. Educatie spirituala. Constientizarea conceptului “acasa”. Suntem fiinte de lumina.

 

Referinte despre Dana, psihoterapeutul nostru aici: http://www.danadumitrache.ro/

Experienta sa profesionala o recomanda ca pe un profesionist de marca.

Va asteptam, deci, la sediul nostru: strada Zaharia nr.22, sector 1, Bucuresti (Langa Metrou Basarab).

Telefon: 0785 270 299

e-mail: mereuaproape@intact.antena1.ro

 O sedinta de psihoterapie costa 170 ron si dureaza 90 de minute.

Intalnirile sunt bilunare (o data la doua saptamani).

 Persoanele care nu sunt din Bucuresti pot beneficia de sedinta de psihoterapie prin intermediul skype-ului.

ID Skype: dana.dumitrache7 , dupa ce in prealabil ati facut dovada platii in contul FMA.

Program: 07:00 – 20:00. Luni-vineri.

In fiecare luna, un caz social (venituri sub 1000 ron pe luna, familie cu copii), beneficiaza de sedinte gratuite de psihoterapie.

 

ANDREEA CONSTANTIN A INVINS LEUCEMIA! Mai trebuie sa invinga si intunericul!

$
0
0

Sunt speriata, speriata de moarte, in continuare! In continuare, deci, nu am somn! Noi liniste nu mai avem! Viata noastra este terminata!”

(… )

Am doi copii gemeni, fetita si baiat, nascuti in iunie 2004.

Din a saptea luna de sarcina, Andreea n-a mai luat in greutate, iar intrebarile mele catre medici nu mai conteneau. Mi se spunea tot timpul ca sunt sanatosi! Dar eu eram din ce in ce mai stresata si mai speriata. Aveam 34 de ani. Nasterea naturala a decurs bine. Slava Domnului ca am fost ajutata! Primul a venit pe lume Horia, apoi Andreea. Pe Andreea au luat-o si au bagat-o in incubator.

Au spus ca e bine si ca o sa recupereze. Tarziu, la cateva saptamani dupa nastere, am aflat ca a fost ventilata si a necesitat oxigen. Oxigen, oxigen si iar oxigen. Luase un virus, o bacterie rezistenta din incubator si i-au dat antibiotice, dar starea ei se degrada de la o zi la alta. Era hranita prin gavaj. Pe mine m-au trimis acasa cu Horia, ca sa nu pateasca si el ceva. Andreea n-a cunoscut bratele mele in primele ei saptamani de viata.

A fost chinuitoare asteptarea asta, aproape lipsita de speranta! Apoi, a venit si ziua externarii, dupa 50 de zile de la nastere. Teoretic, totul era bine. Am intrebat daca ii trebuie un consult oftalmologic pentru ca observasem o modificare la ochii Andreei. Mi-au spus ca nu, mai degraba sa merg cu ea pentru un consult ORL.” Gina Constantin, mama Andreei, interviu video, aprilie 2013.

Cand au aflat ca vor fi parinti, cei doi soti Constantin au crezut ca fericirea are numele copiilor lor! Pentru ca au aflat destul de repede ca sunt gemeni: fetita si baietel!

Este povestea unor parinti care si-au vandut tot, casa si masina, ca sa-si salveze fetita. Acum, locuiesc intr-o camera din apartamentul parintilor tatalui. O buna bucata de vreme au trait o existenta normala, muncind amandoi, cot la cot, la o firma cu capital strain. Apoi… .

Apoi, vestile rele au venit cum vin toate vestile rele: una dupa cealalta. Oxigenul administrat i-a provocat fetitei leziuni cerebrale care i-au afectat echilibrul si motricitatea. Urmatoarea veste pe care nici un parinte nu vrea sa o auda a fost aceea ca fetita lor va mai purta stigmatul unui handicap: va fi si… nevazatoare. Pentru ca handicapul, in tara noastra, este sinonim cu stigmatul. Tot oxigenul administrat dupa nastere, pe fondul prematuritatii, i-a dezlipit total retina.

Au inceput anii grei de recuperare neuropsihomotorie. Sunt putine centre de recuperare in tara si sunt peste 50.000 de copii care au nevoie de kineto sau de fizioterapie zi de zi, ani si ani. Vrei sa faci recuperare, stai la rand. Vrei sa ii recuperezi copilaria micutului tau, platesti un terapeut. Costurile lunare pentru recuperare depasesc usor 1000 de euro. Fara tratament alopat sau alimentatie. Fara alte nevoi.

Dar Andreea vroia cu orice pret sa lupte, vroia cu orice pret sa fie inteleasa, vroia cu orice pret sa se joace. Si mai avea putin. Foarte putin pana la victoria finala!

Cand eram mica auzeam foarte des un cuvant: soarta! In diverse contexte sau forme: “ce ti-e si cu soarta asta!”, “asta i-a fost soarta!” “greu a mai lovit-o soarta!” sau “grea soarta mai are!”. Fatalismul asta ma speria si credeam cu toata fiinta in implacabilitatea asta si in forta punitiva a Sortii!

Apoi, revolta a inlocuit spaima. Si a fost motorul tuturor realizarilor mele ulterioare. In termeni psihanalitici: am supracompensat efectul sortii.

Astazi am rugat-o pe mamica Gina sa priveasca cu incredere in viitorul fetitei ei. Sa nu se gandeasca ca nu va avea cui s-o lase in grija, sa nu puna pe umerii baietelului responsabilitatea ingrijirii sorei lui. Asta daca va supravietui cancerului, leucemiei, adica. O alta spaima cumplita a mamei. Sa si-o imagineze pe Andreea si la 20 de ani si la 30 de ani si la 40 de ani s.a.m.d. Sa isi imagineze ca Andreea va supracompensa handicapul si va deveni CINEVA, pentru oameni si pentru sine. Si, poate si pentru tara in care traieste. Va deveni cineva pentru sine in momentul in care miracolele vor inlocui suferinta si frica.

Parintii Andreei au reusit sa faca rost de bani  (peste  8000 de euro) si sa ajunga cu ea la o clinica de specialitate, din Belgia. La sapte luni de viata,  Andreea a fost operata la ambii ochi, in incercarea de a-i fi reatasata retina.

-         Medicii belgieni ne-au spus ca ii garanteaza reusita operatiei pentru un singur ochi, cel stang. 60% acuitate vizuala la acel ochi, atat cat sa se descurce singura. A purtat lentile de contact doar trei ani. Era un chin pentru ea procedura aceea lunara de igienizare a lor. La un moment dat, nici n-am mai avut bani sa-i achizitionam lentilele; erau scumpe si nu se gaseau in tara.

Tema asta a “sortii” revine pe fundalul evenimentelor dramatice din viata copilei si implicit din viata familiei sale. Pentru ca nu era putin cuantumul intregii suferinte indurate pana la 4 ani. Copila mai trebuia sa poarte un stigmat: leucemia.

-         In august 2008, eram cu ei la tara. Andreei i-au aparut vanatai pe picioare. Initial, nu am acordat asa o importanta, era nevazatoare, se lovea tot timpul, era normal. Apoi, a inceput sa se balbaie un pic. Am fost cu ea la un control medical. Am fost sfatuiti sa stam linistiti ca isi va reveni dupa 2-3 saptamani. Si-a revenit mult mai repede! Pana in octombrie a fost bine. Nu prea manca, dar avusese intotdeauna problema asta a lipsei poftei de mancare. Vanataile au reaparut. Dispareau unele, apareau altele. Si-a mai revenit putin. Am mers, din nou, la medic, pentru intarirea anuala a imunitatii. Incepuse sa se planga ca o dor “oscioarele”. In prima faza ne-am amuzat, crezand ca isi copiaza bunicii, dar a facut febra si am ajuns din nou la spital.

28 noiembrie 2008. Viata, Universul, Soarta, Intamplarea, cum veti dori sa-i spuneti, i-a mai dat Andreei o portie de suferinta, fortand-o sa traiasca o experienta debilitanta, aproape sadica! Veti intelege de ce folosesc aceste cuvinte. Era bolnava de leucemie limfoblastica acuta, cu 98%  blasti in sange! Cu valoarea hemoglobinei “3”. Aproape de coma.

-         Am zis: gata! Asta cred ca e sfarsitul! Cand i s-a pus diagnosticul! Innebunisem! PLANGE

(…)

-         Am crezut ca n-o sa reziste! Dar tot domnul doctor Stanciu ne-a incurajat si m-am mai linistit! Mi-a transmis prin sotul meu sa stau linistita ca Andreea va rezista si incercarii asteia si chimioterapiei! Sa am incredere in ce ne spune el! Un om si un doctor absolut deosebit! Datorita lui, Andreea recuperase, inainte de boala asta cumplita, 80% din motricitate, cognitie si vorbire! El o pusese pe picioare!

(…)

-         Zece luni nu am plecat de langa ea! Nu ma lasa nici sa merg la toaleta! Se agata de gatul meu si plangea incontinuu! Tipa si urla! Mie mi s-a parut Iadul! Iadul pe pamant! Nu imi spunea decat ca vrea acasa, in patul ei! A facut toate efectele adverse: afte, voma, dureri in oase, stari de rau generale. Groaznic, groaznic! Groaznic! PLANGE

Groaznic, cu adevarat groaznic! Imaginati-va cum este sa suporti durerea crunta, fara controlul vizual. Cum e sa fii manipulat de maini straine, intepat, taiat, iar intepat: recoltari zilnice de sange, transfuzii, perfuzii, branule infectate, vene arse, punctii fara anestezie, pentru ca organismul era in aplazie. Cum e sa traiesti suferinta asta continua, fara sa stii ce ti se intampla! Sa fii un copil de patru ani ingrozit si indurerat de tot si de toate!

-         Pana si doamnele asistente imi spuneau de fiecare data ca nu mai pot, nu mai rezista sa o intepe!

Dar au trecut si cele zece luni de chin crancen! Nu au doborat-o pe Andreea. Dimpotriva. Au vindecat-o. Acesta a fost pretul: remisia. In fiecare luna merge la control si repeta analizele. De fiecare data plange si tipa! Traieste o spaima aproape viscerala! IN FIECARE LUNA!

-         Am zis ca nu vreau sa ma bucur! Mai bine sa-I multumesc Lui Dumnezeu si domnilor doctori! Sa ma limitez la ziua de astazi, sa o vad ca e bine! Sunt speriata, sunt speriata de moarte, in continuare! In continuare nu am somn! De recadere mi-e teama! Fereasca Dumnezeu sa faca recadere ca eu cred ca nu mai rezista! Copilul asta nu mai rezista! Nici noi! Fereasca Dumnezeu! Numai pentru asta ne rugam! Sa nu faca recadere! Recaderea poate fi si peste zece ani! Nimeni nu-ti garanteaza! Numai Dumnezeu! Noi liniste nu mai avem! Viata noastra este terminata!

Mama plange tot timpul. Durerea ei de mama nu s-a inchis. Este tot acolo prezenta, in mintea si in sufletul ei. Probabil ca Andreea traieste de doua ori spaima: spaima declansata de trauma fizica si cea cauzata de spaima mamei. Imi imaginez supliciul lunar pe care il indura amandoua, stoic, de fiecare data cand merg sa repete analizele. Pana cand ies rezultatele, inima mamei iese din piept de frica! Un copil, in general, simte emotia parintelui si o amplifica de “n” ori!

Cum spunea si mama: au trait Iadul!  

Si nu mai stiu cum sa se intoarca in Rai.

Dar aceasta este Calea. Prin noi, aceste suflete pot regasi LUMINA.

Pot da valul suferintei la o parte si pot sa exploreze starea de bine. Starea de confort. Viata fara frica.

Cand am intalnit-o, Andreea repeta aproape obsesiv o fraza: sa vanda si livada bunicul, ca fata sa aiba camera ei si Horia, mama si tata sa fie bine! Da, Doamne, sa vanda si livada, bunicul!

Probabil ca este ultimul bastion care ar putea anula frica zilei de maine! Venitul familiei nu trece peste 1000 de ron, in fiecare luna. Andreea continua recuperarea.

Desi este sofer profesionist, cu toate categoriile pe permisul de conducere si o viata a lucrat ca sofer, tatal Andreei nu si-a mai gasit de lucru, dupa desfiintarea firmei unde a lucrat ani si ani, decat dupa doua luni de asteptare grea. A acceptat, din disperare, sa lucreze ca vanzator, pe salariul minim pe economie.

Strangem bani, minim 45 de mii de euro, pentru ca Andreea sa isi recastige linistea si sa-si recapete bucuria.

Vom explora doua solutii: prima va fi clinica San Matteo, din Pavia, unde va trebui sa ajunga Andreea, pentru investigatii oncologice amanuntite si pentru a obtine, eventual, un tratament de intretinere, ca sa preintampinam recidiva. Cea de-a doua, cred ca o ghiciti deja. Sa incercam sa-I redam lumina ochiului stang, in SUA. Doar acest ochi mai poate fi salvat. Sau, cine stie! Poate ca medicii americani  ii vor salva Andreei ambii ochi.

Andreea vrea sa se faca balerina. Pentru ea, iubirea inseamna bucurie:

-         Vreau sa ma fac bine, sa se bucure de mine! Iubirea inseamna bucurie!

Ati inteles: Iubirea sa se bucure de ea si ea sa se bucure de IUBIRE! Iubirea este sinonima cu parintii. Parintii sunt sinonimi cu bucuria si iubirea.

 

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Alessandrei Stoicescu, Ingerul Andreei si al altor copii promovati si salvati prin campania “VREAU SA AJUT”.

- Oanei Stancu (Exces de Putere – Antena3), alt Inger protector al Andreei, in campania noastra!

-       Domnului doctor Adrian Stanciu (Spitalul Marie Curie), pentru ca exista in viata Andreei si in viata atator copii salvati si vindecati prin geniul sau profesional, animat de un Suflet pe masura!

- Echipei emisiunii “Rai Da’ Buni” pentru ca a crezut in Andreea si in Binele ei! Pentru ca si-a intins aripile pentru a proteja si ajuta aceasta familie! Sunteti cu adevarat CEI MAI BUNI!

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

 

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut (Cabinet “Mereu Aproape”, sediul FMA: strada Zaharia nr.22, Bucuresti)

danad@antenagroup.ro 

Telefon: 0785 270 299

Andreea va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!

De asemenea, puteti dona (Andreea va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “Constantin Andreea”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

NICOLETA LEONTINA CALIN, pentru ea cerul are culoarea „negru”.

$
0
0

“In America, ochii mei pot fi salvati! Si viata mea ar fi altfel! Mult mai frumoasa!” (Nicoleta Calin, fetita nevazatoare, interviu – octombrie 2012)  

Aproape ca mi-a sarit in brate, cand m-a simtit langa ea! De bucurie! Cunostea motivul pentru care ii trecusem pragul casei. O casa modesta, de la tara. Bunica cocea paine in cuptorul din curte, iar in casa era frig, pentru ca, toamna, focul se face seara. O camera micuta, luminata de doua geamuri, unul la nord, altul la est; langa perete trona o soba din lut, cu plita, cateva plusuri asezate pe raful unui dulap. Ca sa fie o amintire de neuitat pentru mine, spatiul camarutei multifunctionale era completat de gingasia impartasita in interiorul relatiei de cele doua suflete: mama si fiica.

Nico este asa, ca o lumina jucausa, itita din universul ei „intunecat”. Este un paradox al Creatiei. Dar care are toate ingredientele pentru o reteta de viata implinita: inocenta, iubire, buna crestere, putere de iertare si de acceptare, generozitate, compasiune, empatie adica, si cate or mai fi si nu le-am „vazut” inca. Bunatatea, puterea asta desavarsita a vietii pe care o imparte Nicoleta cu lumea o va proteja si o va ajuta sa creasca sufleteste si sa implineasca un destin cu totul si cu totul special. Asa a si intrat in viata. Cu o incercare „speciala”. S-a grabit sa vina pe lume, iar oxigenul din incubator, asociat prematuritatii, i-a dezlipit retina, la ambii ochi. Lumina si culoarea au incetat sa mai existe pentru ea inainte sa dea, cu adevarat, binete vietii. Parintii au fost coplesiti de vestea ca minunea din viata lor nu o sa le vada „niciodata” chipul cu ochii fizici. Un singur medic roman  le-a dat o speranta: specialistii oftalmologi belgieni ar putea incerca, chirurgical, sa lipeasca retina. Idee, teoretic, imposibil de pus in aplicare. 5000 de euro, cat costa operatia, era o suma de neconceput pentru posibilitatile financiare ale bietilor parinti. Dar Ingerii pazitori, stiuti si nestiuti, au darmat barierele neputintei si, la un an de la nastere, Nico a fost operata in clinica oftalmologica belgiana. Aparent cu succes. -   - Medicii belgieni ne-au zis ca depinde de ea cum si daca se recupereaza vederea. (…) - A mers bine o perioada. Asa credeam si noi. Domnul doctor Balta ne urmarea copilul, la indicatia medicilor belgieni. Apoi, ne-a dat si vestea care ne-a terminat: retina nu i se prinsese in totalitate. Anii au trecut. Cu tristete pentru parinti. Ca orice parinte, nu te poti detasa de un scenariu dramatic privind destinul copilului tau, afectat considerabil de un handicap. Pui in balanta toate acele neajunsuri ale handicapului copilului tau: ca nu se descurca singur, ca nu va putea profesa ceea ce isi doreste, ca nu se va integra totalmente in societate s.a.m.d. Rar un copil va putea supracompensa suferinta, dat de neajunsul fizic, si va razbi pana sus, acolo unde acced doar cei inzestrati si liberi de „poverile” handicapului fizic. Ca sa accezi catre realizarea personala completa (personal, social, profesional), tu cel care nu ai tot ceea ce au semenii tai in mod natural, trebuie sa dai dovada de o vointa iesita din comun (o voi numi „determinare”), de o inteligenta sociala/emotionala peste medie si de o munca titanica cu tine si cu ceilalti. Parintii Nicoletei sunt oameni simpli dar hotarati sa faca tot ceea ce este necesar pentru bucuria si implinirea copilului lor. Copil unic. Nu indraznesc sa mai aduca pe lume un alt copil – „daca nu rezolvam situatia lui Nico?”. Muncesc fizic pana la epuizare. Munca la tara solicita un efort sustinut, comparabil cu cel facut de un sportiv olimpic. Incercati doar sa strangeti fanul cosit intr-o capita si veti intelege despre ce vorbesc. Sau sa sapi un pamant nedestelenit ore bune, ca sa mai termini si parcela „asta ”. Pentru ca din ceea ce iti da pamantul, din aia traiesti. Ei bine, parintii acestui copil minunat au hotarat ca, pentru binele fetitei lor, se vor desparti in fapt de ea. Un sacrificiu dur. Au trimis-o departe de casa (locuiesc intr-un sat de langa Craiova), la Buzau, sa invete la o scoala destinata copiilor cu dizabilitati. Dorul nu a fost mic la inceput si nu este mic nici acum, dupa doi ani. In absenta vederii, Nico trebuia sa invete sa „citeasca” prin metoda Braille, sa invete sa scrie, sa socoteasca, sa „vada” prin celelalte simturi, sa cunoasca despre tot ceea ce o inconjoara, fara sa foloseasca cel mai minunat simt pe care natura ni l-a daruit pe planeta asta luminoasa si colorata mirific! Cand vorbeste despre dorul de fiica ei, care vine acasa doar in vacante, i se umple ochii de lacrimi, i se gatuie inima. -         Sunt zile cand intru in casa, ma asez pe pat si plang pana nu mai pot de dorul ei! E un chin sa fii departe de copilul tau! Saptamana trecuta, parintii i-au facut o surpriza fetitei lor. Au mers in vizita, la ea, la scoala. Au sunat-o cand au intrat in localitate: -         Mami, dar tu chiar vorbesti adevarat? Veniti sa ma vedeti? S-au despartit o ora mai tarziu, cu aceeasi ochi inotind in lacrimi. Nico este un copil vesel, prietenos, centrat pe lectii si experiente de viata pozitive: prieteni buni, invatat foarte bine, ajutat de alti oameni, muncit cu sarguinta, fara sa astepte alte beneficii decat respectul pentru tot si pentru toate. Parintii pun de cativa ani ban pe ban si au reusit sa stranga in contul copilului lor suma de 40.000 lei. Traiesc cu speranta ca vor ajunge la clinica din Detroit (stat Michigan, Royal Oak, Detroit – USA), sa-si opereze copilul la  WILLIAM BEAUMONT HOSPITAL. Costurile operatiilor efectuate la ambii ochi depasesc 30.000 de $, la care se adauga costuri legate de transport cu avionul, cazare (pentru 3-4 saptamani), alimente, medicamente, ochelari (speciali), adica, alti 4000-6000 de $. Rezultatele, daca nervul optic nu este mort, vin in timp, dar sunt certe. Avem deja patru copii operati de medicii americani. Anemona si Sebi (ati citit povestea lor in urma cu doi ani), se descurca minunat in universul luminat si colorat. Alexis si Alexia (promovati in luna noiembrie 2012) fac progrese semnificative, in directia aceasta, dupa ce au trait experienta medicala  americana. Un alt copil are, acum, nevoie de sprijinul nostru. Un alt copil care… . Dar, v-am rezervat cateva momente cu Nico. -         Nico, ai idee cum “arata” culorile? -         Nu. Nu vad culorile. -         Iti poti imagina cum arata culorile? -         Da. Alb, negru, portocaliu, maro. -         Si ce culoare ti-ar placea cel mai mult? -         Portocaliu. -         De ce? -         Pentru ca este frumoasa. -         Sa inteleg… culorile astea iti vorbesc, cumva? -         Culorile nu vorbesc! -         Ma intrebam cum reusesti sa stii despre ele ca sunt frumoase! -         Stiu. Ele sunt bagate in cutia unde se tin culorile de colorat. -         Inteleg. Pai, Nico, ce culoare crezi tu ca are cerul, daca nu ai aflat deja? -         Cerul are culoarea “negru”. -         Nu ti-a spus nimeni ce culoare are cerul? -         Nu. -         Si, ce ti-ai dori sa fii, sa faci cand vei fi mare? -         Mi-as dori sa ma fac doctorita. -         De ce? -         Sa consult copiii care sunt bolnavi si sa-i fac bine. -         Si cum inveti la scoala? Stii ca meseria de medic nu este usoara si presupune mult efort de memorare si invatare din partea ta. -         Am luat premiul 2. -         Ce iubesti tu cel mai mult? -         Am o prietena pe care o cheama Catalina. -         Ea vede? -         Nu, nu vede. Vede un pic, dar nu mult. -         Ti-ai dori sa vezi si tu? -         Daaa, mult! Mi-as dori mult sa vad! -         Adica, daca cineva te-ar pune in situatia sa alegi, ce ai alege dintre o masina frumoasa si scumpa si vederea? -         Vederea (s-a gandit un pic). -         De ce crezi tu ca e bine sa vada omul? -         Pentru ca… . Doamne-Doamne ne ajuta. -         Crezi ca se poate trai si fara vedere? -         Adica sa nu vedem? -         Da. -         Nu! Nu se poate trai fara vedere. -         De ce? -         Pentru ca, daca mergem grabiti, ne lovim si cadem. -         Nico, cum e viata fara vedere (mamica ei incepe sa planga)? -         Viata fara vedere e, e, e… . -         … . -         E, e rau daca nu, nu vedem! -         Cum e pentru tine viata fara vedere? -         E mai rea, asa, nu e bine! -         Ai plans vreodata pentru ca tu nu vezi? -         (se gandeste un pic si tine capul plecat) Nu. Nu am plans. -         Cum arata chipul mamei tale? -         E frumoasa! -         De unde stii? -         Stiu. -         Dar, stii ce culoare au ochii mamei tale? -         Albastri! -         Ti-a spus cineva? -         Nu, nu mi-a spus. Stiu. Am simtit. -         Ce ti-ar placea sa faci cand vii acasa? -         Vreau sa ma joc cu copiii! Imi doresc foarte mult sa ma joc cu alti copii, dar copiii nu se joaca cu mine. -         De ce nu se joaca cu tine? -         Pentru ca…, pentru ca unii mai rai nu vor sa se joace cu mine! Le spun sa se joace si cu mine dar ei nu vor! -         Si plangi? -         Nu plang. Nu ma supar! Daca ei nu vor… . Eu nu oblig alti copii sa se joace cu mine. -         Si ce faci singura toata ziua? -         Cand mami are treaba, ma duc in casa cealalta, la mamaie si ma descurc. Stiu sa merg singura la mamaie (doua camarute mici, despartite de un gang de corpul de cladire principal, in linie dreapta). -         Si cum te joci singura? -         Frumos. -         Si cum faci? -         De-a ce ma joc? Imi imaginez, mai tip pe afara! -         Mi-ai vorbit despre Doamne-Doamne? Ce este El pentru tine? -         Eu cred ca Doamne-Doamne e bun cu noi. -         Stii, iti imaginezi cum arata? -         Nu l-am vazut acolo sus, dar il simt pe cruce (isi atinge discret cruciulita de la gat; isi imbratiseaza mama si o pupa). -         Ce ti-ai mai dori, in afara de vedere? -         I-am spus mamei ca vreau un frate si mi-a spus ca barza nu vine. -         Mai spune-i mamei tale si o sa auda si barza. -         Si, altceva, ce-ti doresti? -         Imi doresc foarte mult sa ajung in America, pentru operatie! -         … . -         In America, ochii mei pot fi salvati! -         … . -         Si viata mea ar fi altfel! Mai frumoasa! (…) -         Mami, tu ce-ti doresti? -         In Dumnezeu avem cea mai mare speranta! Pentru ca El ne-a dat puterea sa luptam si sa fim alaturi de fetita noastra, din toate puterile noastre! Nu stiu de ce tragem atata suferinta! Poate ca Dumnezeu a vrut! Ne-a dat-o sa luptam pentru ea! Poate ca, dupa operatie, isi va recapata vederea si poate ca o sa devina ceea ce isi doreste ea! Ne-am dorit acest copil din tot sufletul! Suntem terminati de tristete! SALVAM UN COPIL. ATAT. Toata pretuirea si recunostinta noastra: -         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL! -         Mircea Badea (ANTENA3), Ingerul Alexiei in campania VREAU SA AJUT si ai multor alti copii din campania aceasta. 2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text. Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

Dana Dumitra Dumitrache danad@antenagroup.ro Telefon: 021 20 30 246 Nicoleta  va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE (le multumim ca sunt alalturi de noi in Campania aceasta), De asemenea, puteti dona (Nicoleta va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand : 0 900 900 301- 10 euro/apel 0 900 900 303 – 3 euro/apel 0 900 900 305 – 5 euro/apel *Nu se percepe TVA. Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului. Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “pentru Calin Nicoleta Leontina” CIF 18212553: în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500 deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

PETRU DOGARU, 6 luni. CANCERUL II POATE RAPI VIATA.

$
0
0

 “Cand am auzit ca vom fi bunici, ziua aceea a fost ziua de 28 aprilie, ziua de nastere a sotului meu. In ziua aceea, copiii ne-au chemat la ei si ne-au spus ca au un cadou pentru noi. Cand am desfacut pachetelul, am gasit acolo poza de la ecograf, insotita de o felicitare! Atat de tare ne-am bucurat! Am sarit  in sus de bucurie! Cred ca ne-a auzit tot blocul pentru ca am tipat de bucurie! Asteptam de foarte mult timp un nepotel de la baiatul si de la nora noastra! Ne rugasem la Bunul Dumnezeu sa ne dea, sa ne aduca pe lume un copilas si Bunul Dumnezeu ne-a ascultat intr-un final ruga si ni l-a daruit pe Petru! Am plans de bucurie! A fost un moment pe care n-o sa-l uitam toata viata! Am pus intr-o rama poza de la ecograf!” Maria Dogaru, bunica lui Petru, interviu filmat, mai 2013

Inainte sa filmam materialul care promoveaza cazul lui Petru si sa ne intalnim fizic, am discutat telefonic cu Gabriela si cu Adrian, parintii lui Petru. Se aflau de o saptamana la Koln, intr-un spital de oncologie pediatrica. Erau doi parinti darmati fizic si psihic, inspaimantati de ceea ce traiau de cateva saptamani: oroarea de a fi martorii suferintei bebelusului lor. Si nu orice fel de suferinta, ci cea mai grea: cancerul.

Ne-am sfatuit referitor la proceduri, specialisti, prezent si viitor. Ne-am alinat reciproc. Mult consum emotional. Multe lacrimi. Multe framantari. Multa spaima. In fata bolii e bine sa alegem sa fim salcii. Salcii batute de vanturile de stepa. Ne inclinam, dar nu ne rupem. Nu stii concret ce va fi maine, dar credinta in bine este cea care consolideaza, in fapt, viitorul.

Va marturisesc ca, deseori pot gresi in activitatile mele de zi cu zi (printr-un soi de deficit de atentie), pentru ca am in minte, pregnant, un suflet de om; un copil sau altul, un parinte sau altul, ii port cu mine oriunde merg si orice fac, pana cand situatia lor se imbunatateste. Si se IMBUNATATESTE. Abia mai apoi ma linistesc si eu si imi recapat intreaga atentie pentru detalii cotidiene, din afara relatiei mele mentale cu un om aflat in suferinta.

Sunt filosofii care explica acest mecanism de transfer al unor emotii si continuturi mentale, intre doi sau mai multi oameni. Trebuie sa deprinzi acest mecanism si sa-l transformi in atu. Filosofia Kuna (si psihoterapia cu acelasi nume) este un exemplu de interactiune de acest gen, cu finalitate profund pozitiva. Iti pui atentia pe o realitate si lucrezi cu acea realitate. O imbunatatesti, instrumentele tale de lucru fiind: iubirea, iertarea si recunostinta.

Trebuie sa incercam sa fim recunoscatori oamenilor si Vietii, lui Dumnezeu, adica, pentru ca Petru face primii pasi catre insanatosire.

Petru, puiul acesta de om a fost (si ESTE) tareeee iubit inca din burtica mamei! Este adevarat ca, din pricina unui virus instalat in organismul mamei, primele luni de sarcina au fost foarte stresante pentru ambii parinti. Cu lacrimi si cu nopti nedormite.

Au luptat cu medicii sa isi pastreze copilul si au castigat.

-         Refuzam, refuzam sa luam decizia asta! Nici macar nu ne gandeam la asta! Ne doream copilul asta mai mult decat orice!

Dupa “n” analize medicale, o amniocenteza a convins ca lupta parintilor pentru viata copilului lor a invins: citomegalovirusul nu infestase lichidul amniotic. Petru se afla in siguranta in burtica mamicii lui.

A venit si momentul sublim si asteptat al nasterii!

-         Mi-am dorit mult sa particip la nastere, dar in cea mai mare parte din timpul petrecut in sala de nasteri, am plans. Domnul doctor m-a tachinat dupa aceea multa vreme. Nu puteam sa ma abtin! Apoi, am stat doua ore cu nasul lipit de geamul de la neonatologie ca sa-mi privesc copilul, sa-i vorbesc in soapta, sa ma minunez ca exista! Imi imaginam cum mergem amandoi pe stadion, cu fularul echipei preferate prins in jurul gatului, cum ne jucam in parc, cum il duc la gradinita.

(…)

-         Cand l-am luat in brate pentru prima data, toata lumea mea s-a schimbat, nu stiu cum sa zic! Toti prietenii mei imi spuneau ” o sa vezi tu, cand o sa vina pe lume, o sa-l iubesti neconditionat” si le ziceam, da, cred ca asa e! Dar, pana nu te afli in situatia asta, pana nu traiesti momentul acesta nu intelegi cu adevarat ce inseamna iubirea de parinte! Sunt momente unice!

(…)

-         Nu am simtit nimic, nu am anticipat nimic din raul pe care il traim acum! Toate analizele uzuale au iesit foarte bine. Inclusiv ecografiile de control. Am vrut sa ii facem toate investigatiile medicale ca sa ne asiguram ca fiul nostru este bine.

(…)

-         Au urmat, apoi, multe nopti nedormite. Eu aveam o perioada foarte incarcata la servici. Eram si foarte temator! Il vedeam asa de mic, asa de dragalas! Primul copil! Tot timpul, la cel mai mic semnal ca ceva n-ar fi in regula, sunam medicul, parintii, prietenii, in cautarea de raspunsuri si de asigurari de bine. In cea mai mare parte a timpului, ne-am descurcat singuri. Pana la patru luni si jumatate a fost un copil normal, sanatos si voios. Ne minunam tot timpul de el!

Trebuie sa fii parinte ca sa intelegi groaza pe care o traieste  acesta cand bebelusul  pare sa nu se simta bine, pare sa aiba ceva pe care nu-l poate comunica prin cuvinte! Este o spaima care vine, mai ales,  prin instrumentul numit empatie/simtire. Simti acut momentul de criza al copilului. Si nu stii ce sa faci mai intai ca sa-l rezolvi, ca sa-ti alini si sa-ti insanatosesti copilul. Grijile astea de parinte te urmaresc, oricum, tot restul vietii. Dar, incet, incet, capeti incredere, prin experienta traita nemijlocit si prin accesul la informatii vitale pentru siguranta si pentru sanatatea copilului tau.

-         Intamplator, am facut o ecografie abdominala. Am plecat de la niste investigatii care suspicionau o displazie de sold. Ecografia aceasta a evidentiat o pata pe ficat! Posibil hemangiom, ni s-a spus. Adica o tumoare benigna, am inteles noi, dupa ce am cautat informatii pe net. Insemna ca nu era ceva foarte grav. Se putea resorbi, in timp. Dar tot ne-am speriat! Si inca foarte tare!

RMN-ul toracal n-a venit cu vesti bune. Dimpotriva.

-         Nu era nimic pe ficat, ci pe glandele suprarenale si nu era un hemangiom, ci un chist! Sigur, cu sanse mari sa fie benign. Ni s-a dat un punct de vedere teoretic: 20% sanse sa fie malign. Ni s-a recomandat sa facem niste analize suplimentare, sa vedem inclusiv markarii tumorali. Sa se vada exact ce tip de tumoare e. Existau sanse mari sa fie operat. Dar nu inainte de zece zile de la momentul acela. Ne-am dat acordul pentru operatie.

Asteptarea a fost chinuitoare. Alte lacrimi varsate pe ascuns, alte intrebari mistuitoare, alte nopti albe.

Parintii au facut cea mai buna alegere pentru fiul lor, in cele zece zile de asteptare. O alegere care a pus in balanta si a atarnat greu, insasi VIATA copilului, de fapt, a pus in balanta sansele de Viata ale copilului lor. Au trimis documentatia medicala la mai multe clinici din Europa, pentru o a doua opinie. Nu aveau bani, nu credeau ca vor ajunge concret sau curand acolo. Pur si simplu, au gandit ca pot valoriza si parerea altor specialisti, pentru binele puiului lor.

-         Au venit niste raspunsuri. Toate in consens: analizele facute in Romania nu sunt suficiente. Ei ne recomandau o serie de alte analize. Ne-am dus la spitalul de aici, le-am spus si medicilor nostri opinia confratilor lor din Europa, intrebandu-i de ce nu facem si acele investigatii. Ne-au spus ca nu sunt necesare si ca ei merg pe metoda clasica de diagnoza: copilul este operat, se asteapta rezultatul biopsiei si in functie de  natura  tumorii, se aplica tratamentul adecvat.

Colegii de munca si prietenii s-au mobilizat, au cautat contacte de medici specializati pe oncologia copilului, au strans bani si, astfel, printr-un ajutor nesperat si neconditionat,  mama si bebelusul ei au ajuns cu bine intr-o clinica renumita din Koln. Au fost obligati sa plateasca, in avans, o suma relativ mare in contul spitalului respectiv, ca garantie.

-         Petru a intrat intr-o serie de proceduri medicale care au durat o saptamana. Teste de sange, scintigrafie, ecografii, ultrasunete, punctii medulare si lombare, urmand ca la sfarsitul saptamanii sa primim un diagnostic clar. Insa ne pastrasem speranta ca va fi bine. Scintigrafia n-a reliefat nici o alta tumora in corp si eram foarte optimisti.

Dar a venit si ultima ecografie abdominala. Medicii s-au declarat consternati de proliferarea tumorala: in organismul micutului aparusera alte tumori. Gabriela si-a cheamat sotul aflat in tara, sa asiste si el la discutia cu profesorul oncolog. Si parintii, sa-si vada, poate, pentru ultima data, nepotelul.

-         Ne-a spus ca nu are pentru noi vesti bune. Daca, initial, au crezut ca este vorba de o tumora simpla, care putea fi extirpata usor, realitatea era mult mai urata.  Tumorile erau in faza metastazica, asta insemnand cancer in faza terminala! Ne-au mai spus ca in maduva osoasa existau un numar mare de celule canceroase! Ceea ce facea tratamentul foarte dificil.  Diagnosticul final, neuroblastom in stadiul IV, cu metastaze  si cu afectarea ganglionilor limfatici, ii dadea copilului nostru doar 30% sanse de vindecare. Ni s-a mai comunicat ca tratamentul intensiv va dura minim un an de zile. Timpul era critic, Petru trebuia sa inceapa urgent chimioterapia.

Petru a suferit in urma cu doua saptamani o interventie chirurgicala de explorare abdominala si de rezectie a unui specimen biopsic, respectiv de instalare a unui cateter central.

Au fost momente critice si atunci. Dar Puiul acesta de Om si de Inger a rezistat procedurii acesteia invazive si dureroase postoperator.

-         Operatia a fost deosebit de complexa pentru ca, pe langa faptul ca tumora nu arata ca-n imagini, era si mult mai mare, mai extinsa. Baltea, acesta este cuvantul, cu sange! Markerul de coagulare al sangelui era destul de mic si asta insemna si risc hemoragic intraoperator.  Operatia a durat patru ore si jumatate! Dupa operatie nici nu l-am recunoscut! Se umflase foarte tare! Si plansetul ii era diferit! Au fost clipe de cosmar, pur si simplu! Groaznic, groaznic! Viata noastra este zdruncinata complet! Ne sperie ingrozitor agresivitatea acestui cancer!

Medicii oncologi germani le-au comunicat parintilor ca sunt rezervati in privinta rezistentei organismului bebelusului lor in fata atacului toxic al citostaticelor high risk. Mai mult, la momentul acela al discutiei, Petru nici macar nu implinise sase luni. Protocolul chimio propus de medici era recomandat copiiilor cu varste mai mari de sase luni. Petru a suportat si cateva transfuzii de sange, din pricina valorii scazute a hemoglobinei.

-         Ma uit la el si nu-mi dau seama cum rezista! Cumplit! Este ceva greu de explicat in cuvinte! Cred ca e cel mai rau lucru care ti se poate intampla: sa-ti vezi copilul suferind in halul asta! Pur si simplu e inuman!

S-a plans mult, aproape neintrerupt, in primele zile de la aflarea diagnosticului.  Bunica imi marturisea ca au sufletele sfasiate, sfarmate, facute tandari! Nici macar nu pot privi fotografiile cu Petru.

-         A plans pentru prima data cu lacrimi!

Petru a finalizat prima cura de citostatice. Cu bine, relativ bine. A intrat in aplazie, dar e bine. Inca are puterea sa gangureasca si sa rada, sa se bucure cand si cat poate de prezenta ambilor parinti.

Ieri,  Petru a implinit 6 luni! 6 luni de viata.

Este povestea taticului. Povestea mamicii ramane, deocamdata, doar in sufletul ei. Este prezenta zi si noapte alaturi de puiul caruia i-a dat viata, in orasul german. Ii alina cum poate suferinta. Este inima ei. Este esenta ei.

-         Am o chestie pe care nu, nu pot sa o exprim! Eu sunt darmat! Sunt devastat! Pur si simplu devastat! Au fost probleme cand am plans incontinuu! Nu ma putea opri nimeni!

(…)

-         Petru trebuie sa faca sase cure de citostatice si probabil alte doua operatii. Una va fi de rezectie totala a tumorii mama. Urmeaza o etapa foarte critica, pentru ca Petru e prea mic! Dupa finalizarea celor sase cure de citostatice, va suporta si un transplant autolog cu celule stem. Medicul este rezervat si in privinta transplantului, pentru ca organismul lui Petru poate ceda. Apoi, va continua chimioterapia orala, cu mici intermitente. Tratamentul chimio va fi extrem de agresiv. Stam cu inima stransa.

 

(…)

-         L-am intrebat pe domnul profesor: dar o sa traiasca? Foarte direct, pentru ca ei sunt directi. Mi-a zis ca ”da”. Altfel mi-l trimitea acasa, daca credea ca nu are sanse!

(…)

-         Toata suferinta asta este cumplita! Zilele trec, abia se scurg! Nici macar nu ma pot uita la el, ca ma pufneste plansul! Refuz sa ma gandesc, pentru ca daca stau sa ma gandesc, pur si simplu devin o leguma!

(…)

-         Lupt pentru el, in momentul acesta, pentru ca altfel  nu stiu de unde imi voi gasi fortele! Este familia mea! Este tot ce mi-am dorit vreodata de la Viata! Ma tot gandesc de ce mi se intampla asta?! Nu gasesc un raspuns! Nu gasesc un raspuns! Nu stiu, imi vin diverse explicatii in cap! Niciuna, nu, niciuna nu dezvolta o astfel de pedeapsa, o pedeapsa ca asta pe care am primit-o!

Este o lupta cu suisuri si coborasuri. Sunt zile mai bune, sunt si zile in care speranta si credinta iti sunt zburatacite. Unii parinti spun ca se obisnuiesc cu iadul acesta si traiesc fiecare zi, asa cum vine.

Daca Petru va dezvolta o simtomatologie neurologica numita opsoclonus mioclonus, prezenta uneori la acest tip de cancer, micul nostru pui de OM, se va porni catre America. Un medic american, un OM minunat a reusit sa vindece acest sindrom. Micuta Mariuca Popa, promovata si ajutata de noi, in campania “VREAU SA AJUT” este un exemplu fericit. A invins in lupta cu acest tip de cancer, neuroblastomul, si a anulat simptomele neurologice invalidante care o impedica sa manance, sa vorbeasca, sa mearga, sa miroasa, sa aiba gust.

Un cost estimativ al tratamentului oncologic administrat in clinica germana a depasit deja cuantumul de 150.000 de euro. O parte din cheltuieli, ma refer la acele proceduri medicale care nu se fac in Romania, vor fi sustinute de CNAS, cealalta parte, de noi, prin cei doi euro trimisi prin sms la 848.

Si trebuie, oameni buni, sa strangem o suma mai mare de 100.000 de euro. Numai in SUA costurile vor depasi 60.000 de euro, cu tot cu tratamentul cu imunoglobulina, cu biopsia cerebrala si cu celelalte investigatii neurologice si oncologice, pe care le va face in SUA, insa numai dupa finalizarea tratamentului chimio. Daca va dezvolta acest sindrom: OMS. Sa speram ca Petru nu va suferi si astfel!

Apoi, revenirea lunara la controalele postchimioterapie. Alte costuri. Ne gandim ca, fiind atat de mic, pot aparea complicatii (cum s-a intamplat de-a lungul acestor 3 ani de campanie VSA cu alti copii ) care vor necesita alte costuri. Poate ca va exista o alternativa la solutia medicala propusa de medicii romani si germani. Asa am salvat-o pe Mariuca, in SUA, dupa ce finalizase si ea un an si jumatate de tratament oncologic la Viena. Cancerul vine deseori la pachet cu … recidiva!  Nu este o suma usor de strans, as spune ca e aproape imposibil de strans acesti bani! Dar este  un obiectiv pe care nu avem voie sa i-l refuzam lui Petru.

-         Sistemul medical din Germania e de asa natura incat permite un fel de private payment, plati particulare catre medici, in functie de specializare si cerinte. Sunt bani care vor fi platiti din propriul buzunar. Daca le aduni pe toate ajungi la sume foarte mari. Suna cinic, dar viata si sanatatea in lumea aceasta, costa!

(…)

-         Ieri ne-am dus la Biserica, biserica orodoxa din Koln. Cred ca am fost si ignoranti pentru ca multa vreme noi n-am mai calcat in Biserica.  Ieri am facut-o! Ne-am rugat pentru cel mic, ne-am rugat pentru ca, practic, Viata lui Petru se afla in mainile lui Dumnezeu! Si ale medicilor! De la Dumnezeu va primi Petru puterea care sa-l ajute sa lupte cu boala! Il iubim, ii aratam cat de mult il iubim! Enorm! Trebuie sa-i dam o parte din cea mai ramas din puterea noastra!

(…)

-         Eu il vad puternic! Am sentimentul ca va lupta din toate puterile lui!

Petru va lupta pentru viata sa ajutat de Ingeri vazuti si nevazuti!

Va lupta pentru ca este IUBIT! Va lupta pentru ca exista CREDINTA in sufletelul lui de Lumina!

Cancerul poate fi vindecat.

Drumul pana la insanatosire este o provocare mare. Chinuitoare. Dificila. Este un drum care ar dobori un adult, oricand. Dar care va intari un bebe. Se spune ca bebelusii au pragul durerii mai ridicat si ca astfel, suporta mai bine durerea. Da, poate ca este o realitate obiectiva, masurata cu instrumente speciale de specialisti priceputi. Dar suferinta psihica poate dobori un copil, pentru ca  o indura de zece ori mai greu. Suferinta psihica emanata de cei din jur, cei care il iubesc si macinata prin propria lui durere. Si parintii lui Petru trebuie ajutati sa treaca mai usor peste incercarea aceasta! Pentru Binele lui Petru, fiinta cea mai draga lor! Si cea mai importanta!

 

 

 

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Alessandrei Stoicescu, Ingerul lui Petru si al altor copii promovati si salvati prin campania “VREAU SA AJUT”.

-           Fundatiei VODAFONE, pentru ca EXISTA.

-       Lui Mihai Morar, alt Inger devotat salvarii lui Petru!

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

 

Dana Dumitra Dumitrache

danad@antenagroup.ro 

Petru va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!

De asemenea, puteti dona (Petru va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “Dogaru Petru”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

 

CARINA CIMPOIERU, 11 luni. Viata cu TIROZINEMIE.

$
0
0

“Lumea care o vede zice ca e sănătoasă…nu ştie ce e în sufletul nostru. Ne speriem din orice…dacă plânge…ştim că e bolnavă. Nu vreau să pierd şi fetiţa noastră… . (PLÂNGE) Îmi e frică să nu o pierdem şi pe ea… Nu o să putem trăi fără ea.”

Este spaima pe care o traiesc parintii micutei Carina de ceva vreme incoace. Spaima aproape viscerala ca isi pot pierde si acest copil. Alt copil nu mai pot concepe.

Sunt doi tineri care si-au intemeiat o familie din dragoste unul fata de celalalt si si-au pus toate sperantele in viitorul lor comun.

Vestea ca vor avea un copil a fost sarbatorita cu bucurie si a fost traita cu recunostinta. Ce este viata fara un copil? Saraca. Asa si-au spus si ei: vom fi parinti si copiii nostri vor fi comoara noastra.

Rares s-a nascut odata cu primavara, pe 16 aprilie 2011. Nastere normala, dupa o sarcina fara incidente, atent supravegheata de medicii specialisti.

“Clinic sanatos” au citit parintii pe biletul de externare din maternitate.

Mama, desi tanara, foarte tanara, a crezut in instinctele ei. A simtit ca ceva nu este in regula cu Rares. Intuitia s-a confirmat cateva saptamani mai tarziu cand Rares a facut edem la ambele picioare. Medicii din Caracal l-au transferat la un spital regional din Craiova. Investigatiile sugerau existenta unui sindrom nefrotic. Starea puiului de om s-a deteriorat foarte mult in cele doua saptamani de spitalizare, asa ca tata a cerut transferul la un spital de pediatrie, din Bucuresti.

Rares implinea aproape trei luni de viata. Plangea mult. I se umflase abdomenul, semn de ascita. Mama hohotea alaturi de el. Traia deja cu frica aceea pe care doar o mama o simte si o traieste intens:

-         Daca imi pierd copilul? Daca i se intampla ceva? Cum voi mai trai eu?

Medicii pediatri de la Spitalul Budimex pusesera deja un diagnostic prezumtiv, dar aveau nevoie de multe alte teste clinice si implicit de teste genetice (care nu se faceau in tara), ca sa certifice diagnosticul si sa-i poata administra un tratament adecvat. Nu mai aveau timp. Rares era … in agonie. Agonie pe care o traiau si parintii lui, neputinciosi in fata propriei tragedii.

-         Mamica, nu se mai poate face nimic. Nu mai este timp. Pleaca de langa el. E prea mult pentru tine, vei ramane cu traume. Nu-l mai poti ajuta cu nimic.

Micutul abandonase lupta. Facuse convulsii. Fusese resuscitat.

-         Nu, nu, nu m-am gandit ca-l pierd! Am sperat pana in ultima clipa. Dar inima mea era sfasiata.

Noaptea aceea fatidica de iulie 2011 nu o vor uita niciodata. Va fi umbra care ii va urmari pentru tot restul vietii lor. Acum, invata sa traiasca cu ea. Cu durerea.

Mama a plans in nestire, nealinata de nimic. Avea 20 de ani si isi pierduse primul ei copil. S-a invinovatit, s-a rasvratit, a trait durerea aceea intensa fara nici un fel de consolare. Ce te mai poate consola atunci cand pierzi o parte din tine?

N-a mai putut intra in camera copilului ei. A ramas in prag si a refuzat sa mai vada lucrurile care ii aminteau de Rares si ii sfredeleau suferinta.

Decid sa se mute la Bucuresti. Au locuit aici o perioada, apoi s-au reintors in satul de bastina, din Olt.

Cand am filmat interviul, mama a plans, la fel, neostoit. Lacrimi de mama care nu uita. Iarta, dar nu uita.

-         L-ai visat, mama? L-ai visat pe Rares, dupa ce a plecat la Dumnezeu?

-         Da, l-am visat. Am visat ca crescuse un pic, parca mergea in picioare. Mi-a cerut lapte. Ii era foame. I-am dat de pomana. Apoi, l-am visat ca venise la mine dezbracat, fara hainute pe el. I-am dat de pomana si hainute. Dupa o vreme, l-a visat si soacra mea: era fericit.

Dumnezeu le trimite din nou un sufletel, poate acelasi cu cel pierdut.

Toata sarcina, mama a trait-o cu spaima. Daca … .

Carina s-a nascut un an mai tarziu. In aceeasi luna de vara in care Rares plecase,  pe un drum de Lumina, la  Ceruri.

Toata sarcina a fost atent supravegheata de medicii ginecologi din Bucuresti.

Imediat dupa nastere, fetitei i s-au facut toate acele investigatii care sa confirme sau sa infirme existenta unei afectiuni genetice. Probele de sange au fost trimise la un laborator de biologie moleculara din Viena.

Medicii austrieci au confirmat un diagnostic crunt: tirozinemie de gradul I. O afectiune genetica rara. Practic, tirozina, un acid aminat, se acumuleaza in cantitate mare in sange si afecteaza iremediabil ficatul. In Romania, in afara Carinei, mai sunt doi copilasi care sufera de aceeasi boala. Tirozinemia a fost si diagnosticul prezumtiv al fratelui ei.

Carina a avut o sansa. A fost diagnosticata la timp. Un medicament foarte scump (3000 de euro / luna) o tine departe de moarte. Apoi, tot restul vietii nu va sti ce gust au proteinele. Nu va putea sa manance carne, lapte si oua.

Acum este alimentata cu un lapte special, achizitionat din Germania sau Cehia; ia suplimente nutritive, la fel, prea scumpe pentru bugetul lor (50 de euro cutia). In fiecare luna trebuie sa cheltuiasca peste 1000 de euro pe alimentele vitale Carinei si pentru suplimentele cu continut special de vitamine si minerale, achizitionate din afara tarii. Numai pe laptele acesta special care ii protejeaza ficatul, parintii cheltuiesc 500 de euro pe luna.

O perioada si-au achizitionat singuri medicamentul acela de mii de euro. Acum, slava Domnului, il primesc gratuit, prin CNAS.

Pentru ca este o boala atat de rara, nu se cunoaste evolutia pe termen lung a bolii. Se presupune ca, la un moment dat, Carina ar putea avea nevoie de transplant de ficat.

Alt copil nu vor mai avea. Au decis asta cu sufletul impovarat.

Sunt oameni simpli, de la tara. Dar sunt parinti autodidacti. Se informeaza. Cauta impreuna solutii care sa preintampine un alt dezastru.

Traiesc din nimic, preferand ca bruma lor de bani sa fie cheltuita cu grija, spre binele fetitei lor. Dar le este aproape imposibil sa ii mai asigure Carinei alimentatia aceasta speciala. Apoi, sunt controalele medicale lunare. Carina va intra, in curand, pe o dieta suplimentara laptelui cumparat din Germania, o dieta conforma cu nevoile ei de crestere.

Orice suma stransa prin noi conteaza.

Carina face primii pasi. Carina rade si gangureste. Se bucura de fiecare clipa traita cu iubire alaturi de cei care au avut curajul si credinta sa-i dea viata.

In timpul filmarii interviului, explora incantata patul incarcat cu obiecte neobisnuite: geanta camerei video, cabluri, microfon. Un copil crescut frumos de parintii ei.

SALVAM UN COPIL. ATAT.

Toata pretuirea si recunostinta noastra:

-         Voua, romanilor de pretutindeni! Voua OAMENILOR cu un suflet cat CERUL!

-         Sabinei Iosub si lui Niels Schnecker , Ingerii Carinei si ai altor copii promovati si salvati prin campania “VREAU SA AJUT”.

-       Doamnei doctor Paula Avram si doamnei doctor Ana Maria Paraschivescu pentru ca fara aceste doua femei Inger, Carina n-ar fi trait povestea ei de Viata implinita.

2 euro, 10 lei. Sms simplu, fara text.

Sa nu oferiti cei doi euro altfel decat cu speranta si cu bucurie! Cu compasiune, adica cu iubire!

 

Dana Dumitra Dumitrache

danad@antenagroup.ro 

Carina va este recunoscatoare pentru cei 2 Euro donati prin sms trimis la 848 (numar gratuit) in retelele VODAFONE, ORANGE SI COSMOTE. Va multumim ca sunteti alalturi de noi in Campania aceasta, fara VOI n-am fi putut fi aici, pe frontul acesta de linia intii, fara VOI acesti COPII poate ca nu ar avea nici o sansa sa mearga mai departe, in VIATA!

De asemenea, puteti dona (Carina va multumeste si pentru acest gest minunat) prin Romtelecom, formand :
0 900 900 301- 10 euro/apel
0 900 900 303 – 3 euro/apel
0 900 900 305 – 5 euro/apel
*Nu se percepe TVA.

Prin PayPal (pentru romanii din strainatate). Mentionati numele copilului.

Sau direct, in contul Fundatiei Mereu Aproape, cu mentiunea “Cimpoieru Carina”

CIF 18212553:
în lei: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500,
în Euro: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500
deschise la BRD GSG SMCC, cod SWIFT BRDEROBU

Viewing all 211 articles
Browse latest View live